Direct naar paginainhoud

Register van buitenlandse dienstreizen 2019

Verslag dienstreis wethouder Bosch naar Montpellier 6 - 9 oktober 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer(s) namens college: R. Bosch

Reisdoel (land, plaats): Frankrijk, Montpellier

Vertrekdatum en duur van de reis: 6-9 oktober 2019

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 2

Verslag van de reis: 
Namens de gemeente Almere heeft wethouder R. Bosch deelgenomen aan de jaarvergadering van het stedennetwerk ‘Urban Food Policy Pact’ (MUFPP), die op 7-9 oktober 2019 in Montpellier is gehouden. Het MUFPP is een netwerk van 205 steden die werken aan duurzame voedselsystemen. Het doel daarbij is dat iedereen toegang heeft tot gezond en betaalbaar voedsel. 

In Montpellier hebben de ondertekenaars van het pact onder meer kennis en ervaring met elkaar uitgewisseld en is de ‘Declaration of Montpellier’ aangenomen. Deze verklaring legt de relatie tussen het MUFPP en de duurzaamheidsdoelen van de VN, de zogeheten Sustainable Development Goals’’ (SDG’s).

Naast het opdoen van kennis heeft Almere in Montpellier de Flevocampus gepresenteerd en de aanwezige steden uitgenodigd om deel te nemen aan een Floriade Dialogues Summit van maart 2020 over duurzame voedselsystemen. Verder zijn met diverse steden contacten gelegd en zijn ze aangemoedigd om hun nationale regeringen te ondersteunen in deelname aan de Floriade in 2022. Aan de stuurgroep van het stedennetwerk is gevraagd om het Almeerse voorstel betreffende een presentatie van de resultaten van MUFPP tijdens de Floriade in Almere in 2022 eventueel in combinatie met het hosten van MUFPP-jaarvergadering te ondersteunen. De stuurgroep is akkoord gegaan met het verder uitwerken van dit voorstel. In juni 2020 beslist de stuurgroep hier definitief over.

Aanvraag dienstreis wethouder Bosch naar Montepellier 6 - 9 oktober 2019

Aanleiding en doel van de reis:

Op 15 oktober 2015 heeft Almere tijdens de eerste Mayor’s Summit in Milaan, de Urban Food Policy Pact (MUFPP) ondertekend, gericht op het realiseren van een duurzame, rechtvaardige en toegankelijk lokaal voedselsysteem.

Het regionale Europese MUFPP is in 2016 ondergebracht onder Eurocities (EC) en er is een ambtelijke werkgroep Food opgericht. Deze staat o.l.v. van een stuurgroep(Steering Committee), die ondersteund wordt door het MUFPP secretariaat.  Almere is lid van EC en participeert in deze werkgroep. Daarnaast heeft Almere sedert 2019 zitting in de stuurgroep van MUFPP 2019-2021. Samen met Milaan en Valencia vertegenwoordigt Almere de Europese werkgroep in de stuurgroep.

Jaarlijks vindt er de Burgemeesters Top (MUFPP-Mayor’s Summit) plaats. Deze bijeenkomst biedt de ondertekenaars van het Pact de mogelijkheid tot het uitwisselen van ideeën, het delen van hun vorderingen m.b.t. de doelstellingen van het Pact en netwerken.

Op 7-9 oktober 2019 vindt als onderdeel van de World Food Day de vijfde Mayor’s Summit in Montpellier (Frankrijk) plaats met als centrale thema de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de UN 2030 Agenda. Hiervoor zal o.a. de ‘Declaration of Montpellier’ worden gepresenteerd, die de relatie legt tussen de MUFPP en de SDG’s. Tijdens de bijeenkomst worden aan de hand van workshops, de Milan Pact Award en de Mayor’s Debate best practices gepresenteerd en zullen verschillende steden met elkaar in gesprek gaan over de uitwerking en uitvoering van het MUFPP in relatie tot de SDG’s in de betreffende steden. 

Almere heeft voor deze bijeenkomst bij het Steering Commitee een voorstel ingediend voor het hosten van een ‘International MUFPP exhibition en de ‘Annual Mayor’s summit’ in 2022 tijdens Floriade. Dit voorstel wordt op 7 oktober in de meeting van het Steering Committee in Montpellier besproken. Mocht het Steering Committee hiermee akkoord gaan dan kan dat op 8/9 oktober medegedeeld worden aan de aanwezige steden.

Voor Almere is het bijwonen van deze MUFPP-bijeenkomst om de volgende redenen relevant:

  • Lobbyen bij andere steden voor het Almeerse voorstel inzake het hosten van de MUFPP exhibition en de ‘Annual Mayor’s summit’ in 2022.
  • Deelnemen aan het overleg van de stuurgroep, waarin de wethouder ter besluitvorming het Almeerse voorstel zal toelichten
  • Participeren in de werkgroep Food van EC, waarin de wethouder een presentatie zal geven over de Flevocampus en andere voedsel gerelateerde Almeerse projecten.
  • Uitwisselen van ideeën/ervaringen m.b.t. uitvoering MUFPP met betrokken steden.
  • Internationaal promoten van Almere, Flevocampus en de Floriade.
  • Verstevigen en verder uitbouwen van een internationaal netwerk van steden in het kader van GG-Cities/Floriade/Flevocampus.

Budget

Reiskosten (vervoer en hotel): € 837
Ten laste van welk budget worden de kosten gebracht: Stedenband - Internationaal
Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 2

Verslag dienstreis wethouder Veeningen naar Wenen 29 september - 1 oktober 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer(s) namens college: Maaike Veeningen

Reisdoel (land, plaats): Oostenrijk, Wenen

Vertrekdatum en duur van de reis: 29 september t/m dinsdag 1 oktober 2019

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 0

Verslag van de reis: 
Als lid van de Metropool Amsterdam Club (MAC) bracht wethouder Maaike Veeningen van 29 september t/m 1 oktober een bezoek aan Wenen voor de jaarlijkse MAC netwerkreis. De delegatie stond onder leiding van burgemeester Femke Halsema en Geerte Udo (CEO MAC) en was breed samengesteld. Naast lokale bestuurders van andere gemeenten uit de MRA reisden ook directie- en managementleden van culturele organisaties, zorginstellingen, kennisinstellingen en (semi)overheden mee.

Wenen is niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk, het is internationaal gezien ook een zeer belangrijke stad op het gebied van economische ontwikkeling en innovatie. De stad wordt gekenmerkt door een economie met een hoge productiviteit en een hooggekwalificeerd personeel in combinatie met relatief lage loonkosten per eenheid. Het economisch beleid van Wenen legt de nadruk op life sciences, informatietechnologie en startups, creatieve industrie en duurzaamheid. Het innovatiebeleid (2016-2020) heeft als doel om Wenen tot een leider op het gebied van innovatie te maken met toponderzoek, een sterke economie en onderwijs op hoog niveau. Daarnaast is de ambitie dat Wenen in 2050 een van de vijf grootste Europese onderzoeks- en innovatiecentra wordt. De innovatiestrategie is daarbij gebaseerd op het bredere kader van de "Smart City Vienna" strategie (Smart City Wien), dat in 2014 is vastgesteld. In het kader van deze strategie streeft Wenen ernaar om “de beste kwaliteit van leven voor alle inwoners in Wenen te bieden door sociale inclusie en zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en met behulp van alomvattende innovaties". De stad staat in 2019 voor de tiende keer op een rij, op de eerste plaats van de Mercer Quality of Living Ranking, die steden rangschikt op hun leefbaarheid (indicatoren zijn o.a. huisvesting, onderwijs en burgerlijke vrijheden).

Hoewel Wenen en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) verschillen in grootte (qua oppervlakte), hebben beide dezelfde uitdagingen. De voortgaande verstedelijking en grote aantrekkingskracht van steden op bezoekers, bewoners en bedrijven, leidt in beide metropolen tot druk op de woningmarkt (Leefbaarheid en Wonen), openbare ruimte (Cultuur& Inclusiviteit), infrastructuur (Mobiliteit) en de bezoekerseconomie (Duurzaam Toerisme). 
Om kennis op te doen over deze vraagstukken zijn er bezoeken gebracht aan de Brunnenpassage (een ArtSocialSpace voor transculturele en participatieve kunst), Linien (het openbaar vervoer) en Thinkport (haven) van Wenen.

Dit heeft o.a.de volgende inzichten opgeleverd:
•    Duurzaam Toerisme: De spreiding in Wenen lijkt beter georganiseerd te zijn dan in de MRA. Er zijn veel plekken en locaties, en de bezoekers kunnen goed hun weg vinden in de stad. De MRA doet weliswaar al aan spreiding, maar zou het meer moeten verbreden. Denk dan in tijd, het gehele jaar door en niet alleen in de piekmomenten in de hoogseizoenen. Tevens heeft Wenen meer “kwaliteitsbezoekers”, gericht op cultuur. Als de MRA de ‘kwaliteitsbezoeker’ wil binnenhalen dan dient ook kwaliteit te worden geboden (denk aan kwalitatieve restaurants, winkels, musicals etc.).
•    Mobiliteit: In Wenen is het openbaar vervoer voor iedereen bijzonder goed bereikbaar, om de 200 meter is er een halte en de jaarkaart kost maar 365 euro per jaar. De MRA heeft een enorme uitdaging aan te gaan, omdat de infrastructuur achterloopt op de enorme groei van de regio. De metropoolregio zou veel meer moeten experimenteren op mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het actieplan voor de slimme en schone (stads)logistiek. 
De Amsterdam Economic Board heeft al het initiatief genomen om een regionale impuls te geven aan de landelijke ‘Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek’ en het GVB gaat in 2020 testen doen met zelfrijdend vervoer in de stad. Tevens wordt er een tender uitgezet voor een 'Mobility as a Service app' voor alle vervoersmogelijkheden, alleen duurt dit proces lang i.v.m. de bureaucratie.
•    Leefbaarheid en wonen: De huizenmarkt van Wenen staat minder onder druk dan die van de MRA. Een van de redenen is een goed functionerend sociaal huisvestingssysteem. Ook is er in Wenen een sterke en goede link tussen wonen en mobiliteit: eerst wordt de infrastructuur aangelegd en daarna de woningen.
•    Cultuur: De Brunnenpassage is een mooi voorbeeld van inclusief ondernemen met de focus op welzijn. Voor de MRA geldt dat, of het nu om culturele instellingen gaat of over de MAC-groep, vernieuwing, verjonging en diversiteit van groot belang is.

Specifiek voor Almere heeft de reis het volgende opgeleverd:

  • Met de Uva is gesproken over het belang van hoger onderwijs in Almere.
  • Er is met de passagiersterminal kennis uitgewisseld over het heffen van toeristenbelasting.
  • Voor de ontwikkeling van een museale voorziening in Almere  zijn contacten aangehaald met enkele Amsterdamse culturele instellingen.
  • Met de Kroonenberg Groep als nieuwe eigenaar van vastgoed in de Stationsstraat in Almere, is kennisgemaakt en zijn onder andere plannen voor het centrum en de stationslocatie besproken.

Aanvraag dienstreis wethouder Veeningen naar Wenen 29 september - 1 oktober 2019

Aanleiding en doel van de reis:

De Metropool Amsterdam Club (MAC) is de netwerkclub van Amsterdam & Partners (nieuwe naam van Amsterdam Marketing). Het is een netwerk van grote bedrijven uit de metropoolregio Amsterdam (MRA), het onderwijsveld, dienstverleners, culturele sector en de top van de overheid. Almere participeert vanuit EZ in de MAC

Eén keer per jaar wordt er een buitenlandse netwerkreis georganiseerd. Tijdens deze reis worden goede contacten gelegd en nieuwe ideeën opgedaan. In 2019 gaat de reis naar Wenen. Wethouder Veeningen is door burgemeester Halsema van Amsterdam uitgenodigd om namens Almere deel te nemen aan deze netwerkreis.

Naast het netwerken staan een aantal inhoudelijke zaken op de agenda: een bijeenkomst met de burgemeester van Wenen (Oostenrijk) en een bezoek aan het openbaar vervoer (Linien) en haven (Thinkport) van Wenen om te leren over betaalbaar duurzaam stadsvervoer & innovatie. 

Budget

Reiskosten (vervoer en hotel): € 2.800 (inclusief lunch en dinerkosten)

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 0

Verslag dienstreis Van Garderen naar Londen 1 - 2 juli 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer(s) namens college: H.I. van Garderen

Reisdoel (land, plaats): Engeland, Londen

Vertrekdatum en duur van de reis: 1-2 juli 2019

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 3

Verslag van de reis:

Op 1 en 2 juli bracht wethouder Hilde van Garderen samen met gedeputeerde Michiel Rijsberman van de Provincie Flevoland en de directeur van de Floriade een gezamenlijk bezoek aan twee vooraanstaande Londense musea: Serpentine Galleries en Tate Modern. Doel van het bezoek was kennis uitwisselen en de mogelijkheden van samenwerking verkennen met betrekking tot de realisatie van een Almeerse museale voorziening. Het voornemen is om tijdens de Floriade aandacht te geven aan deze museale voorziening. De wijze waarop is nu onderwerp van bespreking.

Bezoek Serpentine Galleries

Serpentine is een internationale organisatie. Zij werken met internationale kunstenaars en brengen de activiteiten (tentoonstellingen, kunstprojecten etc.) de wereld in. Veel tentoonstellingen zijn in partnership ontstaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld samengewerkt met architectenbureau MVRDV.

Serpentine Galleries organiseert 6 á 7 tentoonstellingen per jaar verspreid over twee gebouwen. Financiering gaat via Arts Council, Trusts, sponsors e.d. Ze halen ook inkomsten uit de verhuur van de galeries voor privé-bijeenkomsten. Hun museum is dus voornamelijk gefinancierd uit private gelden. Afgezien van lezingen en performances zijn alle activiteiten gratis te bezoeken.

Zij bouwen bewust geen collectie op. Ze noemen zichzelf een ‘artist-led organisation’ en proberen kunstenaars (in de brede zin) via opdrachten te betrekken bij urgente kwesties. Dat kan gaan over de gevolgen van klimaatverandering, vluchtelingen, inclusiviteit e.d. Om te kunnen inspelen op actuele vraagstukken en ontwikkelingen zijn programma’s flexibel. Een voorbeeld van zo’n programma is het ‘Ecology Project’, waarin Serpentine Galleries probeert bij te dragen aan een meer ecologisch bewustzijn. Het programma  manifesteert zich in publicaties, tentoonstellingen, studieprogramma's, radio, symposia en live-evenementen waar deskundigen en makers op het gebied van kunst, design, wetenschap, literatuur en antropologie samen worden gebracht.

