Kort nieuws januari 2020

NIEUWS UIT ALMERE

Opening expo Kelvin Wilson in Erfgoedhuis

Op 30 januari opent in het Erfgoedhuis de tentoonstelling met bijzondere illustraties over de Almeerse historie, gemaakt door een van Nederlands bekendste archeologische illustratoren: Kelvin Wilson. Hij brengt met zijn prenten het verleden weer tot leven. Kijk op almere.nl/erfgoedhuis  voor meer informatie over de opening (19.30 uur) en het aansluitende Erfgoedcafé.

Jubeljaar voor Almeerse Carillons

2020 is een jubileumjaar voor het carillon van de Goede Rede Toren in Almere Haven. De Almeerse carillons zijn bijzonder hedendaags erfgoed. In de komende nieuwsbrieven en via almere.nl/cultuur houden we u op de hoogte van de bijzondere activiteiten die de beiaardiers gaan organiseren

Groen en cultureel educatieprogramma FloriAlly van start

Stad & Natuur en Collage Almere ontwikkelen in samenwerking met Floriade Almere 2022 B.V. het educatieprogramma FloriAlly voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar in Almere. Tot en met juli 2022 wordt een aantrekkelijk en afwisselend educatief programma onder schooltijd aangeboden op het gebied van natuur & milieu/duurzaamheid en kunst & cultuur. Het programma is afgestemd op basisschoolgroepen 1 t/m 8 en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs en gelinkt aan Floriade Growing Green Cities.

Op woensdag 15 januari is de samenwerkingsovereenkomst voor FloriAlly getekend door Liesbeth Bronkhorst (directeur/bestuurder Stad & Natuur Almere), Paul Macco (directeur Collage Almere), Hilde van Garderen (wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing) en Peter Verdaasdonk (algemeen directeur Floriade Almere 2022 BV).

Short Stirling

Dit voorjaar wordt voor de kust van Almere een Britse bommenwerper uit WOII geborgen. Het belangrijkste doel daarbij is om de stoffelijke resten van de omgekomen bemanning te vinden. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs hebben betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. De gemeente vindt het belangrijk dat het verhaal over de Short Stirling verteld wordt. In dit kader is medio december onder kunstenaars een oproep uitgezet voor ideeën voor een kunstwerk ter nagedachtenis. Het kunstwerk wordt dit najaar in het Bos der Onverzettelijken geplaatst. Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling

Onderzoeksweek StrandLab

Van 9 t/m 13 maart werken opnieuw 12 internationale studenten van ArtScience Faculty uit Den Haag op het Almeerderstrand. Hun nieuwsgierigheid gaat dit keer uit naar het zand. Een eenvoudige storm over het strand verwijdert alle sporen van gisteren, maar een zandkorrel kan eeuwen bestaan. De week bestaat uit onderzoeken en testen.

Binnen ArtScience staat de zintuigelijke ervaring centraal. Aan het eind van de week componeren de studenten een artistieke totaalervaring waar publiek bij aanwezig kan zijn.  

Leerlingen van het Arte College spelen ook een belangrijke rol tijdens het onderzoek van ArtScience. Zij zijn een keer testpubliek en geven feedback aan de studenten. Tijdens de publiekspresentatie hebben ze ook een rol als publieksbegeleiders. Meer informatie via www.strandlab-almere.nl