Direct naar paginainhoud

Gele en rode kaart

We controleren of jij jouw afvalcontainer op de juiste manier gebruikt en het afval gescheiden aanbiedt. Als je dat op de verkeerde manier doet, krijg je een gele advieskaart met informatie wat er mis ging. Bij de derde keer krijg je een rode advieskaart. Onze afvaladviseur kan je dan uitnodigen voor een informatiegesprek.

Elk huishouden, groot of klein, produceert afval. Wij gooien allemaal etensresten, oud papier, lege flessen en nog veel meer weg. In Almere scheiden wij afval omdat het gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. En door goed afval te scheiden houden we minder restafval over. Dat is belangrijk omdat we daardoor minder CO2 uitstoten en we de hoge kosten beperken voor het verbranden van restafval.

Almeerders scheiden hun afval al behoorlijk goed. Soms kan het beter. Daar helpen wij inwoners bij, bijvoorbeeld door het geven van informatie in de vorm van gele en rode kaarten.

Veelgestelde vragen over de gele en rode kaart

Ik heb een gele advieskaart gekregen. Maar er zat afval in mijn container dat niet van mij was.

Op de gele advieskaart staat aangekruist wat wij in jouw afvalbak aantroffen. Jouw duobak wordt bij een gele advieskaart geleegd. Omdat jouw afvalbak wel geleegd is kunnen wij niet meer achterhalen wie dat gedaan heeft. Als je ziet dat een ander gebruik maakt van jouw afvalbak kun je daar een melding van maken bij de gemeente via 14036 of mail naar info@almere.nl.

Ik heb een gele advieskaart gekregen, omdat het tussenschot in mijn duobak is verplaatst, kapot is of omdat er geen tussenschot meer in zit. Wat moet ik nu doen?

Groente, fruit en tuinafval en etensresten willen we gescheiden inzamelen van het restafval. Hiervoor is het tussenschot in de duocontainer. Is het tussenschot in de duocontainer verplaatst, zet het dan terug op de juiste plek.

Zit er geen tussenschot in je duocontainer of is het kapot? Neem contact op met de gemeente en bel 14 036 of stuur een e-mail naar info@almere.nl. Wij komen dan een nieuw tussenschot plaatsen.

Wordt van het uitgeven van de gele en rode advieskaart een registratie bijgehouden?

Ja, de registratie wordt bijgehouden op het betreffende adres. De registratie van de gele of rode advieskaart die je hebt gekregen, vervalt nadat de duobak zes maanden goed gescheiden is aangeboden. 

Ik heb een rode advieskaart gekregen, maar er zat iets in mijn afvalbak dat niet van mij was.

Je kunt dan contact opnemen met 14 036 of mail naar info@almere.nl. Een afvaladviseur kan jou advies geven over wat je moet doen.

Er hangt een rode advieskaart aan mijn afvalbak, maar ik heb nooit eerst een gele advieskaart gekregen.

Bij de volgende problemen krijg je direct een rode advieskaart.

  • Er zat niet-brandbaar bouw- of tuinafval (zoals steen, gips of zand) in jouw afvalbak.
  • Jouw afvalbak was te zwaar.
  • Jouw afvalbak heeft geen registratiesticker.

Neem in dit geval altijd contact op met de gemeente via 14 036. Tijdens een persoonlijk gesprek met een van onze afvaladviseurs kunnen wij je helpen inzicht te krijgen waar het afvalscheiden niet goed ging. Na het gesprek word jouw duobak geleegd. 

Wie zijn de afvaladviseurs en wat doen ze?

De afvaladviseurs zijn medewerkers van Stadsreiniging. Zij kunnen advies geven over beter scheiden van afval, maar je kunt ook jouw vragen stellen over tal van zaken die met afval te maken hebben. Je kunt hiervoor contact opnemen via 14 036. 

Veelgestelde vragen over de registratiesticker op de afvalcontainer

Waarom krijg ik een registratiesticker voor de afvalbak?

Om er zeker van te zijn dat de juiste afvalbak bij het juiste adres hoort, krijgen alle huishoudens een registratiesticker toegestuurd. 

Waar moet ik de registratiesticker plakken op de afvalbak?

De registratiesticker moet op de achterkant van de bak geplakt worden; aan de kant van de handvatten. Je hebt bij de sticker een instructie hiervoor gekregen. 

Ik heb geen registratiesticker ontvangen.

Om een registratiesticker aan te vragen kun je bellen naar 14036 of mail naar info@almere.nl.

Ik heb meerdere duobakken, kan ik hiervoor ook een registratiesticker krijgen?

Heb je meer dan één duobak, dan kun je voor deze duobak(ken) ook een registratiesticker krijgen, bel hiervoor met 14 036 of mail naar info@almere.nl.  

Bij vijf personen of meer personen (ingeschreven bij de gemeente) heb je recht op een extra duobak. Dit wordt gecontroleerd in de Gemeentelijke Basisadministratie.

Ik heb de registratiesticker verkeerd opgeplakt, wat moet ik nu doen?

Als je de registratiesticker verkeerd hebt opgeplakt, neem dan contact op met de gemeente via 14 036 of info@almere.nl. Dan helpen wij je verder.

Ik heb de registratiesticker op de verkeerde bak geplakt, wat moet ik nu doen?

Heb je de registratiesticker op een andere bak geplakt, neem contact op met de gemeente via 14 036 of mail naar info@almere.nl

Mijn registratiesticker is niet leesbaar, kan ik een nieuwe registratiesticker krijgen?

Als de registratiesticker niet leesbaar is kun je een nieuwe sticker aanvragen. Neem contact op met de gemeente via 14 036 of mail naar info@almere.nl.

Ik heb geen registratiesticker meer op mijn afvalbak.

Je kunt een nieuwe registratiesticker aanvragen. Neem contact op met de gemeente via 14 036 of mail naar info@almere.nl.

Voor welke bakken heb ik een registratiesticker nodig?

Je hebt een registratiesticker nodig voor de duobak, GFT-bak, (grijze) 240 l.-bak, restafvalbak, knaagdierenafvalbak en de luierbak. Heb je buiten de duobak ook andere afvalbakken, neem dan contact op met de gemeente via 14 036 of mail naar info@almere.nl.

Illustratie Almere skyline
Jouw reactie