Voor het 30-jarig bestaan van Serpentine en als fondsenwervingsevenement realiseerde Serpentine een bijzonder sculptuur/paviljoen in het park. Dit trok veel aandacht. Sindsdien willen ze geen traditionele exposities voor architectuur (maquettes/tekeningen) maar in plaats daarvan ‘echte’ architectuur laten zien. Inmiddels zijn er 19 paviljoens gebouwd. Tijdens de tentoonstelling van het paviljoen wordt deze verkocht. Bijna alle paviljoens hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Soms komt een paviljoen in privé handen en op een privéterrein te staan en soms krijgt het een publieke functie. De koper betaalt de kostprijs van het paviljoen en de deconstructie en vervoerskosten. Serpentine maakt hier geen winst op. Het vorige paviljoen is verkocht voor 750.000 pond 

Uit gesprek kwam naar voren dat zij open staan voor verdere verkenning van samenwerking. Men is enthousiast over het Land Art project in Flevoland. 

Bezoek Tate Modern

Toen Tate begon is er veel aandacht besteed aan het leggen van contacten en netwerken. Dat is nog steeds de grootste kracht van Tate. Veel van de bedrijven die er bij de start van Tate Modern waren zijn nog steeds actief in het Tate concept. Eerst wilde men het pand waarin Tate zich vestigde slopen maar daarna is er aan een groep jonge architecten opdracht gegeven om het gebouw te transformeren onder leiding van de toenmalige directeur Nicolas Serota en Jacques Herzog, Architect, Herzog & de Meuron.
Omwonenden worden nauw betrokken bij de planvorming en tentoonstellingen. Soms is een preview alleen toegankelijk voor omwonenden. Ook biedt het museum veel lokale werkgelegenheid: 905 van de werknemers in de retail van het museum woont in de directe omgeving van het museum.

Veel geld komt van buiten het Verenigd Koninkrijk, met name van Amerikaanse banken die zich graag willen profileren via cultuur. De verdeling van de begroting wordt voor een derde gehaald uit de retail, een derde uit subsidies (3,9 miljoen) en een derde uit private sponsoring (3 miljoen). Jaarlijks zijn er 6 miljoen bezoekers. 40% van hen komt uit het Verenigd Koninkrijk, 60% uit het buitenland. 65% van de gebouwen is vrij toegankelijk voor het publiek. Naast tentoonstellingen zijn er jaarlijks tal van evenementen. Veel aandacht is er op tentoonstellingsgebied voor de relatie techniek en cultuur.

Als reactie op de plannen uit Almere/Flevoland gaf Tate aan dat een dependance niet aan de orde is, wel zijn partnership en consultancy opties voor verdere bespreking. Er is op dit moment geen concrete relatie met een ander museum in Nederland.

Aanvraag dienstreis wethouder Van Garderen naar Londen 1 - 2 juli 2019

Aanleiding en doel van de reis:

In 2016 hebben het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere onder de noemer Almere 2.0 plannen ontwikkeld voor de groei van Almere. Speerpunt daarbinnen is het versterken van verblijfsplekken voor cultuur, recreatie en toerisme. Almere heeft in dat kader onder meer de ambitie om een bovenregionale museale voorziening voor grootschalige hedendaagse multimedia kunst te realiseren met een internationale exposure.

Om dit mogelijk te maken, zal al in een vroeg stadium een breed netwerk van internationale musea moeten worden aangeboord om kennis uit te wisselen en de mogelijkheden van samenwerking te verkennen. In dit kader wordt samen met de Provincie Flevoland en de Floriade BV een gezamenlijk bezoek gebracht aan het Tate Modern museum en de Serpentine Gallery in Londen.

Het bezoek aan het Tate Modern museum is met name interessant vanwege de buitengewone goede relatie met de stad, het educatief programma en de relatie met de bewoners en tegelijkertijd de enorme internationale bekendheid van het museum. Vooral hoe het Tate Modern museum de relatie met de stad en de omringende stadsdelen heeft opgebouwd en interessante en imponerende exposities presenteert, is voor Almere interessant.

De Serpentine Gallery is voor Almere bij uitstek interessant wegens de spraakmakende programmering met de tentoonstelling Pavilion 2019 (ontworpen door Junya Ishigami), die potentiele mogelijkheden biedt voor een presentatie op de Floriade in Almere in 2022.

