Direct naar paginainhoud

Nieuwe/vervangende stempas aanvragen

Je kan alleen stemmen met je eigen stempas en je identiteitsbewijs. Ben je je stempas kwijt of heb je deze op 30 oktober nog niet ontvangen, terwijl je wel op 9 oktober 2023 in de gemeente Almere staat ingeschreven? Dan kun je vanaf 30 oktober je vervangende stempas aanvragen.

  • In het stadhuis: vanaf 30 oktober tot en met dinsdag 21 november 2023, 12.00 uur kan je de (vervangende) stempas ook persoonlijk bij de balie in het stadhuis aanvragen. Je krijgt de stempas dan meteen mee. Bij de aanvraag heb je een (geldig en nog niet verlopen) identiteitsbewijs nodig.
  • Online: het is niet meer mogelijk om online je stempas aan te vragen. Alleen op maandag 20 november van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag 21 november van 9.00 tot 12.00 uur is het nog mogelijk om aan de balie in het stadhuis een stempas aan te vragen.

Stemmen in een andere gemeente

Wil je op 22 november in een andere gemeente zelf je stem uitbrengen? Vraag dan een kiezerspas aan.

Je kan alleen in Almere een kiezerspas aanvragen als je op 9 oktober 2023 (dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven in de gemeente Almere. Je kan uitsluitend met deze kiezerspas stemmen. Een kiezerspas wordt eenmalig verstrekt. Je kan geen kiezerspas aanvragen als je al een schriftelijke aanvraag voor een volmacht hebt gedaan.

Kiezerspas mondeling aanvragen

Je kunt de kiezerspas vanaf 30 oktober 2023 persoonlijk bij de balie van de afdeling Burgerzaken in het stadhuis aanvragen. Dit kan tot dinsdag 21 november 2023, 12.00 uur. Neem bij de aanvraag jouw geldige en nog niet verlopen identiteitsbewijs mee.

Kiezerspas digitaal of schriftelijk aanvragen

Het is niet meer mogelijk om de kiezerspas digitaal of schriftelijk aan te vragen. Alleen op maandag 20 november van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag 21 november van 9.00 tot 12.00 uur is het nog mogelijk om aan de balie in het stadhuis een kiezerspas aan te vragen.

Iemand anders voor je laten stemmen

Ben je zelf niet in de gelegenheid om je stem uit te brengen? Dan kan je iemand anders voor je laten stemmen, oftewel iemand machtigen. Je geeft dan een volmacht af aan een andere kiezer in Almere of aan iemand die in een andere gemeente woont. Deze persoon moet je stem gelijktijdig met zijn of haar eigen stem uitbrengen en mag maximaal twee volmachten per verkiezing aannemen.

Iemand machtigen kan op meerdere manieren.

Machtigen via de stempas (onderhandse volmacht)

Je kan stemmen door een volmacht te geven aan een andere kiezer die in Almere woont. Dit kan tot op de dag van de stemming. Hiervoor vul je de achterkant van je stempas in. Zowel jij als de persoon die voor je stemt zetten een handtekening. De persoon die voor je stemt (de gevolmachtigde) neemt de ingevulde en getekende stempas en een kopie van je identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Dit mag ook een scan zijn, bijvoorbeeld op een smartphone.

Schriftelijke volmacht

Het aanvragen van een schriftelijke volmacht is niet meer mogelijk. Je kunt alleen nog iemand machtigen via het invullen van de achterkant van de stempas.

Machtiging intrekken

Als je je stempas hebt omgezet in een onderhandse volmacht kan je ook nog zelf je stem uitbrengen. Helaas is het niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. Heb je eenmaal een schriftelijke volmacht gegeven, dan kan je niet meer zelf stemmen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening