Energielabel

Informatiebijeenkomst over het energielabel eigen woning

Heeft u al een informatiebrief ontvangen van het Rijk over het energielabel?

Alle eigenaren van een woning zonder energielabel hebben als het goed is, inmiddels een voorlopig energielabel en een folder van de rijksoverheid ontvangen. De gemeente Almere wil naar aanleiding hiervan bewonersbijeenkomsten organiseren waar informatie wordt gegeven over het energielabel en waar over besparingsmogelijkheden en opwek van duurzame energie wordt gesproken.

Informatiebijeenkomsten

Het Rijk heeft naast de folder ook websites samengesteld waar u meer uitleg kunt vinden over het energielabel en over het verduurzamen van woningen. Toch kunnen we ons voorstellen dat u nog met vragen zit. Daarom wil de gemeente Almere de bewoners ook in de gelegenheid stellen om naar een informatiebijeenkomst te gaan. In de loop van 2015 worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd als blijkt dat hier voldoende belangstelling voor is.
U kunt uw interesse voor een bewonersbijeenkomst alvast aangeven via het formulier onderaan deze pagina. 

Zonnepanelen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is. Een woning met een beter energielabel betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper wegens lagere stookkosten. Op deze bewonersbijeenkomsten geven we voorbeelden van hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken, bv door het plaatsen van zonnepanelen. Op de Zonnekaart van Almere kunt u alvast zien wat dit kan opleveren bij uw huis. Er zijn eventueel bedrijven en energiecoöperaties aanwezig op deze avonden die mensen kunnen helpen bij het energiezuinig maken van hun huis.

In Almere wordt, net als in andere delen van Flevoland, meer samenwerking gestimuleerd tussen bedrijven die bewoners een aanbod kunnen doen om te helpen met meer ingrijpende energieverbeteringen. Er zijn reeds diverse partijen die dit aanbieden.

Interessante websites 

Voordelen

Een woning met een beter energielabel betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper vanwege lagere stookkosten. Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. 

Gegevens van de woning

Het energielabel van de woning wordt bepaald aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:  

  • Soort glas
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Soort verwarming
  • Soort warmwatervoorziening
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler

Verkoop/verhuur van het huis

Ga u uw huis verkopen? Dan bent u verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet u als verkoper het definitieve energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Het voorlopige label moet dan omgezet zijn in een definitief label. Dat kunnen woningeigenaren eenvoudig zelf doen met behulp van een online tool op de site energielabelvoorwoningen.nl. Doet u dat niet, dan kan dit een boete opleveren die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een definitief energielabel kost enkele euro's.

Samenwerking

In Almere wordt, net als in andere delen van Flevoland, meer samenwerking gestimuleerd tussen bedrijven die bewoners een aanbod kunnen doen om te helpen met meer ingrijpende energieverbeteringen. Vervolgens zullen in de loop van 2015 bewonersbijeenkomsten worden georganiseerd.

Zonnepanelen plaatsen is een energieverbetering die tot een beter energielabel, een lagere energierekening en een hogere WOZ-waarde kan leiden. Er zijn reeds diverse partijen die dit aanbieden en op de Zonnekaart van Almere kunt u zien wat dit kan opleveren. Op de bewonersbijeenkomsten zal in ieder geval zonnepanelen plaatsen aangeboden worden. U kunt overigens ook langs andere weg benaderd worden door partijen die, al dan niet met steun van de gemeente, een collectief inkoopaanbod voor zonnepanelen aanbieden.

Bewonersbijeenkomsten

U kunt uw interesse hiervoor alvast aangeven via info@almere.nl. Vult u hiervoor het digitale formulier onder aan deze pagina in.

Geef daarbij duidelijk aan:

  • interesse in bewonersavond (ja/nee)
  • contactgegevens (naam, adres, buurt/wijk. Naar keuze: e-mailadres of telefoonnummer) 

Meer weten?

Kijk op energielabelvoorwoningen.nl 

Meer weten over energiebesparende maatregelen? Kijk op: verbeteruwhuis.nl

belangstellingsformulierenerg

Belangstelling energielabel
Heeft u belangstelling voor een informatieavond?
Wat vindt u van onze website?