Direct naar paginainhoud

Verloren of gestolen reisdocument of rijbewijs

Melden kwijtgeraakt of gestolen paspoort of ID-kaart

Is jouw reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs) kwijt of gestolen? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkom je fraude met jouw paspoort of ID-kaart.

Houd bij het maken van jouw melding rekening met het volgende:

  • bij kinderen tot 12 jaar moet de ouder (gezaghouder) de melding doen;
  • geef aan of het om een identiteitskaart of een paspoort gaat; 
  • zijn er meer reisdocumenten vermist of gestolen? Maak dan voor elk document een aparte melding;
  • geef bij jouw melding jouw e-mailadres op. Je krijgt een bevestigingsmail zodra jouw melding is verwerkt;

Nieuw reisdocument

Na je melding via DigiD kun je online een afspraak maken, of bellen naar 14 036, om een nieuw reisdocument aan te vragen. De aanvraag kan vanaf 2 werkdagen na je melding.

Bij het maken van een afspraak kies je de afspraak 'identiteitskaart vermissing + aanvraag' of de 'afspraak paspoort vermissing + aanvraag'.

Geldigheid

Als je een reisdocument als kwijt of gestolen hebt gemeld, is het niet meer geldig. Vind je het terug, dan kun je het niet meer gebruiken. 

Meenemen naar je afspraak

Heb je nog een ander geldig identiteitsbewijs; zoals een paspoort, ID-kaart of rijbewijs? Neem deze dan mee naar je afspraak.


Melden kwijtgeraakt of gestolen rijbewijs

Ben je je rijbewijs kwijtgeraakt of is die gestolen? Dan is het belangrijk dat je dit registreert bij de RDW (DigiD nodig). Het rijbewijs wordt dan meteen ongeldig verklaard. Als de melding is geregistreerd bij de RDW, krijg je een brief om dit te bevestigen. Je kunt ook online een afspraak inplannen om de vermissing aan de balie bij burgerzaken te laten registreren of bellen met telefoonnummer 14 036

Nieuw rijbewijs

Nadat je de melding hebt gedaan, kun je een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Veelgestelde vragen verloren of gestolen reisdocument of rijbewijs

Vanaf welke leeftijd mag een vermissingsformulier worden ondertekend?

De vermissingsverklaring mag vanaf 12 jaar ingevuld en ondertekend worden. Tot 12 jaar moet een gezaghouder het ondertekenen.

Ik ben mijn Nederlandse reisdocument kwijt, maar ik verblijf (woonachtig/vakantie) in het buitenland, wat nu?

Ben je jouw reisdocument in het buitenland kwijtgeraakt of is deze in het buitenland gestolen? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs hiervan. Aansluitend moet je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw reisdocument aanvragen (noodpaspoort of laissez-passer) om naar Nederland te kunnen reizen. Tegelijkertijd wordt de vermissing dan ook geregistreerd. 

Voor een volledig overzicht van alle contactgegevens van ambassades en consulaten kijk je op de website van de Rijksoverheid.

Ik heb mijn verloren reisdocument teruggevonden. Mag ik deze weer gebruiken?

Nee, dat mag niet. Na het opmaken van de ‘verklaring vermissing of diefstal’ is het verloren of gestolen reisdocument niet meer geldig. Als het reisdocument wordt teruggevonden, kan het daarom niet meer worden gebruikt. Je moet het teruggevonden document inleveren bij de gemeente. Na ontvangst wordt het document vernietigd.

Mijn Nederlandse reisdocument is kwijtgeraakt/gestolen en ik ga morgen op reis. Wat moet ik doen?

Je moet jouw vermissing zo spoedig mogelijk melden bij de gemeente. Hiermee voorkomt je dat er fraude met jouw document wordt gepleegd. Bel bij een verloren of gestolen reisdocument 14 036. Wij plannen vervolgens zo spoedig mogelijk een afspraak met Burgerzaken voor je in, zodat je jouw vermissing kunt laten registreren. Je kunt tijdens deze afspraak direct een nieuw document aanvragen en betalen.

Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien kom je in aanmerking voor een noodpaspoort. Deze wordt verstrekt door de Koninklijke Marechaussee. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Mijn reisdocument is gestolen of vermist. Hoelang duurt het om een nieuwe aan te vragen?

Als je jouw vermissing bij de gemeente laat registreren, kun je tijdens deze afspraak direct een nieuw reisdocument aanvragen. Je kunt jouw reisdocument vijf werkdagen na de aanvraag ophalen.

Is het reisdocument dat vermist was in een andere gemeente afgegeven? Dan is de behandeltijd ongeveer twee weken. We zijn dan namelijk afhankelijk van de andere gemeente. Je ontvangt een kaartje thuis wanneer wij de gegevens van het vorige document binnen hebben en deze gegevens geverifieerd zijn.

Wat kost een reisdocument of rijbewijs na vermissing?

Je betaalt de kosten voor een nieuw document.

Kan iemand anders de vermissing van mijn reisdocument/rijbewijs doorgeven?

Nee, je moet vanaf 18 jaar een vermissing persoonlijk doorgeven.

Voor minderjarigen tot 12 jaar geldt dat de gezaghouder de vermissing van het reisdocument door moet geven. Vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar mogen minderjarigen het formulier zelf invullen en ondertekenen, daarbij mag het ook gedaan worden door één van de gezaghouders.

Waar geef ik mijn vermissing door als ik geen vaste woon- of verblijfplaats heb?

Ben je op dat moment in Nederland? Dan kun je naar één van de grensgemeenten in Nederland. Dit zijn de volgende gemeenten:

  • Bergeijk
  • Bergen op Zoom
  • Breda
  • Den Haag
  • Echt-Susteren
  • Enschede
  • Maastricht
  • Montferland
  • Oldambt
  • Schiphol-paspoortbalie
  • Sluis
  • Venlo

Bij bovengenoemde gemeenten kun je ook een aanvraag doen voor een reisdocument. Kijk voor aanvullende informatie naar de gemeentelijke websites.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening