Direct naar paginainhoud

Transgender

Transgender gebruiken we als parapluterm voor mensen voor wie de hokjes man en vrouw niet vanzelfsprekend zijn, te beperkend zijn of niet overeenkomen met hun identiteit en lichamelijke situatie.

Transgender is een verzamelnaam voor een diverse groep mensen; mensen die zich een meisje/vrouw voelen maar bij geboorte geregistreerd zijn als jongen/man (transvrouwen), mensen die zich een jongen/man voelen maar bij geboorte geregistreerd zijn als meisje/vrouw (transmannen) en mensen die zich zowel mannelijk als vrouwelijk, er tussenin of geen van beide voelen.

Transitie

Het hele proces van veranderingen dat een transgender persoon doormaakt om te gaan leven op de manier die past bij de genderidentiteit van die persoon. Dit verschilt per persoon. Denk aan: zich anders kleden, een ander toilet gebruiken, een andere naam gebruiken, hormoonbehandeling en/of operaties.

Trans(gender) man

Een transgender man identificeert zich als man, maar werd bij de geboorte op basis van zijn lichamelijke kenmerken als meisje geregistreerd.

Trans(gender) vrouw

Een transgender vrouw identificeert zich als vrouw, maar werd bij de geboorte op basis van lichamelijke kenmerken als jongen geregistreerd.

Crossdresser

Iemand die zich soms of regelmatig op een manier kleedt die volgens de maatschappij niet bij hun genderrol past. Bijvoorbeeld een man die een jurk draagt. In hoeverre men zich ook als dit gender identificeert, verschilt per persoon. Het woord travestiet verwijst hier ook naar, maar wordt door sommigen als minder respectvol ervaren. Er is een verschil met drag queens/kings, die zich meestal alleen voor de show als vrouw of man verkleden, vaak ook als betaald werk.

Taaltips

Wel

 • een transgender persoon,
 • een trans Almeerder,
 • transitie,
 • een transgender persoon,
 • een transpersoon

Voorbeelden

 • Als je transgender bent en een medische transitie wilt ondergaan, gelden vaak (flinke) wachttijden.
 • In Almere bestaan verschillende organisaties en netwerken van transpersonen.
 • Over transgender personen is uit onderzoek nog niet zoveel bekend.
 • Ernst de Groot werd bij geboorte geregistreerd als meisje en ook zo opgevoed. Later is hij gaan leven volgens zijn mannelijke identiteit.
 • In de geboorteakte werd vermeld dat Jesse het mannelijk geslacht had; als volwassene bleek Jesse een transvrouw.

Liever niet

 • een transgender,
 • ombouwen, omgebouwd,
 • transseksueel,
 • travestiet,
 • geboren als meisje/jongen

Transgender zijn is een parapluterm voor alle vormen van genderdiversiteit of gender non-conformiteit. Het wordt steeds gebruikelijker om de term transpersoon, transvrouw etc. te gebruiken.

Transseksualiteit is een medische term voor de diagnose van mensen die een geslachtsoperatie nodig hebben. Maar niet alle transgender personen willen een operatie. Bovendien geeft het woord transseksualiteit soms verwarring, omdat het klinkt alsof het om seksuele oriëntatie gaat. Dat is niet zo: het gaat om genderidentiteit.

Cisgender is de aanduiding voor mensen, die zich oké voelen met hun biologische sekse en lichaamsbeleving. Met de term transgender worden alle variaties bedoeld als genderexpressie en geboortegeslacht niet overeenkomen of variëren op wat als gender-stereotiep wordt gezien.

De termen waarin iemand over zichzelf praat, zijn leidend: vrouw, man, of een andere genderidentiteit. Als iemand aangeeft dat hij man is, en altijd is geweest, respecteren we dat en zeggen niet dat diegene daarvóór een vrouw of meisje was. Hij was een man of jongen, maar geregistreerd en opgevoed als meisje. We zeggen daarom niet dat diegene vroeger een jongetje was. Als het relevant is kunnen we bijvoorbeeld wel zeggen dat diegene vroeger als jongetje werd aangezien.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening