Direct naar paginainhoud

Doneerrekken voor statiegeld

In het centrum van Almere Stad en Almere Haven kun je je lege flesjes en blikjes met statiegeld doneren in doneerrekken naast prullenbakken. Het doel hiervan is om de straten schoner te houden en anderen blij te maken met het statiegeld.

In de centra van Almere Stad en Almere Haven hangen op 16 plekken doneerrekken aan de openbare prullenbakken. Plaats hier jouw statiegeldflesje of blikje en maak iemand anders blij met het statiegeld. Op deze manier zorgen we ook nog eens voor minder zwerfafval.

Hoe werkt het?

Je kunt lege statiegeldflesjes en -blikjes in het doneerrek zetten dat aan de prullenbak hangt. Zo laat je de straat netjes achter. Degene die de flesjes en blikjes verzamelt, kan dit op een prettige manier doen zonder ze uit de prullenbak te hoeven halen.

Waarom doneerrekken?

Eind 2022 heeft de Almeerse gemeenteraad een motie aangenomen over de introductie van de doneerrekken. De gedachte hierachter is dat doneerrekken bijdragen aan de bewustwording rondom statiegeld en zwerfafval. Flesjes en blikjes komen vaak in of naast een prullenbak terecht, terwijl sommige inwoners blij zijn met het statiegeld dat ze opleveren. Deze mensen kunnen op een prettige manier flesjes en blikjes verzamelen als ze in een doneerrek staan.

Het komende half jaar onderzoeken we of de doneerrekken bijdragen aan de bewustwording rondom statiegeldflesjes en zorgen voor minder zwerfafval.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening