Skip to content

Almere wijst ontwerp van OMA aan als eerste gemeentelijk monument

10 april 2019

Almere heeft vanaf woensdag een officieel monument. Het college van de stad heeft het voormalige politiebureau in Almere Haven aangewezen als het eerste gemeentelijke monument. Het politiebureau is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas.

De politie gaf de oorspronkelijke opdracht in 1983. Het modern ogende gebouw met de opvallende blauwe gevel week sterk af van de omgeving, waarvan de architectuur vooral aan een oud Zuiderzeestadje deed denken. In de vormgeving kwam de toen nieuwe werkwijze van de politie met twee teams van wijkagenten duidelijk tot uitdrukking. 

Het publieksvriendelijke karakter werd benadrukt door toepassing van veel glas en een patio. Deze ontwerpbenadering, gebaseerd op een grondige analyse van het programma, zou typerend worden voor het latere, meer bekende werk van OMA in onder andere Rotterdam, New York, Los Angeles en Sjanghai. Het bureau van Koolhaas heeft in die latere periode ook het Stadshart van Almere Stad ontworpen.

Nu onze stad volwassen wordt, vinden we het tijd om te bedenken wat wij aan de volgende generaties na willen laten", stelt wethouder Hilde van Garderen. Het voorstel om het politiebureau tot monument te laten verklaren, kwam van de Erfgoedvereniging Heemschut.

Wat vindt u van onze website?