Budget

Reiskosten (vervoer en hotel): € 767

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 3

Verslag dienstreis Weerwind naar Aalborg 31 juli - 4 augustus 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer(s) namens college: F. Weerwind

Reisdoel (land, plaats): Denemarken, Aalborg

Vertrekdatum en duur van de reis: 31 juli – 4 augustus 2019, 5 dagen

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 1

Aanleiding

De Stichting partnersteden Almere (SPA) is een vrijwilligersorganisatie die met behulp van subsidies vanuit de gemeente Almere contacten en uitwisselingen onderhoudt op het gebied van sport, onderwijs, kunst en cultuur met Aalborg (Denemarken) en Rendsburg (Duitsland), de officiële partnersteden van Almere. Genoemde steden organiseren met de stad Lancaster (Engeland) ieder om de vier jaar de internationale jeugdspelen. Vorig jaar hoste Almere de jeugdspelen, in de zomer van 2019 was de stad Aalborg aan de beurt.
Burgemeester Weerwind nam samen met de SPA deel aan het event om de gemeente Almere bestuurlijk te vertegenwoordigen tijdens de jeugdspelen en het daar aangekoppelde civic-programma voor bestuurders van de deelnemende steden. Het event was tevens een mooie gelegenheid om de Floriade te promoten, aangezien Almere in 2022 tegelijkertijd met de Floriade expo weer de jeugdspelen gaat hosten.

De internationale jeugdspelen

Met ruim 100 jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar was Almere goed vertegenwoordigd tijdens de jeugdspelen in Aalborg. Sporters uit de disciplines atletiek, golf, schermen, tafeltennis, triatlon en zwemmen gingen de concurrentie aan met leeftijdsgenoten van de overige aanwezige steden. Naast de sportieve uitdaging ging het ook om het kennismaken met andere culturen, het maken van nieuwe vrienden en meer in het algemeen onderling plezier en lol.

Burgemeester Weerwind is namens Almere aanwezig geweest tijdens de openingsceremonie, op verschillende sportlocaties gedurende de spelen om de sporters aan te moedigen en de slotceremonie na afloop van de wedstrijden. Op de laatste sportdag heeft burgemeester Weerwind medailles uitgereikt aan een aantal atleten op de atletiekbaan. Vier intensieve sportdagen hebben 48 goud, 49 zilver en 52 brons medailles opgeleverd, een prestatie van onze jonge sporters om trots op te zijn.

Naast het sportevenement was door de gemeente Aalborg een civic programma georganiseerd voor bestuurders en ambtenaren van de deelnemende steden. Het civic programma bestond uit diverse onderdelen. Het programma begon met een tour van de stad met een focus op de stadsrandzone. De tour gaf een indruk van de stad dat een transformatie heeft ondergaan van een (zware)induratie stad naar een stad met focus op hightechindustrie en hoger onderwijs. De dag werd afgesloten met een netwerkbijeenkomst en diner waar burgemeester Weerwind gesproken heeft met verschillende bestuurders, ambtenaren en de bestuursleden van SPA.

Een bijzonder onderdeel van het programma, een dag later, was het lidmaatschap van de ‘Christian the Fourth Guild’ een stichting dat zich inzet voor sociale en culturele activiteiten in Aalborg. Tijdens het officieel diner later op de dag heeft burgemeester Weerwind namens Almere een speech gehouden en een relatiegeschenk overhandigd aan de burgemeester van Aalborg. Aanwezigen werden van harte uitgenodigd om de Floriade in 2022 te komen bezoeken.

Gedurende het evenement, tussen de bedrijven door heeft burgemeester Weerwind met bestuurders en raadsleden van verschillende deelnemende gemeenten gesproken. Zo is er onder andere contact gelegd met de steden Innsbruck (Oostenrijk) en Hefei (China). Innsbruck heeft de burgemeester uitgenodigd om deel te nemen aan de Council of European Municipalities and Regions (CEMR) conference in 2020 gericht op het implementeren van de sustainable development goals in Europa. De Chinese stad Hefei wil informatie, gericht op een mogelijke onderlinge relatie, uitwisselen met de gemeente Almere.

Aanvraag dienstreis burgemeester Weerwind naar Aalborg 31 juli - 4 augustus 2019

Aanleiding en doel van de reis:

De Stichting partnersteden Almere (SPA) is een vrijwilligersorganisatie die met behulp van subsidies vanuit de gemeente Almere contacten en uitwisselingen onderhoudt op het gebied van sport (o.a. de Jeugd spelen), onderwijs, kunst en cultuur met Aalborg (Denemarken) en Rendsburg (Duitsland) de officiële partnersteden van Almere.

Met de steden Lancaster (Engeland) Vaxjo (Zweden), Haapsalu (Estland), Rathenow (Duitsland) en Racibor (Polen) zijn er geen officiële vriendschapsbanden, maar er worden wel contacten onderhouden in het kader van de internationale jeugdspelen.

De steden Aalborg, Rendsburg, Lancaster en Almere organiseren ieder om de vier jaar de internationale jeugdspelen. Vorig jaar hoste Almere de jeugdspelen en dit jaar is de Stad Aalborg aan de beurt.

Burgemeester Weerwind zal samen met de SPA deelnemen aan dit event om de gemeente Almere bestuurlijk te vertegenwoordigen tijdens de jeugdspelen en het daar aangekoppelde civic-programma voor bestuurders van de deelnemende steden.

Het event is tevens een mooie gelegenheid om de Floriade te promoten, aangezien Almere in 2022 tegelijkertijd met de Floriade expo weer de jeugdspelen gaat hosten.

Budget

Reiskosten vlucht: €465 (ex btw).                                               

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 1

Verslag dienstreis burgemeester Weerwind naar Oslo 21 - 23 mei 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer(s) namens college: F.M. Weerwind

Reisdoel (land, plaats): Noorwegen, Oslo

Vertrekdatum en duur van de reis: 21-23 mei

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 2, waarvan 1 vanuit Almere en 1 vanuit MRA

Verslag van de reis: 

Voor verdere ontwikkeling van de Almeerse en de MRA-opgaven van bijvoorbeeld energietransitie, circulaire economie, mobiliteit en metropool-ontwikkeling is Europese en internationale oriëntatie van meerwaarde. De internationale oriëntatie kan voordeel opleveren in beleidsbeïnvloeding, kennisuitwisseling, financiering en positionering. Binnen de huidige MRA-agenda is hiermee een start gemaakt onder meer op de opgaven voor circulaire economie en metropoolvorming, en in de nieuwe MRA-agenda 2020-2024 krijgen internationale accenten direct een integrale plaats. Ambtelijke en bestuurlijke deelname aan internationale projecten, werkgroepen, platforms en conferenties wordt hiermee afgewogen tegen de inhoud en doelen van het internationaal beleid van de MRA/Almere.

Burgemeester Weerwind heeft in dit kader op uitnodiging van de stad Oslo en het Europese netwerk METREX (the Network of European Metropolitan Regions and Areas) als spreker deelgenomen aan de ‘Urban Future Global Conference’ (UFGC). Het thema van de conferentie was ‘CityChangers’ en stond in het teken van de toekomst van de stedelijke regio’s en hun opgaven.

Oslo (650.000 duizend inwoners) is de Groene Hoofdstad van Europa 2019. Zij kregen deze titel o.a. vanwege de heropening en herstel van talrijke natuurlijke waterwegen en de ambitieuze doelstellingen van Oslo om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 95 % te verminderen en tegen 2050 volledig CO2-neutraal te willen zijn. De stad heeft daarvoor een klimaatbudget ingesteld. Het wil de vervuilende economische sectoren (transport, bouw, maar ook gezondheid) hervormen en geeft daarbij zelf het goede voorbeeld. Tien jaar geleden werd hiertoe de organisatie Future Built opgericht, die de afgelopen tien jaar vijftig ultra duurzame voorbeeldprojecten realiseerde, waaronder de nieuwe openbare bibliotheek en het Munch Museum, energiezuinige gebouwen die grotendeels met gerecycled beton en staal zijn gebouwd. Door de havenindustrie uit de binnenstad te verplaatsen, zijn er aantrekkelijke stadsstranden gerealiseerd. Hiervoor is een slimme financiële strategie ontwikkeld: de nieuwe haven werd bekostigd door stapsgewijs grond in het oude havengebied te verkopen, waarbij ontwikkelaars verplicht werden om – naast woningen – autotunnels, parken en kunstwerken in de openbare ruimte te realiseren. Op deze manier is ruimtelijke kwaliteit toegevoegd. Het centrum is geheel autovrij, 70 procent van de verkochte auto’s is elektrisch en sinds kort rijden er in Oslo ook elektrische bussen, taxi’s en varen er ponten. De energie om al die voertuigen op te laden komt uit waterkrachtcentrales; de olie en gas waar Noorwegen rijk aan is, worden vooral gewonnen voor de export. 

Dit alles werd gedeeld en getoond tijdens het Urban Future-congres, met drieduizend bezoekers, wereldwijd het grootste evenement voor duurzame stedenmakers. Burgemeester Weerwind ging samen met wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen erheen om te zien wat de MRA/Almere van Oslo kan leren, de MRA te vertegenwoordigen en Almere/Floriade te promoten.

De burgemeester heeft tijdens de conferentie:
•    Kennis gemaakt met het netwerk van Groene steden (inclusief METREX) en informatie gekregen over de aanpak en de rol van lokale overheden bij duurzame stedelijke vraagstukken in Oslo en andere Europese steden en regio’s. Deze kennis kan gebruikt worden voor het verder versterken/aanscherpen van MRA/Almeerse ambities en projecten, het verkennen van samenwerking met andere Europese steden, en voor eventuele strategische inzet van het netwerk t.b.v. gezamenlijk lobbyactiviteiten richting Europese instituties.
•    Door zijn deelname aan de deelsessie ‘Collaboration for a brighter future’ bijgedragen aan een sterkere positionering van de Metropoolregio Amsterdam als voorloper in duurzame stedelijke ontwikkeling in Europa. Tevens heeft zijn bijdrage geresulteerd in het vergroten van de zichtbaarheid en profilering van Almere als stad en de Floriade als internationaal event, die veel innovatieve oplossingen en kennis kunnen bieden voor stedelijke opgaves. Zo is de speech en de presentatie van de burgemeester door veel steden en UFGC-organisatie opgevraagd als goed voorbeeld van een innovatieve regio/stad.
•    Zijn netwerk vergroot door contacten te leggen met andere Europese burgemeesters en leden van Europese instituties en netwerken. Zo heeft de burgemeester contact gelegd met de burgemeester van Oslo, de Nederlandse ambassade in Oslo en diverse vertegenwoordigers, zoals die van Polen, METREX en ESPON (Europees waarnemingsnetwerk voor ruimtelijke ordening). Deze contacten kunnen helpen bij het verder verkennen van gemeenschappelijke (subsidie)projecten en deelname van Europese steden en netwerken aan de internationale expo Floriade. 

De UFGC 2020 wordt georganiseerd door Lissabon en de UFGC 2021 door Rotterdam.

Aanvraag dienstreis burgemeester Weerwind naar Oslo 21 - 23 mei 2019

Aanleiding en doel van de reis:

Van 22-24 mei 2019 wordt in Oslo (Noorwegen) de ‘Urban Future Global Conference’ (UFGC) gehouden met als thema ‘CityCHangers’. De burgemeester van Almere is door de burgemeester van Oslo en tevens door het Europese netwerk METREX (the Network of European Metropolitan Regions and Areas) gevraagd om de Metropoolregio Amsterdam bij deze conferentie te vertegenwoordigen en als spreker een actieve bijdrage te leveren aan de sessie ‘Collaboration for a brighter future’. Oslo is dit jaar 'Groene Hoofdstad van Europa'. Het UFGC is Europa’s grootste event voor duurzame steden en heeft als doel politieke leiders en overige deelnemers van de deelnemende steden en instanties elkaar te laten ontmoeten, te inspireren en kennis en ervaring te laten uitwisselen.

METREX is het Europese netwerk voor metropoolregio’s en telt ca. 50 leden (steden en stedelijke regio’s) uit 21 landen in Europa, waaronder Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Milaan, Oslo en andere grote regio's. Naast kennisuitwisseling streeft het ernaar om regiovorming en stedelijke regio’s op de politieke agenda (van Brussel) te zetten, zodat in beleid en Europese fondsen meer aandacht en geld voor stedelijke opgaven wordt gegenereerd. Het netwerk overweegt om haar jaarlijkse meeting in 2022 in Almere te houden.

De gemeente Amsterdam neemt namens de Metropoolregio van Amsterdam actief deel aan dit netwerk en heeft het verzoek van METREX gesteund om de burgemeester van Almere op de conferentie in zijn speech ervaringen van de samenwerking in de metropoolregio vanuit Almere te alten delen, waarbij de Floriade als een van de sleutelprojecten binnen de MRA wordt opgevoerd.

Deelname van de burgemeester aan deze conferentie draagt bij aan:

  • Een sterkere positionering van de Metropoolregio Amsterdam en Almere als voorloper in duurzame stedelijke ontwikkeling in Europa.
  • Het leveren van een bijdrage aan het politieke debat over duurzame Europese steden c.q. metropoolregio’s door het inbrengen van Almeerse expertise en daarmee het internationaal profileren van Almeerse projecten. De burgemeester gaat in zijn speech nader in op o.a. de volgende projecten: het Woningbouwatelier, Upcycle Center, Flevocampus en de Floriade.
  • Op- en uitbouwen van het netwerk door het leggen van contacten met voor Almere, de Floriade en de MRA relevante instanties en steden. Hierbij valt te denken aan ESPON (Europees netwerk voor ruimtelijke ordening), C-40, METREX en de deelnemende steden zoals Stockholm, Madrid, Parijs, Milaan etc.

Budget

Reiskosten (vervoer en hotel): € 693

Aantal meereizende ambtenaren: Twee, waarvan één vanuit de gemeente Almere en één vanuit MRA.

Verslag dienstreis wethouder Hoek naar Parijs 31 januari - 1 februari 2019

Verslag buitenlandse dienstreis collegeleden van de gemeente Almere

Deelnemer namens college: J. Hoek

Reisdoel: Keolis International, Frankrijk, Parijs

Vertrekdatum en duur van de reis: 31 januari en 1 februari 2019, 2 dagen

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 1

Verslag van de reis: 

De gemeente Almere is met de Concessie busvervoer Almere 2018-2017 een langjarige verbintenis aangegaan met het vervoerbedrijf Keolis Nederland. Naast de reguliere uitvoering van de concessie is Keolis een belangrijke partner voor de gemeente om het mobiliteitsbeleid van Almere de komende jaren verder vorm te geven en invulling te geven aan de ambities voor verduurzaming van het busvervoer. Ook is Keolis voorkeursleverancier voor het evenementenvervoer naar de Floriade. 

De heer Tabary, CEO Keolis International, heeft ons uitgenodigd voor een eendaags bezoek aan onder andere het hoofdkantoor van de Keolis in Parijs. Het bezoek was op vrijdag 1 februari, de tweede helft van donderdagmiddag/avond is besteed aan de heenreis.

In de ochtend was een ontvangst op het hoofdkantoor van Keolis en is een informeel gesprek gehouden. Naast de heren Tabary en Hoek namen o.a. de heren Renouprez (directeur Keolis BeNeLux) en de heer Anker (CEO Keolis Nederland) aan het gesprek deel. Tijdens het overleg is op open en constructieve wijze gesproken over de wederzijdse ervaringen in het eerste jaar van de uitvoering van de concessie busvervoer Almere. Ook zijn zaken als de wijze van samenwerking, de actuele en toekomstige ontwikkelingen van het vervoer en de opbrengsten, het terugdringen van het zwartrijden en de wens tot het beperken van het aantal noodremmingen aan de orde gekomen. De noodremmingen, vooral  veroorzaakt door kruisend verkeer dat niet voldoende oplet, zullen binnenkort in een overleg tussen Keolis, de gemeente en de politie worden besproken. Het gesprek met heeft bijgedragen aan een verdere constructieve samenwerking.  

Aansluitend is een bezoek gebracht aan La Défense, waar door Keolis een pilotproject met autonome shuttles wordt uitgevoerd. Mevrouw Zekri (directeur nieuwe mobiliteit van Keolis) en de heer De Crémiers (hoofd marketing van Navya) hebben de ontwikkelingen op het gebied van autonome shuttles in Europa en wereldwijd toegelicht en uiteraard is een rit met de autonome shuttle gemaakt. 
Autonome shuttles kunnen een oplossing bieden voor het zogenaamde ‘last mile’ vervoer: vervoer tussen   gebieden die verder van het openbaar vervoer netwerk afliggen en de haltes of knooppunten van het netwerk. Reizigers zullen hierdoor vaker het openbaar vervoer nemen, in plaats van de auto. Ook is de verwachting dat op langere termijn autonome bussen het openbaar vervoer gaan verzorgen. Het stelsel van volledig gescheiden busbanen in Almere - op deze schaal uniek in de wereld - biedt uitgelezen mogelijkheden voor vroegtijdige toepassing van deze innovaties. Het werkbezoek heeft hierover nieuwe inzichten opgeleverd.

Tot slot heeft een ontmoeting met o.a. de heer Lisowski, van de opdrachtgever van het openbaar vervoer in groot Parijs (Ile-de-France Mobilités) plaatsgevonden. Met hem is het openbaar vervoer in en rond Parijs besproken. Het vervoergebied van groot Parijs omvat zo’n 12 miljoen inwoners en kent een complexe bestuurlijke structuur. Parijs organiseert bovendien in 2024 de Olympische Spelen. Om de stad te ontlasten wordt de eerstkomende jaren fors geïnvesteerd in hoogwaardig openbaar vervoer, met name in de voorsteden en op tangentiële verbindingen. De uitvoering van het openbaar vervoer gaat de eerstkomende decennia fasegewijs aanbesteed worden.

Aanvraag dienstreis wethouder Hoek naar Parijs 31 januari - 1 februari 2019

Keolis International, Parijs, Frankrijk

31 januari en 1 februari 2019, 2 dagen

Aanleiding en doel van de reis: Met de Concessie busvervoer Almere 2018-2027 is de gemeente Almere een langjarige verbintenis aangegaan met Keolis. Naast de reguliere uitvoering van de concessie is Keolis een belangrijke partner voor de gemeente om het mobiliteitsbeleid van Almere de komende jaren verder vorm te geven en invulling te geven aan de ambities voor verduurzaming van het busvervoer. Ook is Keolis voorkeursleverancier voor het evenementenvervoer naar de Floriade.

De CEO Keolis International heeft ons uitgenodigd de ontwikkelingen op het gebied van autonome shuttles van Keolis in Europa en wereldwijd toe te lichten en een pilotproject in Parijs te bezoeken. Een ontmoeting met de opdrachtgever van het openbaar vervoer in Parijs (Ile-de-France Mobilités) is onderdeel van het programma.

Autonome shuttles kunnen een oplossing bieden voor het zogenaamde ‘last mile’ vervoer: vervoer tussen   gebieden die verder van het openbaar vervoer netwerk afliggen en OV-haltes of -knooppunten. Reizigers zullen hierdoor vaker het openbaar vervoer nemen, in plaats van de auto. Ook is de verwachting dat op termijn autonome bussen het openbaar vervoer gaan verzorgen.

Doel van de reis is ons te laten informeren en de mogelijkheden voor Almere te bespreken. Het stelsel van volledig gescheiden busbanen in Almere (op deze schaal uniek in de wereld) biedt uitgelezen mogelijkheden voor vroegtijdige toepassing van deze innovaties.

Budget

Reiskosten (vervoer en hotel): € 384,20

Aantal meereizende ambtenaren gemeente Almere: 1

Illustratie Almere skyline
Jouw mening