Direct naar paginainhoud

Vluchtelingenaanpak Oekraïne

Almere doet er alles aan om Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk tijdelijk op te vangen. De gemeente sluit aan bij landelijke organisaties en we werken nauw samen met Almeerse hulporganisaties, instellingen, kerken en moskeeën.

Opvanglocaties in Almere

Veiligheidsregio Flevoland heeft de opdracht gekregen van het Rijk om 3.600 plekken in te richten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Almere heeft daar opvanglocaties voor beschikbaar gesteld. Het gaat om de volgende locaties:

  • Clingendaellaan
  • El Grecostraat
  • Homerushof
  • Louis Armstrongweg
  • Pasar Malamstraat
  • Pierre de Coubertinlaan
  • P.J. Oudweg
  • Poseidonsingel
  • Schipperplein
  • Televisieweg

Cameratoezicht Opvang Oekraïners 

Wij maken gebruik van cameratoezicht in en rond de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden aan de Pasar-Malamstraat. Dit doen we om de bewoners, buurtbewoners, hun bedrijfseigendommen en bezoekers van dit opvangcomplex te beschermen.

Er wordt permanent gefilmd met 7 camera’s. De camerabeelden gaan naar de Camera Toezicht Centrale (CTC) van Stadstoezicht van de gemeente Almere en worden daar digitaal vastgelegd.

Doel van cameratoezicht

Het is belangrijk dat (buurt)bewoners, personeel, bezoekers en anderen in en rond het complex een veilige leef- en werkomgeving hebben. Daarom passen we op deze opvanglocatie cameratoezicht toe voor:

  • bewaking van orde en veiligheid,
  • bescherming van de veiligheid en gezondheid van (buurt)bewoners, personeel en bezoekers 
  • bescherming van bedrijfseigendommen, 
  • beveiliging van toegang tot gebouwen en locaties

Taken en verantwoordelijkheden

Cameratoezicht valt onder verantwoordelijkheid van de afdeling Werk en Inkomen. 
De dienstdoende beveiliger op de locatie Pasar Malamstraat kan de camerabeelden live bekijken. 
Bij afwijkingen onderneemt deze medewerker actie door zelf ter plaatse te gaan of via de meldkamer van Stadstoezicht een hulpinstantie in te schakelen (politie, brandweer, spoedeisende medische hulpverlening, ambulance, etc.)

Rechten van derden op camerabeelden

De AVG gaat over de rechten van derden op inzage van camerabeelden. We kunnen inzage verlenen als er een zwaarwegend belang is aangetoond, zoals:

  • Een verzoek tot inzage van een advocaat via de officier van justitie, voor een strafproces ter verdediging van een cliënt. 
  • Niet-justitiële verzoeken gericht aan de manager van de houder van het cameratoezicht systeem. De manager beslist na weging van de belangen binnen 5 werkdagen op de aanvraag. 

Privacy, opslag en bewaartermijn beelden

De gemeente gaat zorgvuldig om met de gegevens. De beelden worden versleuteld opgeslagen in een beveiligde omgeving. Hierdoor zijn de bestanden onleesbaar voor onbevoegden. Een beperkt aantal geautoriseerde personen mag de beelden bekijken. Alleen in specifieke gevallen kunnen de opnames worden gebruikt, namelijk:

  • Als de politie /OM de beelden vordert voor een strafrechtelijk onderzoek.
  • Bij een klachtenprocedure of een verzoek van inzage van een persoon die is gefilmd.

De bewaartermijn voor camerabeelden is 28 dagen. Als er in die periode geen uitlees-/inzageverzoek is ontvangen, worden de beelden definitief vernietigd. De bewaartermijn kan worden verlengd als de procedure van bijvoorbeeld een onderzoek of klachtenafhandeling nog niet is afgerond.

Uitleesverzoek

Je kunt een uitleesverzoek indienen door een e-mail te sturen naar info@almere.nl, onder vermelding van ‘Cameratoezicht Opvang Oekraïne'.

Of stuur een brief naar:
Gemeente Almere
T.a.v. Team Oekraïne
Betreft: Uitleesverzoek camerabeelden 
Postbus 200, 1300 AE Almere 
 
Geef in het uitleesverzoek minimaal het volgende aan:

  • Organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of e-mailadres van verzoeker;
  • Een aantoonbaar belang voor het bekijken van de beelden;
  • Datum, tijdstip en plaats waar de beelden zijn opgenomen.

