Direct naar paginainhoud

Pmd nascheiden

Restafval en pmd gaan in 2 aparte huiscontainers. Dat gaat veranderen. Het scheiden van restafval en pmd gebeurt binnenkort machinaal. De eerste wijken gaan voor de zomer van 2024 over op het nieuwe inzamelsysteem. Je ontvangt een brief wanneer we in jouw wijk gaan beginnen. Tot dan blijf je het restafval en pmd in aparte containers doen.

Bij pmd nascheiden (rest+pmd) mogen inwoners hun plastic, metaal en drankverpakkingen samen met restafval in 1 container doen. Na het ophalen wordt het pmd in een fabriek van het restafval gescheiden. Andere soorten afval zoals gft, papier en karton, textiel en glas moet je nog wel zelf scheiden. 

Wanneer gaan we overstappen?

Stedenwijk, Waterwijk, Staatsliedenwijk, Noorderplassen en Kruidenwijk gaan eerst over. Inwoners starten voor de zomervakantie al met het inzamelen van restafval en pmd in 1 huiscontainer. Zij ontvangen binnenkort een brief. Hierin staat wanneer hun pmd-container wordt opgehaald en dat hun restafvalcontainer de rest+pmd-container wordt.

In het najaar 2024 gaan alle andere huishoudens met huiscontainers over op rest+pmd. Inwoners die gebruik maken van ondergrondse of bovengrondse containers, ontvangen bericht wanneer zij restafval en pmd samen mogen weggooien. 

Overgangsperiode laagbouw

Het vervangen van de duo-containers gaat sneller dan de invoering van het nascheiden. Dat betekent dat er een overgangsperiode is, waarbij de duocontainer al is vervangen door 2 containers en het nascheiden nog niet is ingevoerd. Restafval en pmd mogen nu nog niet in één container. In deze situatie hebben huishoudens in de laagbouw een extra container staan: één container voor restafval, één voor gft en één voor pmd. Bij huishoudens die een papiercontainer hebben, staan tijdelijk 4 containers aan huis. 
 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening