Skip to content

7. Vacatures

Nieuwe leraren gezocht!

Stel: je bent als school op zoek naar een nieuwe leraar of lerares. Je vraagt misschien rond of je collega’s nog iemand kennen en plaatst een oproep op sociale media of een vacaturebank. Over dat laatste hebben we wat data beschikbaar. Namelijk over de geplaatste vacatures naar vakgebied en naar schoolbestuur. Maar er zijn wel wat haken en ogen. Veel gaat via-via, dus we hebben geen volledig beeld van de vraag. We weten ook niet hoelang vacatures open staan. Soms is er één vacature voor meerdere functies. En soms zijn vacatures wel geplaatst, maar zijn ze niet opgeslagen in de data die wij hebben. Toch denken we dat er interessante informatie te vinden is.

Steeds meer vacatures

Hieronder zie je de vacatures van de grotere schoolbesturen. Een snelle lezer concludeert dat er volop werk is in Almere! De Almeerse Scholen Groep (ASG) is zelfs de grootste werkgever van Almere. Verder zie je dat de meeste vacatures rond de kerstvakantie of de zomervakantie worden geplaatst. En hoewel het aantal vacatures van de ASG daalt, zie je dat veel andere scholen in 2018 meer vacatures plaatsen. Een duidelijk teken dat het lerarentekort steeds meer voelbaar wordt. Lukt het om die vacatures in te vullen?

Vacatures schoolbesturen

En nu?

We moedigen je aan om te kijken in de open data. Daar vind je meer over het soort vacatures dat online verschijnt, ook voor de kleinere schoolbesturen. Wat valt jou op? Welke vacatures vind je goed en welke minder? Als scholen goede leraren willen blijven aantrekken, moeten zij dan iets veranderen aan de vacatures en werving? Moet het op een heel andere manier, of gaat het eigenlijk best goed? We zijn benieuwd naar jouw mening!

Lerarentekort - De Challenge
Wat vindt u van onze website?