Koningsdag

Koningsdag Almere 2016

koningsnacht 2013

LET OP: In verband met de weersomstandigheden gaat de vrijmarkt in Poort niet door: Meer info op http://www.koningsdaginalmere.nl of op facebook: https://www.facebook.com/vvvalmere

Voor Koningsdag hoef je Almere niet uit. Er is genoeg te doen in de hele stad, met vrijmarkten op de centrale pleinen en straten in Buiten, Haven en Centrum. Met optredens van dj’s en artiesten op de Grote Markt en commerciële markten in Almere Stad en Almere Buiten. Op het evenemententerrein bij het Lumièrepark zijn met Koningsdag leuke activiteiten te beleven voor kinderen en mogen zij op een kleedje in het park spulletjes verkopen.

Meer informatie over het programma staat op facebook en op de website van de VVV.

Voor een overzicht van het feestgebied kun je op deze pagina (onderaan) ook de plattegronden van de vrijmarkten in Almere bekijken.

Spelregels Koningsdag

Koningsdag is een feest voor iedereen. Om dat zo te houden, zijn er een aantal spelregels voor de activiteiten tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Deze gelden voor heel Almere.

Vrijmarkt

In Almere Stad, Haven, Buiten en Poort zijn een aantal gebieden aangewezen voor de vrijmarkt. Je mag daar van dinsdag 26 april 17.00 uur tot en met woensdag 27 april je spullen aanbieden. Het afbakenen of reserveren van plekken met verf of plakband is niet toegestaan. Je mag voor een winkel staan in het vrijmarktgebied als die niet open is tijdens Koningsdag.

Voedselverkoop

Vanwege de voedselveiligheid mag u geen (zelfgemaakte) eet- of drinkwaren verkopen. Gasflessen zijn ook niet toegestaan op de vrijmarkt. Winkeliers mogel wel eten en drinken voor hun zaak verkopen, als zij deze producten normaal ook verkopen in hun winkel.

Alcohol

Alleen horecaondernemers mogen alcoholhoudende dranken verkopen op hun eigen terras of in hun eigen zaak. In de vrijmarktgebieden is het verkopen en schenken van alcohol verboden.

Muziek

Muziek maken mag alleen in het gebied van de commerciële markt. Het mag niet harder zijn dan 70 decibel. 's Nachts tussen 0.00 en 07.00 uur mag u geen muziek of lawaai maken.

Commerciële markt

Op het Stadhuisplein en de Stadhuispromenade in Almere Centrum en op het Baltimoreplein en het Noordeinde in Almere Buiten staat een commerciële markt. Commerciële handelaren moeten zich hiervoor van tevoren (tot 22 april) voor inschrijven via almerecentrum@hotmail.com. Zij mogen alleen alcohol verkopen met een ontheffing (Drank- en Horecawet art. 35c.).

Toiletten

U kunt gebruikmaken van de openbare toiletten in de Flevogarage en de Schippergarage en de toiletten bij de fietsenstallingen aan de Schrijverstraat, Brouwerstraat, Stadhuispromenade, Hospitaaldreef en Esplanade. Speciaal voor Koningsnacht en -dag plaatst de gemeente extra toiletunits in het vrijmarktgebied in Centrum en Buiten.

Handhaving

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er extra politieagenten en toezichthouders aanwezig. Zij treden op tegen mensen die zich niet houden aan de spelregels of hun aanwijzingen niet opvolgen.

Bereikbaarheid

Vanwege de verwachte drukte raden wij je aan met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Met de bus kom je via de busbanen gemakkelijk van en naar Almere Stad en van daaruit kun je ook naar Almere Haven, Buiten of Poort; even struinen langs de kleedjes.

Omleidingsroutes worden ter plaatse aangegeven.

Op straat parkeren in het vrijmarktgebied mag niet; daar geldt een parkeerverbod en een wegsleepregeling. In de parkeergarages gelden de normale tarieven.

