MijnOverheid

Wat is MijnOverheid?

Op MijnOverheid heeft u overzichtelijk, veilig en gemakkelijk toegang tot de overheid. Het is uw persoonlijke website voor overheidszaken waarop u inlogt met uw DigiD. U kunt hier:

 • uw persoonlijke gegevens inzien;
 • post van de overheid ontvangen;
 • de status bekijken van uw lopende zaken bij de overheid.

De Berichtenbox van MijnOverheid is uw persoonlijke brievenbus waarin u post van de overheid digitaal kunt ontvangen. Als er nieuwe berichten voor u zijn, ontvangt u automatisch een e-mail in uw persoonlijke e-mailbox (dit emailadres kunt u aangeven bij uw registratie bij MijnOverheid).

Gemeente Almere en MijnOverheid

Steeds meer overheidsdiensten sluiten aan op MijnOverheid. Zoals de Belastingdienst, het Kadaster, RDW, SVB, UWV en gemeenten. Ook de gemeente Almere is aangesloten op MijnOverheid. De gemeente  biedt sinds 2015 stapsgewijs haar diensten en producten aan via MijnOverheid.

We zijn gestart met het versturen van digitale post via de Berichtenbox. Denk hierbij aan aanslagen van lokale belastingen en betaalspecificaties van uitkeringen. Op termijn versturen we bijvoorbeeld ook beschikkingen over vergunningen, post over het verlopen van een identiteitsbewijs of paspoort en een uitnodiging voor een gesprek digitaal.

Uw account bij MijnOverheid al geactiveerd?

Elke keer wanneer we een van onze diensten en producten hebben aangesloten op MijnOverheid, ontvangt u hierover automatisch een bericht in uw Berichtenbox. Bij diensten en producten vindt u een overzicht van onze aangesloten gemeentelijke diensten en producten.

Uw account bij MijnOverheid nog niet geactiveerd?

Er verandert nog niets voor u. Post van de gemeente Almere ontvangt u nog in uw brievenbus. De overheid streeft wel naar zoveel mogelijk gebruikers van MijnOverheid. Gemeente Almere sluit zich daar graag bij aan. Vanwege het gebruiksgemak voor u, de veiligheid, én vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Het is daarom handig uw account bij MijnOverheid snel te activeren. Zo heeft u altijd toegang tot uw berichten van de overheid en uw digitaal archief, informatie over persoonlijke gegevens die bij de overheid zijn vastgelegd en de status van lopende zaken.

Uw account op MijnOverheid activeren

U kunt uw account op www.mijnoverheid.nl in vier stappen activeren. U heeft hier alleen uw DigiD bij nodig. Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl/aanvragen.

Na activatie kunt u direct gebruikmaken van de Berichtenbox en kunt u uw persoonlijke gegevens en lopende zaken inzien.

Stap 1

Accepteer de voorwaarden. U gaat ermee akkoord dat u uw berichten van de overheid voortaan digitaal in uw persoonlijke Berichtenbox van MijnOverheid ontvangt.

Stap 2

Bevestig dat u een e-mail wilt ontvangen als er nieuwe post in uw Berichtenbox voor u klaarstaat.

Stap 3

Geef een gebruikersnaam en e-mailadres op (dit is niet verplicht). U krijgt dan voortaan een melding op dit e-mailadres als er nieuwe post in uw Berichtenbox voor u klaar staat.

Stap 4

Bevestig uw e-mailadres door de verificatiecode in te vullen die u per e-mail ontvangt.

Diensten en producten

 • Aanslag gemeentelijke belastingen
  Als u uw account bij MijnOverheid geactiveerd heeft, ontvangt u in februari de aanslag voor de gemeentelijke belastingen digitaal in uw Berichtenbox. U ontvangt een automatisch bericht hierover in uw privémailbox. 
 • Informatie voor uitkeringsgerechtigden
  Heeft u een uitkering en heeft u uw account bij Mijnoverheid geactiveerd? Dan ontvangt u uw uitkeringsspecificaties, jaaropgave, saldobiljet en de aankondiging van de nieuwsbrief Werk en Inkomen digitaal in uw Berichtenbox.
 • Correspondentie bezwaarschriften
  Als u uw account bij MijnOverheid geactiveerd heeft, ontvangt u vanaf 16 januari 2017 ontvangstbevestigingen van door u ingediende bezwaarschriften (m.u.v. bezwaarschriften over werk en inkomen, gemeentelijke belastingen/leges en leerplichtzaken) digitaal in uw Berichtenbox. U ontvangt een automatisch bericht hierover in uw privémailbox.