Direct naar paginainhoud

Van duo naar mono

In enkele Almeerse wijken en buurten scheiden bewoners hun gft en restafval in aparte containers. Duocontainers worden of zijn in deze buurten vervangen door 2 aparte containers. Alle wijken gaan over van duo- naar monocontainers. Je ontvangt een brief wanneer wij in jouw buurt gaan beginnen.

Waarom de wissel?

Duocontainers worden geleegd met speciale duo-inzamelwagens. Deze wagens zijn zo oud dat ze vaak stuk zijn en gerepareerd moeten worden. Bovendien worden duowagens niet meer gemaakt. Wij stappen daarom over op gewone inzamelwagens. Die kunnen containers voor 1 soort afval legen. Daarom wisselen wij de duocontainers voor 2 aparte huiscontainers. Zo kunnen we het afval blijven inzamelen.

Bovendien is het met aparte containers een stuk gemakkelijker om gft en restafval te scheiden. Groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden in een aparte huiscontainer zorgt voor meer ingezameld gft en minder vervuiling met restafval. Omdat gft een belangrijke, duurzame grondstof is, willen we er zoveel mogelijk van inzamelen. Daarom gaan we zowel gft als restafval inzamelen met aparte containers in plaats van duocontainers.

Wisselen containers

Voor alle vragen over het wisselen van de containers kun je contact opnemen met DVL Milieuservice. Bel hiervoor 085-0205150. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Als je afwezig bent tijdens de containerwissel, overleg dan met buren of familie of zij de duocontainer op de opstelplaats willen zetten tussen 20.00 uur ’s avonds de dag voorafgaand aan de laatste inzameldag.

 

Bestellen en teruggeven huiscontainers

Huiscontainers voor pmd, gft en restafval zijn voor iedereen verplicht. Alleen de papiercontainer is niet verplicht. Voor papier en karton kun je de ondergrondse papiercontainers gebruiken of een huiscontainer delen met je buren.

Wil je de huiscontainer voor papier en karton teruggeven, vul dan het formulier 'Retour papiercontainer' in.

Je hebt dus altijd een huiscontainer voor restafval, pmd en gft. En eventueel 1 voor papier en karton. Heb je na de containerwissel onverhoopt een container te veel of te weinig, bel ons hierover op. Bel hiervoor 14 036 van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.

Inzameling gft en restafval

Met een aparte container voor gft en restafval heb je meer ruimte voor gft én voor restafval. De gft-container legen we 1 keer per 2 weken. De restafvalcontainer ook. Je krijgt een brief over het wisselen van de duocontainer naar 2 aparte huiscontainers. Als de inzameldagen in je buurt veranderen, staat dat ook in de brief.

Actuele inzameldagen vind je op de Afvalkalender.

Chip

De nieuwe huiscontainers zijn gechipt. Deze chips zijn gekoppeld aan een huisadres, maar niet aan een persoon. Zo zien we als we een verloren of rondzwervende container vinden van wie deze is en kunnen de container terugbezorgen.

Daarnaast kunnen we in de toekomst tellen hoeveel huiscontainers er per inzamelroute worden geleegd. Zo kunnen we de routes nog beter en slimmer inplannen.

Pmd+

Je gebruikt de aparte huiscontainers voor restafval en pmd (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken) totdat Almere overstapt op het systeem pmd+. Bij pmd+ gaat pmd samen met restafval in 1 container. De huiscontainers voor gft en papier en karton blijf je gebruiken. Wij informeren je wanneer wij pmd+ in jouw buurt gaan invoeren.

Afval scheiden

In Almere scheiden we zoveel mogelijk afval. Het meeste afval is namelijk bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Door afval te scheiden in je huiscontainers en grofvuil naar een recyclingperron te brengen, hoeven we grondstoffen niet uit de aarde te putten. Daarmee sparen we het milieu.

Ongescheiden afval kan namelijk niet hergebruikt worden en moet worden verbrand. Dat is zonde. Het verbranden van afval stoot veel CO2 en fijnstof uit. Ook is de belasting op verbranding hoog en kost het de gemeente, en dus de inwoners, veel geld.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening