Direct naar paginainhoud

Burgerberaad

De gemeente is bezig om plannen te maken voor de ontwikkeling van Almere tot 2050. Dit heet de omgevingsvisie. We zijn benieuwd naar de mening van Almeerders. Wat vinden zij belangrijk voor hun buurt of wijk, nu en in de toekomst? 65 Almeerders gaan hierover met elkaar in gesprek in het Burgerberaad Almere 2050.  

Een burgerberaad is een groep mensen die advies geeft aan de gemeenteraad. Zij worden gekozen door loting. In het burgerberaad zitten straks maximaal 65 verschillende Almeerders. De groep moet een afspiegeling van de Almeerse bevolking zijn. In Almere wonen veel verschillende mensen met verschillende meningen. De gemeente vindt het belangrijk om al deze meningen te horen als het gaat om de toekomst van de stad. Daarom zorgen we voor een mix van mensen van verschillende leeftijdscategorie├źn uit alle stadsdelen. 

In 5 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur komen zij samen om kennis op te doen. En te bedenken wat zij belangrijk vinden voor hun buurt of wijk, nu en in de toekomst. De adviezen hierover gaan naar de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist welke adviezen ze kunnen meenemen in de plannen voor de toekomst van Almere.

Hoe werkt een burgerberaad? 

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk verschillende mensen meedoen. Het maakt niet uit of je veel of weinig weet van het onderwerp. Je praat mee vanuit jouw ervaring als inwoner van Almere. Jouw mening en idee├źn zijn belangrijk. In 5 bijeenkomsten doorlopen we de volgende stappen:

 1. Onderzoeken 
  Je ontmoet de andere Almeerders. Samen bespreek je hoe het nu gaat en wat er belangrijk is in de buurten/wijken. En je krijgt informatie en hulp van experts.  
 2. Bedenken 
  Je gaat samen aan de slag om te bepalen waarover je advies wilt geven. Wat moet bijvoorbeeld in onze wijken worden aangepakt? Wat willen we meer? Wat moet zeker blijven? En wat is er daar dan voor nodig? Ook hier kan je de hulp van experts inroepen. 
 3. Adviseren
  Samen verwerk je de adviezen tot een eindrapport voor de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist welke adviezen ze kunnen meenemen in de plannen voor de toekomst van Almere. 

  Bijeenkomsten 

  Het burgerberaad komt 5 keer bij elkaar. De bijeenkomsten zijn van 18.15 - 21.30 uur en vinden plaats op: 

  • Bijeenkomst 1: maandag 15 april
  • Bijeenkomst 2: dinsdag 23 april 
  • Bijeenkomst 3: donderdag 16 mei
  • Bijeenkomst 4: dinsdag 28 mei 
  • Bijeenkomst 5: dinsdag 11 juni 

  Het is belangrijk dat je minimaal 4 van de 5 bijeenkomsten aanwezig bent. De bijeenkomsten vinden plaats in de Burgerzaal in het stadhuis. Het adres is Stadhuisplein 1, 1315 HR Almere. De Burgerzaal is voor iedereen goed toegankelijk.
   

  Illustratie Almere skyline
  Jouw mening