Direct naar paginainhoud

Regenboog taaltips

Handreiking voor respectvolle en inclusieve communicatie

Iedereen passend en respectvol benaderen. Daarnaar streven wij als gemeente in onze communicatie met onze inwoners, ondernemers en bezoekers in de stad. Dit document bevat achtergrondinformatie en tips om niet onbedoeld mensen uit te sluiten op basis van seksuele oriĆ«ntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.  We benoemen het alleen als het relevant is voor het verhaal dat je wilt vertellen.

Op basis van de Regenboogwijzer van de gemeente Amsterdam is deze wijzer opgesteld. Deze Regenboog Taaltips combineert een aantal bestaande regels met nieuwe inzichten en suggesties. Wat de beste woorden en formuleringen zijn, kan per situatie verschillen.

Dit document behandelt de manier waarop je mensen in het algemeen kunt aanspreken. In het persoonlijk contact houd je rekening met wat de persoon met wie je in gesprek bent, zelf als voorkeur aangeeft.

Reacties zijn welkom

Zoveel mensen, zoveel meningen en voorkeuren. We moeten afwegen wat we wel en niet meenemen in deze uitgave. We hebben niet de wijsheid in pacht, daarom vragen we nadrukkelijk om reacties. Met jullie inbreng willen we deze handleiding steeds aanpassen als een actueel, toegankelijk en bondig hulpmiddel bij gemeentelijke communicatie.

Met de Regenboog Taaltips kun je meteen aan de slag.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening