Voorbeeldprojecten

Transformatie leegstand, Almere bewijst dat het kan

Met transformatie naar wonen wordt zowel het probleem van de leegstand als het woningtekort opgelost. Met haar eigen gebouwen wil de gemeente het goede voorbeeld geven. Zo is de school aan de Vlaminghstraat verkocht voor transformatie naar kleine appartementen en worden partijen gezocht voor transformatie van de Aardbei, het rode gebouw achter het stadhuis aan de Landdroststraat. De Aardbei moet een dynamische hotspot worden voor jonge starters, waardoor de aantrekkingskracht van het hart van de stad toeneemt. Zie artist impression.

Sinds februari 2016 wordt in Almere de transformatie van lege bedrijfsgebouwen actief bevorderd. Maar de stad kent al een aantal goede voorbeelden.

Almere Stad

Hostel in de Bleekerstraat
In de Bleekerstraat is een voormalig snookercentrum gestript en getransformeerd naar appartementen voor cliënten van Kwintes. Het betreft mensen met een dubbele diagnose (psychische kwetsbaarheid en een verslaving). De mensen die in aanmerking komen voor wonen in het hostel krijgen intensieve begeleiding door Kwintes in een stabiele, veilige en rustige omgeving. Het aanleren van woonvaardigheden en weer structuur aanbrengen in het dagelijks leven zijn prioriteiten. Verblijven in het hostel kan in principe onbeperkt, maar doorstroom naar wonen in een reguliere woonvorm of zelfstandig wonen wordt aangemoedigd.

Jongerenwoningen aan de Spoordreef 40-46
In voormalige kantoren boven de Bottelaarpassage zijn 34 studio’s voor jongeren gerealiseerd.

Het Vaarthuis
Aan de Johan Jongkindstraat 2-10 heeft Goede Stede twee voormalige schoolgebouwen getransformeerd naar een woongebouw voor negen jongeren met een autistische stoornis en een woongebouw voor tien jongeren met een licht verstandelijke beperking. Beide woongebouwen hebben een beschutte binnentuin.

Almere Buiten

Makassarweg 64
In Almere Buiten staat een groot gebouw aan de Makassarweg. Bijna 700 m2 kantoorruimte daarin stond leeg. Via transformatie zijn hier sociale huurwoningen gerealiseerd voor cliënten van Kwines, die hier ambulante begeleiding genieten.

Almere Haven

Achterwerf
Een kantoorgebouw op Achterwerf 240 is getransformeerd naar 35 koopappartementen. Het plan is financieel haalbaar gemaakt door er een nieuw appartementengebouw naast te zetten.

De Hulk
De Alliantie heeft een kantoorgebouw in Haven getransformeerd naar 27 seniorenwoningen. Het adres is Haak 58-202.

Kerkstraat 98/100
Het oude Raadhuis in Almere Haven is verbouwd tot zorgresidentie Reedewaard met 26 zorgappartementen voor mensen met geheugenproblemen en een zorghotel.

Interesse?

Neem contact op met het aanjaagteam!

Mechtild Linssen (06-54336253)
Jean-Baptiste Benraad

transformatie@almere.nl 

Wat vindt u van onze website?