Meer informatie tijdelijk cameratoezicht

Opvang Oekraïense vluchtelingen door particulieren

Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Leger des Heils en Takecarebnb zijn gevraagd om de particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen (POO) in gastgezinnen te organiseren. Dit zijn dan ook de belangrijkste informatiebronnen voor particulieren. De inschrijving in het bevolkingsregister en verstrekking van het leefgeld wordt wel door de gemeente uitgevoerd. De overige coördinatie ligt bij voorgenoemde organisaties.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)

In de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners vinden particulieren informatie over hoe ze een opvangplek kunnen bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking geeft antwoord op veel, maar nog zeker niet alle vragen die gastgezinnen en gemeenten hebben over de organisatie rondom de particuliere opvang.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Miljoenen Oekraïners hebben hun huis en land moeten achterlaten om een veilig onderkomen te vinden. In alle haast vertrokken zij zonder veel bagage en zijn daarna in een totaal nieuwe wereld terecht gekomen. Om zich zo snel mogelijk thuis te voelen in Almere kunnen ze alle ondersteuning gebruiken. Als je hen wilt helpen, zijn er verschillende mogelijkheden om dat georganiseerd te doen. Diverse organisaties en kerken helpen door medewerking te verlenen, locaties in te richten en contact met de vluchtelingen te maken. Welcome app downloaden? Ga naar welcomeapp.nl

Vrijwilligerswerk in Almere

De ondersteuning van de vrijwillige inzet in Almere is in handen van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA). De VMCA maakt voor de coördinatie van de vrijwillige inzet gebruik van de website Almerevoorvluchtelingen.nl. Hier kunnen alle hulporganisaties, particulieren, kerken en bedrijven hun vraag of aanbod voor Oekraïense vluchtelingen plaatsen. 

Wil jij je als vrijwilliger aanmelden om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen of aan een organisatie die opvang verzorgt? Meld je dan aan op Almerevoorvluchtelingen.nl.

Almere voor Oekraïne

AlmerevoorOekraïne.nl is een website die een Almeerder beheert.

Inzamelingsacties

Voor de inrichting van de opvangplaatsen en het leven in een nieuw land zijn veel spullen nodig. Als je wilt doneren is het belangrijk dat je een passende plaats vindt voor je donatie. Dat kan bij de landelijke organisaties, maar ook bij lokale organisaties in Almere. Via de website Almerevoorvluchtelingen.nl laten deze organisaties weten welke spullen zij nodig hebben.

Meldpunt Flevoland

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne is een regionaal platform, aanvullend op de lokale en landelijke initiatieven die er al zijn. Het is opgezet door Provincie Flevoland en Flever om inwoners en organisaties in Flevoland die zich inzetten of in willen zetten voor Oekraïne te versterken, door ze met elkaar te verbinden en informatie te delen. Wil je Oekraïne helpen? Wil je meer informatie over hoe je een en ander kunt aanpakken? Of heb je of ken je een mooi initiatief waarbij Oekraïense vluchtelingen worden geholpen? Dan kun je bij het Meldpunt terecht. Meer informatie: Flevoland helpt Oekraïne.

Geld doneren

Geld doneren kan via:

Werk voor Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland betaald aan het werk en hebben daar geen werkvergunning voor nodig. Wil je als bedrijf iets betekenen voor Oekraïense vluchtelingen in de vorm van werk of werkplekken? Neem dan contact op met het werkgeversteam van de gemeente Almere via baangericht@almere.nl.

Voor meer informatie over hoe het werkt als je een Oekraïense ontheemde in dienst neemt, verwijzen wij je graag naar de link Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen (kvk.nl).   

Tewerkstellingsvergunning   

Als je iemand van buiten de EU/EER of Zwitserland in dienst wilt nemen, heb je normaal gesproken een speciale werkvergunning nodig. Er zijn 2 soorten werkvergunningen: de tewerkstellingsvergunning (TWV) en de vergunning voor zowel verblijf als arbeid (GVVA). De tewerkstellingsvergunning is sinds 1 april 2022 niet meer nodig voor gevluchte mensen uit Oekraïne. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de actuele situatie.   

ZZP basis   

Wil je een opdracht geven aan een Oekraïense ontheemde die werkt als zzp'er? Dan moet je wél een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Lees wat ervoor nodig is om een Oekraïense ontheemde in te schrijven in het KVK Handelsregister.   

Inschrijven bij KVK voor werk in Nederland   

Veel mensen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, willen zo snel mogelijk aan het werk. Dat kan in loondienst of, onder strenge voorwaarden, als ondernemer. Lees wat ervoor nodig is om een Oekraïense vluchteling in te schrijven in het KVK Handelsregister.

Regionale en landelijke initiatieven en informatiebronnen

Flevoland helpt Oekraïne

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne is een regionaal platform, aanvullend op de lokale en landelijke initiatieven die er al zijn. Het is opgezet door Provincie Flevoland en Flever om inwoners en organisaties in Flevoland die zich inzetten of in willen zetten voor Oekraïne te versterken, door ze met elkaar te verbinden en informatie te delen.

VluchtelingenWerk Nederland

Je kunt hier tijdens spreekuren hulp krijgen bij juridische zaken en verblijfsstatus.

  • Op Nederlandvoorvluchtelingen.nl vind je de laatste informatie over procedures, opvang en het aanbieden van hulp aan Oekraïners.
  • RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
  • Op Forrefugees.nl is informatie te vinden voor Oekraïners in verschillende talen.

Leger des Heils

Vrijwilligerswerk Oekraïne. Het Leger des Heils zoekt vrijwilligers die gastgezinnen kunnen ondersteunen én vrijwilligers die kunnen helpen in de noodopvang.

Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Hulp voor dieren uit Oekraïne. Voor als je hulp kunt bieden of goederen voor huisdieren kunt doneren. Ook als je een gastgezin kunt zijn voor een vluchteling met een huisdier. 

Open Embassy

Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening