Direct naar paginainhoud

Afwijken omgevingsplan

Heb je bouwplannen waarbij je wilt afwijken van het omgevingsplan? Daarvoor moet je een vergunning aanvragen.

Sinds 1-1-2024 zijn de bestemmingsplannen veranderd naar 1 omgevingsplan. In een omgevingsplan is vastgelegd welke bestemming de grond heeft, dus welke functies zijn toegestaan op een kavel, en welke voorschriften daarmee gepaard gaan.

Het omgevingsplan kent 3 onderdelen:

  1. De voorschriften leggen vast hoe er gebouwd mag worden.
  2. De plankaart is een kaart van het gebied waarop het omgevingsplan betrekking heeft.
  3. In de toelichting zijn de kenmerken van een wijk vastgelegd en maakt de gemeente duidelijk wat haar bedoelingen zijn met het gebied of de buurt.

Je kunt het complete omgevingsplan inzien op ruimtelijkeplannen.nl.

Een kavelpaspoort kan aanvullende eisen stellen met betrekking tot de bouwmogelijkheden en de toegestane bestemmingen.

Kavelpaspoort

In het kavelpaspoort staan de specifieke bepalingen die gelden voor de bebouwing van het betreffende kavel. Een actieve link verwijst naar overige regelgeving die van toepassing is waaraan moet worden voldaan. Het kan zijn dat (ruimtelijke) regels in dit kavelpaspoort afwijken van het geldende omgevingsplan. De regels zoals opgenomen in dit paspoort zijn dan van kracht.

Beoordeling aanvraag

Als je bouwplan niet past binnen het omgevingsplan kan het het nodig zijn om het bouwplan aan te passen. Soms kiest de gemeente voor de aanpassing van het omgevingsplan. Dit proces neemt wel veel tijd in beslag. De mogelijkheid bestaat ook dat de gemeente ervoor kiest om af te wijken van het omgevingsplan. In dat geval kan de omgevingsvergunning uiteindelijk toch verleend worden, ook al past het plan niet binnen het omgevingsplan. Het afwijken van het omgevingsplan gebeurt alleen op aanvraag.

Meestal is dat een aanvraag omgevingsvergunning bouw. Het kan ook via een aanvraag om omgevingsvergunning voor gebruik in strijd met het omgevingsplan. Dit is het geval als je verder geen bouwwerkzaamheden gaat uitvoeren. Het afwijken van een omgevingsplan is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Kan niet worden afgeweken van het omgevingsplan, dan zal ook een omgevingsvergunning bouw wegens strijd met het omgevingsplan geweigerd worden.

Aanvragen

De aanvraag voor een omgevingsvergunning kun je indienen via omgevingswet.overheid.nl. Als je jouw plannen invult op deze website dan zie je ook welke gegevens er bij de aanvraag moeten worden ingediend. Mogelijk heb je ook nog andere vergunningen nodig en kun je die tegelijkertijd in deze aanvraag meenemen.

Vaak weet je zelf vooraf niet of je bouwplan in strijd is met het omgevingsplan. Je kunt jezelf hierover (laten) informeren via internet of aan het Vergunningenloket op het gemeentehuis. Als je aanvraag om omgevingsvergunning bouw strijdig is met het omgevingsplan, dan krijgt deze de aanmerking als verzoek om af te wijken van het omgevingsplan. Je hoeft daarvoor niets extra’s te doen.

Duur aanvraag

Een herziening van het omgevingsplan doorloopt een uitgebreide procedure van 26 weken. Er wordt gestart met een voorontwerp, daarna volgt het ontwerp en uiteindelijk volgt de vaststelling door de gemeenteraad. Tegen deze vaststelling of het besluit om het plan niet vast te stellen, is beroep mogelijk bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij een afwijking van het omgevingsplan of een verandering van het omgevingsplan moet je rekening houden met eventuele schade bij anderen. De woning van jouw buren kan bijvoorbeeld minder waard worden doordat je door de afwijking van het omgevingsplan dichter op de grens mag bouwen. Jouw buren kunnen dan een planschade indienen bij de gemeente. Eventuele schade wordt door middel van een af te sluiten overeenkomst aan je als 'veroorzaker' doorgerekend.

Bij een afwijking of aanpassing van het omgevingsplan, is het raadzaam dit met je omgeving te bespreken. Het is niet verplicht om bijvoorbeeld handtekeningen te verzamelen, maar overleg met de buurt is aan te raden.

Inzien omgevingsplannen

Behalve op de gemeentelijke raadpleegomgeving zijn de Almeerse digitale plannen ook in te zien op Ruimtelijkeplannen. Op deze website kunnen omgevingsplannen en andere ruimtelijke plannen van alle gemeenten, provincies en het rijk digitaal worden bekeken.

Kosten

Voor een aanvraag omgevingsvergunning ben je leges verschuldigd. Een overzicht van alle leges van de gemeente Almere vind je in de legesverordening en tarieventabel.

Bij een bouwactiviteit is de heffingsgrondslag, de door de gemeente berekende bouwkosten. De berekende bouwkosten worden dus niet bepaald op grond van de door jou op het aanvraagformulier ingevulde bouwkosten. Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van, door de raad vastgesteld, standaard bouwkosten per eenheid. Deze bouwkosten per eenheid kun je terugvinden in de tabel "bouwkosten legesberekening" van bijlage 1 in de tarieventabel van de legesverordening. In de legesverordening staat informatie over de vaststelling van de bouwkosten van type bouwwerken die niet in de tabel "bouwkosten legesberekening" staan.

De legesverordening en tarieventabel worden elk jaar opnieuw vastgesteld.

Vragen

Heb je advies nodig of heb je een vraag over een vergunning dan kun je contact opnemen met de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving. Je kunt ook persoonlijk langskomen, dit is mogelijk na het maken van een afspraak. Je kunt een afspraak maken of telefonisch via telefoonnummer 14 036 of door het contactformulier in te vullen.

Je vindt de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving op het Ondernemersplein in het stadhuis.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening