Een standplaatsvergunning is nodig als je vanaf een vaste plek in de openbare ruimte producten of diensten wilt verkopen of aanbieden. Ook op terreinen van derden; zoals een bouwmarkt of tuincentrum. In Almere hebben we vaste standplaatsen en tijdelijke standplaatsen.
Op vaste standplaatsen kun je het hele jaar door op één of meerdere vaste dagen per week je producten of diensten verkopen, op dezelfde plek. Het aanbieden van diensten, zoals autoruit- en kentekenreparaties die meer dan 12 dagen per jaar een standplaats innemen, gelden ook als een vaste standplaats.
In Almere zijn er ook seizoensgebonden standplaatsen voor een vaste periode in een deel van het jaar. Voorbeelden hiervan zijn de verkoop van oliebollen of kerstbomen.
Onder tijdelijke standplaatsen vallen standplaatsen voor maximaal 12 dagen per jaar. Zoals voor:
Het gebruik van stroom moet je buiten de vergunning om regelen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Bel voor informatie over het gebruik van gemeentelijke nutsvoorzieningen met 14 036.
De eigenaar van de grond waarop jij jouw standplaats wilt innemen, moet daarmee instemmen. Je moet schriftelijk toestemming van de grondeigenaar hebben. Dat controleren we tijdens de behandeling van jouw aanvraag.
We ontvangen regelmatig aanvragen voor een standplaats bij de Lidl in Oosterwold (aan de Daniël Goedkoopstraat 21). De grondeigenaar geeft geen toestemming voor standplaatsen. We kunnen daarom geen standplaatsvergunningen afgeven op deze locatie.
De afhandeling van een aanvraag duurt maximaal 8 weken, tenzij de aanvraag niet compleet is en er aanvullende informatie nodig is.
Het aanvragen van een standplaatsvergunning kost geld. We brengen de volgende kosten in rekening:
Kijk voor de bedragen in de tarieventabel marktgelden.
Heb je vragen, bijvoorbeeld over de beschikbaarheid van een aangewezen standplaatslocatie of de status van jouw aanvraag? Of wil je overleggen voordat je een aanvraag indient?