Eikenprocessierups

In de maanden juni, juli en augustus kan de eikenprocessierups voor veel overlast zorgen. Brandhaartjes van deze rups kunnen bij mens en dier ernstige irritaties veroorzaken. Ziet u de eikenprocessierups of een nest, houd dan afstand en meld de locatie bij de gemeente via www.almere.nl/melding.

Preventieve maatregelen eikenprocessierups

Door de rupsen in een vroeg stadium proactief te bestrijden, proberen we overlast te voorkomen. Ook dit jaar heeft de gemeente preventieve maatregelen getroffen. In een aantal buurten bestrijdt de gemeente de rupsen preventief met een biologisch middel. In april en mei bespuit de gemeente veel eiken op plekken waar de eikenprocessierups voorkomt. Zie de kaartjes met locaties hiernaast.
Als de weersomstandigheden niet gunstig zijn (regen en/of harde wind of kou) dan kan het nodig zijn de werkzaamheden uit te stellen.

Hoe ziet de eikenprocessierups eruit?

foto Paul Wensveen
Eikenprocessierupsen

De rups dankt zijn naam aan de gewoonte om, vanaf een bepaald groeistadium, met grote groepen ‘in processie’ over de takken en stam van de boom te trekken, op zoek naar voedsel. De rups is ongeveer drie centimeter lang met op zijn rug een blauwgrijze streep en lange witte haren.

Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode mei tot en met juli, de tijd waarin de rupsen brandharen krijgen. Dit zijn korte, voor het oog onzichtbare haren, waarvan iedere volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Maar ook bij verspreiding door de wind van deze haren uit verlaten nesten in de periode daarna, kunnen klachten optreden. Bij contact met deze brandharen ontstaat hevige jeuk en kunnen huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het is dus van groot belang de rupsen met rust te laten en contact met nesten te vermijden.

Eikenprocessierups of spinselmot?

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en deze met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Dit in tegenstelling tot de eikenprocessierups die hoofdzakelijk op eikenbomen zit. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk voor de mens.

Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

Ondanks de preventieve maatregelen is niet te voorkomen dat er rupsen zijn die de preventieve bestrijding overleven. Wanneer de rupsen er toch zijn, verwijdert de gemeente de rupsen en hun nesten door deze weg te zuigen. 

De gemeente houdt zelf de eiken goed in de gaten, en gaat ook aan de slag met alle meldingen. Ter bestrijding zuigen we zowel de rupsen als de nesten zo snel mogelijk op. Tot die tijd is de plek afgezet met een rood-wit lint met daarop het woord ‘eikenprocessierups’. 

Melding

Ziet u de eikenprocessierups of een nest, meld dit dan bij de gemeente via www.almere.nl/melding 

Aannemer

De aannemer die de werkzaamheden uitvoert is Boom en Tuin Techniek. De aannemer informeert omwonenden met een brie wanneer hij aan de slag gaat met de bomen in de buurt. U kunt de aannemer ppl volgen op facebook en op twitterDaar kunt u zien op welke locaties hij bezig is met bestrijden.

Wat vindt u van onze website?