Skip to content

Almeerse beiaardiers

Goede Redetoren in Almere Haven

Almere heeft drie carillons die - net als de torens waarin zij hangen – eigendom zijn van de gemeente Almere. In Almere Haven in de Goede Redetoren, in Almere Stad bij de Lichtboogtoren en in Almere Buiten bij kerkelijk centrum De Drieklank. De carillons in Almere Haven en Almere Stad worden wekelijks bespeeld:

  • Goede Redetoren: woensdag 14.30 tot 15.30 uur, vrijdag 11.00 tot 12.00 uur tijdens de weekmarkt.
  • Lichtboogtoren: woensdag 16.30 tot 17.30 uur, zaterdag 13.30 tot 14.30 uur.

Geschiedenis

In Almere Haven werd het eerste carillon opgeleverd in 1979. Het carillon telt vijftig klokken, met een totaalgewicht van zo'n vijf ton. De zwaarste klok weegt ongeveer 950 kilo. Op een deel van de klokken klinkt elk kwartier een korte melodie.

Het carillon in Almere Stad stamt uit 1985 en kan alleen met de hand worden bespeeld. Het telt ook vijftig klokken, maar is een stuk lichter dan het carillon in Almere Haven (2.700 kilo). Dit is duidelijk te horen aan de hogere klank. De grootste klok weegt toch nog 450 kilo. 

Het carillon in Almere Buiten is gebouwd voor tijdsaanduiding en bestaat uit slechts 19 klokjes. Dit carillon is niet geschikt voor bespeling met de hand.

Stichting Carillons Almere

Wanneer u de carillons van Almere een warm hart toedraagt en de Stichting Carillons Almere wilt steunen, dan kunt u met een bijdrage van minimaal 5 euro per jaar donateur worden. Stuur een e-mail naar beiaardkring@live.nl.

Wat vindt u van onze website?