Skip to content

Open Monumentendag Almere

Europese architectuur opent de deuren in Almere

Ook dit jaar doet Almere weer mee aan Open Monumentendag, en wel in het
weekend van 8 en 9 september. Tijdens deze editie staat het (landelijke) thema “In Europa” centraal in de programmering. Zestien bijzondere locaties openen verspreid door heel Almere gratis de deuren voor publiek en er zijn tal van activiteiten voor jong en oud.

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten is gratis en aanmelden is niet nodig. 

Programma

Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft het al wel een monumentenverordening. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgeven stedenbouwkundige ontwerpen.

Tijdens Open Monumentendag Almere openen deuren die doorgaans gesloten zijn. Bij alle deelnemende locaties en georganiseerde activiteiten staat de relatie Almere – Europa centraal. Zo diende voor een woonhuis in de Noorderplassen het werk van Antoni Gaudí -bekend van onder andere de Sagrada Famíllia in Barcelona- als voorbeeld voor het ontwerp. Het werk van de revolutionaire architect Bruno Taut in Berlijn is de inspiratiebron voor de kleurrijke Regenboogbuurt. De wereldberoemde Britse architect David Chipperfield ontwierp een hofje met stadswoningen bovenop de winkels van het Stadshart Almere. Nog een bijzondere deelnemer is het Almeerse architectenbureau 70F Architecture die de eerste prijs op het World Architecture Festival in Barcelona wonnen voor de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos. Verder opent een met kantelen bekroond en met slotgracht omgeven zelfbouwhuis, het Stadhuis en is er een wandeling door het Europakwartier. 

Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en de geschiedenis ervan.

Vrijwilligers

Bent u geïnteresseerd in architectuur en de geschiedenis van Almere? Vindt u het leuk om bezoekers te verwelkomen en hen te informeren tijdens Open Monumentendag Almere? Dan zijn wij op zoek naar u! 

Druk snel op de oranje knop en vul het aanmeldformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmeldformulier vrijwilligers 

Download de flyer!

Programma

Bekijk ook hier het volledige programma.

Wijzigingen programma

Het adres van de activiteiten 'Terug naar het begin' en het startpunt van de 'Wandeling Almere Haven' is Marktgracht 55.

Het Klokhuis is alleen op zondag van binnen te bewonderen. 

Erfgoedhuis Almere is beide dagen van 13.00-17.00 uur te bezoeken.

Volg ons op sociale media

Erfgoedhuis Almere

Erfgoedhuis Almere is de plek waar u alles te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van Almere. Op deze pagina vindt u de openingstijden, routebeschrijving en contactgegevens.  

Contact

Voor vragen of opmerkingen mail naar archeologie@almere.nl

Wat vindt u van onze website?