Skip to content

Sluiting Penitentiaire Inrichting Almere zwaar verlies voor de stad

22 juni 2018

Burgemeester Weerwind betreurt het besluit van het Kabinet om de Penitentiaire Inrichting (PI) Almere te sluiten. De PI is een gevangenis volop in bedrijf, met 360 gedetineerden en 250 medewerkers. Een sluiting betekent een zwaar verlies voor Almere en de provincie. Zowel voor de regionale werkgelegenheid als voor het voorzieningenniveau. Het is een aderlating voor onze goed georganiseerde nazorg- en re-integratie keten. Hoe dichter bij huis ex-gedetineerden kunnen re-integreren hoe beter.
 
Burgemeester Weerwind: “Het sluiten van de PI Almere past niet in de met het Rijk gemaakte afspraken over de door het Rijk en de regio gewenste verstedelijkingsopgave van Almere met voldoende werkgelegenheid en voorzieningen. Dit heb ik ook aan de minister meegegeven. Helaas heeft het Kabinet vandaag toch anders besloten. Voor de medewerkers die al sinds 2016 in onzekerheid zaten, moet dit hard aankomen. Ik leef met ze mee."
 
In de Tweede Kamer zal nog worden gedebatteerd over dit besluit. De SP heeft om een debat verzocht. Waarschijnlijk wordt dit nog voor de zomer gehouden. De gemeente en provincie gaan hieraan voorafgaand met de Tweede Kamer in gesprek om het belang van de PI Almere te benadrukken.

Wat vindt u van onze website?