Direct naar paginainhoud

Toegankelijkheid stembureaus

Bijna alle stembureaus in Almere zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn hulpmiddelen aanwezig om het stemmen makkelijker te maken.

Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat het stemmen niet vanzelf. Sommige mensen hebben een lichamelijke beperking. Denk aan iemand in een rolstoel of iemand met een hulphond. Er zijn ook veel andere kiezers die problemen ervaren bij het stemmen. Denk aan mensen die moeite hebben met lezen, mensen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met dementie.

Om te zorgen dat verschillende groepen kiezers ook bij de Tweede Kamerverkiezingen makkelijker kunnen stemmen, is ieder stembureau in Almere rolstoelstoeltoegankelijk, behalve locaties basisschool De Buitenburcht in Almere Buiten en basisschool De Zevensprong in Almere Stad. Deze stembureaus zijn niet rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er een speciale loep voor mensen met een visuele beperking. Niet ieder stembureau is ook scootmobieltoegankelijk. Daarvoor en voor andere soorten beperkingen hebben we exclusief toegankelijke stembureaus ingericht.

  Hulpmiddelen bij het stemmen

  Op de exclusief toegankelijke stembureaus zijn extra hulpmiddelen aanwezig om het stemmen makkelijker te maken. Het gaat dan om onder andere de volgende zaken:

  • Stemmal en soundbox. Met hulp van deze middelen kunnen mensen met een visuele beperking, maar ook mensen met een beperkte handfunctie, dyslexie of laaggeletterdheid zelf hun stem uit brengen
  • Een kandidatenlijst in braille
  • Geleidelijnen
  • Er is apparatuur aanwezig om het stemgeluid van het stembureaulid te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een koptelefoon, ringleiding of aansluiting op een eigen gehoorapparaat kun je als je doof of slechthorend bent het gesprek beter volgen. Ook kun je gebruik maken van een tolk op afstand van Tolk Contact, wanneer gebaren- of schrijftolk voor jou handig is
  • Er komt een speciale oefenruimte waar je kunt oefenen hoe het stemmen in zijn werk gaat
  • De stembureauruimte is prikkelarm en rustig
  • De stembureauleden zijn extra getraind om je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het stemmen. Ook kunnen ze je helpen als je door een lichamelijke oorzaak niet zelf je stem kunt uitbrengen

  Vervoer

  Voor mensen met een beperking die niet beschikken over vervoer naar dit stembureau zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Wmo-vervoer via Salders: dit kan als je een pasje hebt, reserveren via de bekende kanalen, inclusief rolstoelvervoer
  • Buurthopper: via buurthopper.nl
  • AutoMaatje, VMCA: via vmca.nl/anwb-automaatje

  Zo werkt de stemmal

  In het toegankelijke stemhokje vind je een soundbox en een stemmal. De soundbox leest de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe je het stembiljet invult met de mal die hier overheen ligt. In de mal zitten gaatjes. Op de mal vind je de partijen met voelbare cijfers en in braille. Je zoekt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood maak je het vakje van de persoon waarop je wilt stemmen rood.

  Illustratie Almere skyline
  Jouw mening