Direct naar paginainhoud

Standplaatsvergunningen

Een standplaatsvergunning is nodig als je vanaf een vaste plek in de openbare ruimte producten of diensten wilt verkopen of aanbieden. Ook op terreinen van derden; zoals een bouwmarkt of tuincentrum. In Almere hebben we vaste standplaatsen en tijdelijke standplaatsen. 

Vaste standplaatsen voor 1 jaar of deel van het jaar

Op vaste standplaatsen kun je het hele jaar door op één of meerdere vaste dagen per week je producten of diensten verkopen, op dezelfde plek. Het aanbieden van diensten, zoals autoruit- en kentekenreparaties die meer dan 12 dagen per jaar een standplaats innemen, gelden ook als een vaste standplaats.

In Almere zijn er ook seizoensgebonden standplaatsen voor een vaste periode in een deel van het jaar. Voorbeelden hiervan zijn de verkoop van oliebollen of kerstbomen.

Tijdelijke standplaatsen

Onder tijdelijke standplaatsen vallen standplaatsen voor maximaal 12 dagen per jaar. Zoals voor:

 • Promotionele activiteiten; aanbieden van een gratis product/dienst zoals blikjes frisdrank.
 • Commerciële/incidentele activiteiten; verkopen van een product/dienst zoals de verkoop van rozen op Valentijnsdag bij een winkel. Zie ook: venten
 • Ideële activiteiten: een maatschappelijk belang zoals het uitdelen van folders of het geven van informatie door een kerkgenootschap of een vereniging. Zie ook: flyeren

Stroom

Het gebruik van stroom moet je buiten de vergunning om regelen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Bel voor informatie over het gebruik van gemeentelijke nutsvoorzieningen met 14 036.

Standplaatsen op een locatie met een andere eigenaar dan de gemeente

De eigenaar van de grond waarop jij jouw standplaats wilt innemen, moet daarmee instemmen. Je moet schriftelijk toestemming van de grondeigenaar hebben. Dat controleren we tijdens de behandeling van jouw aanvraag.  
We ontvangen regelmatig aanvragen voor een standplaats bij de Lidl in Oosterwold (aan de Daniël Goedkoopstraat 21). De grondeigenaar geeft geen toestemming voor standplaatsen. We kunnen daarom geen standplaatsvergunningen afgeven op deze locatie.

Digitaal aanvragen standplaatsvergunning

Meesturen

 • Plattegrond van de plek van de standplaats (Google Maps)
 • Foto’s van de verkoopinrichting/setting (voorkant, achterkant en zijaanzichten)
 • Exacte maten van de verkoopinrichting (inclusief luifel en dissel)/setting 
 • Recent uittreksel KvK (maximaal 3 maanden oud)
 • Kopie ID-bewijs (voor- en achterzijde)

Afhandeltermijn aanvraag

De afhandeling van een aanvraag duurt maximaal 8 weken, tenzij de aanvraag niet compleet is en er aanvullende informatie nodig is.

Kosten

Het aanvragen van een standplaatsvergunning kost geld. We brengen de volgende kosten in rekening:

 • Leges: de kosten voor de aanvraag van de vergunning;
 • Precariobelasting: de kosten voor het gebruik van gemeentegrond;
 • Stroom: als je gebruikmaakt van gemeentelijke nutsvoorzieningen.

Kijk voor de bedragen in de tarieventabel marktgelden.

Contactinformatie

Heb je vragen, bijvoorbeeld over de beschikbaarheid van een aangewezen standplaatslocatie of de status van jouw aanvraag? Of wil je overleggen voordat je een aanvraag indient?

Illustratie Almere skyline
Jouw mening