In Almere Buiten is er een stop- en parkeerverbod op de Evenaar en de doorgang van de Keerkring naar het Globeplein en de toegangsweg van de Brasiliaplaats.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Evenementenloket via 14 036 of info@almere.nl.

Vrijmarktplaatsen

In Almere Stad, Haven, Buiten en Poort zijn een aantal gebieden aangewezen voor de vrijmarkt. Je mag daar van dinsdag 26 april 17.00 uur tot en met woensdag 27 april je spullen aanbieden.

Op de kaartjes van Koningsdag Almere Centrum, Koningsdag Almere Buiten, Koningsdag Almere Haven en Koningsdag Almere Poort zijn de vrijmarktplaatsen, de wegafsluitingen, de grote afvalcontainers en de extra toiletten gemarkeerd. Deze kaartjes kunt u bekijken op de website http://www.vvvalmere.nl/koningsdag/

Koningsdag evenementen

Almere Centrum

In Almere Centrum kun je je eigen spullen verkopen op de Vrijmarkt. De Vrijmarkt in Almere Centrum staat op het Stationsplein, de Stationsstraat, Schrijverstraat, Schutterstraat, Traverse, Brouwerstraat, Zadelmakerstraat, Zoetelaarpassage, Bottelaarpassage, Korte Promenade en de Diagonaal. In verband met verbouwingswerkzaamheden is het helaas niet mogelijk om Vrijmarkt te houden op een deel van Stationsstraat ter hoogte van de C&A en H&M. 

Op het evenemententerrein bij het Lumièrepark zijn met Koningsdag leuke activiteiten te beleven voor kinderen. Vanaf 8.00 uur mogen zij op een kleedje in het park spulletjes verkopen. Vanaf 10.30 uur zijn er leuke activiteiten speciaal voor kids!

Tijdens koningsnacht- en dag kun je op de Grote Markt genieten van de beste live muziek! Het muziekprogramma voor koningsnacht begint om 19.00 uur. Op koningsdag is er van 12.00 uur tot 22.00 uur muziek op de Grote Markt.

Op Koningsdag is er vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur muziek op het Belfort. Hier staat een klein podium met veel gezelligheid.

Almere Buiten

Op het Globeplein is er speciaal voor kinderen op dinsdag 26 april van 17.00 tot 21.00- en op woensdag 27 april van 8.00 tot 17.00 uur een gezellige Kidsmarkt. En woensdag kunnen kinderen in de Eilandenbuurt tussen 8.00 - 13.00 uur spulletjes verkopen.

 

In Almere Haven en Almere Poort zijn er ook vrijmarkten; in Haven in het centrum richting de Havenkom, en in Poort in het Cascadepark, rondom het Klokhuis.
Wilt u weten welke (muzikale) Koningsdagevenementen er nog meer in Almere zijn? Kijk dan op www.vvvalmere.nl.

Naar boven

Openingstijden en afval

Op Koningsdag (woensdag 27 april) is de gemeente gesloten. Het stadhuis, de recyclingperrons en de sporthallen zijn deze dag dicht. Ook het telefoonnummer 14 036 is niet bereikbaar. Een overzicht van al onze openingstijden vindt u op almere.nl/openingstijden.

 

Inhaaldagen afvalbakken
Op Koningsdag legen we geen afvalbakken. In plaats daarvan komen we op zaterdag 30 april uw duo- of plasticbak legen. Dit doen we tot 20.30 uur. Laat uw bak dus tot deze tijd op de opstelplaats staan. Voor de papierbakken is geen inhaaldag. Op donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag, legen we ook geen afvalbakken. De inhaaldag hiervoor is zaterdag 7 mei.

 

Regel uw zaken digitaal
Veel producten kunt u ook aanvragen via almere.nl. U kunt bijvoorbeeld een afspraak maken bij Burgerzaken, een uittreksel aanvragen of een verhuizing doorgeven. Wilt u weten wanneer welke afvalbak geleegd wordt? Kijk op almere.nl/bakkendag, meld u aan voor een herinnering of download de afvalkalender voor uw adres.