Skip to content

Gemeentelijk vastgoed

foto van vier vastgoedobjecten

De gemeente Almere trotse bezitter van gebouwen in de stad

De gemeente Almere is de trotse bezitter van meer dan 300 gebouwen met een grote financiële én maatschappelijke waarde. Almere investeert al sinds haar bestaan in maatschappelijk vastgoed met doel een goed voorzieningenniveau te creëren. Zij doet bewuste investeringen om stedelijke ontwikkelingen aan te jagen en geeft daarmee tevens impuls aan het vestigingsklimaat voor nieuwe inwoners en bedrijven.

De vastgoedportefeuille bevat een aantal ware parels zoals De Kunstlinie, de Bibliotheek, beide locaties in het stads centrum en de Topsporthal in Almere Poort. Dit zijn beeldbepalende gebouwen van hoge architectonische kwaliteit. Deze gebouwen geven de stad letterlijk een gezicht, landmarks in een nog steeds groeiende stad. Een stad die in 2022 de Floriade mag organiseren. 

Stadhuis adopteert bijenvolk

Eind februari 2019 is in opdracht van het Vastgoedbedrijf een tweede bijenkast geplaatst door imker
Jessica Louden. Duurzaamheid in de stad is door team Vastgoedbedrijf opgenomen in de kadernota. Zoals ook het vergroenen van het stadhuis dat nu langzaam vorm begint aan te nemen met de inmiddels drie gerealiseerde daktuinen en groene parkeerplaats. De diverse beplanting helpen mee aan het vergroten van biodiversiteit in het hart van de stad.  

Wereld-bijendag 20 mei 2019

Almere organiseert op wereld bijen-dag allerlei activiteiten voor jong en oud, zie hiervoor de agenda. Vanuit de gemeente zijn er zoveel initiatieven op het gebied van bijen dat het bijna niet kan uitblijven dat Almere dit jaar wordt uitgeroepen tot bij vriendelijke gemeente. Mogelijk wordt dit op 20 mei bekend gemaakt, we wachten met spanning af.  Voor meer groen informatie neem dan een kijkje op de site van de Floriade.

Nieuwbouw Sporthal Haven

Nieuwbouw sporthal Haven

Nieuwbouw Sporthal Haven
In december 2018 is na een bouwtijd van één jaar de nieuwe sporthal in Almere Haven voltooid. De buurtbewoners hebben met elkaar het architectenontwerp uitgekozen waardoor het een bijzonder project is geworden.  

Klein stukje nostalgie
De nieuwe sporthal staat op de exacte plaats van de oude sporthal. Het gekozen ontwerp heeft een verwijzing naar het de voormalige sporthal, dat is het torentje van de noodtrap

Design, build en maintain
Het project is aanbesteed als ‘design, build en maintain’ voor 20 jaar. Dit betekent dat zowel het ontwerp, het bouwen en onderhouden voor de komende 20 jaar zijn aanbesteed.

Toekomstbestendig en energieneutraal
Het gebouw heeft geen gasaansluiting en dat is voor het stadsdeel Haven uniek. Verder heeft het gebouw een goede isolatiewaarden en wordt het verwarmt met warmtepompen. Op het dak liggen 636 zonnepanelen. De dakbedekking bestaat uit sedum dat weer goed is voor de waterhuishouding en biodiversiteit. Het is een sporthal gemaakt voor de toekomst!

Jongeren en studenten thuis in gebouw De Aardbei

wonen in gebouw De Aardbei

Het had niet veel gescheeld of het rode gebouw ‘De Aardbei’ naast het stadhuis was gesloopt. 

Na jaren gediend te hebben als pand voor de PABO, ACTA en kantoorpand voor de gemeenteambtenaren stond het pand alweer een tijdje leeg. Maar gelukkig in plaats van slopen is het pand getransformeerd naar appartementen en studio’s. En sinds 1 september 2018 wonen er meer dan 100 jongeren en studenten in de 82 woningen.  

Het pand is door het Vastgoedbedrijf van de gemeente Almere in de markt gezet. Marktpartijen konden een plan indienen voor de transformatie van het pand naar woningen voor jongeren (starters) en studenten.

Op maat gemaakt concept WOOW
Eind 2017 is het pand door de gemeente in erfpacht uitgegeven voor een periode van 20 jaar. Het pand is ontwikkeld door Socius Wonen, dit is een jongeren huisvester die gespecialiseerd zijn in het transformeren van kantoorpanden naar woningen. Voor de Aardbei heeft Socius het WOOW-concept bedacht  ‘Wonen, Ontmoeten, Ontspannen en Werken’. Naast woningen ook een horecafunctie, werkplekken voor ondernemers en een collegezaal. 

Samen de Aardbei-community vormen
Om voor een woning in aanmerking te komen vindt er een selectie plaats op basis van wat je kunt bijdrage aan de Aardbei-community en niet op basis van inschrijftijd. Bewoners krijgen een jongerencontract en daarmee mogen zij voor maximaal vijf jaar in de Aardbei wonen. Na die vijf jaar maken zij weer plaats voor nieuwe starters. De woningen worden in ‘ruwbouw’ opgeleverd, keuken en sanitair zijn aanwezig. De afwerking is voor de bewoners zelf. Datzelfde geldt o.a. ook voor de openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld de gangen en andere openbare ruimtes. Dit doet een beroep op het community gevoel.  Zelf beheer, bewoners vormen samen de Aardbei-community

Leuke mix van bewoners en mooie start
Onder de starters is er ook gezinnetje met één kindje en een getrouwd stelletje dat eerder geen woning kon vinden en daardoor nog afzonderlijk bij de ouders moesten wonen. Voor de huisvesting van buitenlandse studenten worden 10 studio’s gereserveerd. Ja deze leuke mix van diverse jonge mensen vormen samen een levendige Aardbei-community in het hart van Almere. 

Wat vindt u van onze website?