Stad zonder afval

Logo Almere, stad zonder afval

Almere wil een stad zonder afval worden. Het doel is om in 2020 in Almere gemiddeld nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Op dit moment bestaat het restafval nog voor driekwart uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en bioafval. Als we die grondstoffen uit ons afval gescheiden inleveren, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Door beter afval te scheiden werken we dus samen aan een stad zonder afval!

HAAL ERUIT WAT ERIN ZIT!

Almere wil in 2020 een stad zonder afval zijn. Recycling en hergebruik staan centraal. Daarom passen wij ons systeem van afvalinzameling aan. Wij stemmen ons systeem graag goed af op wat u nodig heeft. Want, samen zorgen we ervoor dat ons afval goed en vooral makkelijk kan worden opgehaald. 


Het nieuwe afval scheiden in Filmwijk en de Sieradenbuurt

Half augustus zijn we in de Sieradenbuurt gestart met het verwijderen van de schotten uit de groene duobakken. Op 23 augustus zijn we in Filmwijk Zuid geweest om de schotten te verwijderen. De komende weken gaan we nog naar het midden en noorden van Filmwijk. We zien via verschillende kanalen nog vragen langskomen over het verwijderen van de schotten uit de duobakken. Daarom hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.

Speciale app voor afval scheiden: de Recyclemanager

Heeft u de app Recyclemanager al? Met deze app kunt u eenvoudig opzoeken in welke bak uw afval hoort. De app wordt landelijk gebruikt en helpt inwoners van alle Nederlandse gemeentes om op te zoeken hoe afval gescheiden wordt en waar je het beste terecht kunt om dat te doen.

De app Recyclemanager is speciaal voor Almere aangepast met de afvaluitzonderingen die in Almere gelden, zoals de luiers die bij het bioafval mogen en het aanleveren van het bioafval in een doorzichtig plastic zakje. Maar ook dat blik en drankenkartons bij het plastic in de bak kunnen. Met een druk op de knop kunt u zo zien in welke afvalbak, container of bij welke winkel u uw afval kunt weggooien. 

De app is beschikbaar voor Iphone en Android. 

QR-code Iphone Recyclemanager Almere
QR-code
QR-code Android Recyclemanager Almere
QR-code

Afvalstoffenheffing

Met de afvalstoffenheffing betaalt u voor het inzamelen en verwerken van uw afval. Hoe beter u uw afval scheidt, hoe beter de gemeente de verschillende grondstoffen apart kan verwerken, en hoe minder restafval er overblijft en verbrand moet worden. De aparte grondstoffen leveren geld op; restafval verbranden kost juist geld!

Wat vindt u van onze website?