Direct naar paginainhoud

Gebiedsontwikkeling

Gemeente Almere wil in 10 jaar bijna 25.000 nieuwe woningen bouwen. De delen van Almere die aan vernieuwing toe zijn maken we toekomstbestendig.

Het kan in Almere en Almere kan het. De ambitie is uitgetekend in het Stedelijk Woningbouwprogramma Almere 2021-2024.

De afdeling Gebiedsontwikkeling van gemeente Almere werkt met veel bezieling aan de ontwikkeling en realisatie van deze ambitieuze plannen. Zij beheren een grote grondportefeuille en gaan deze ambities komende jaren waar maken. Dat willen we zo duurzaam mogelijk doen. Nieuwe wijken en de oudste delen van Almere die aan vernieuwing toe zijn, maken we toekomstbestendig. Dat betekent dat we zuinig omgaan met energie, kiezen voor ontwerpen en materialen die lang meegaan en opnieuw gebruikt kunnen worden, hittestress en wateroverlast aanpakken en aandacht hebben voor de verbinding van de stad met de natuur. 

Duurzame gebiedsontwikkeling

We gebruiken hiervoor de Leidraad Duurzame Gebiedsontwikkeling (LDGO). Dit is een overzicht van alle wet-, regelgeving en beleid op het gebied van duurzaamheid. De LDGO vormt op zichzelf geen beleid. De tweede versie van de LDGO is eind 2023 vastgesteld in het college van burgemeester en wethouders. Eens in de twee jaar wordt de LDGO bijgewerkt op basis van actueel beleid en opnieuw vastgesteld. De LDGO is op te vragen via het contactformulier.  

  • Dronefoto van woningen in Duin in Almere Poort

  • Dronefoto van woontorens in Duin in Almere Poort

  • Dronefoto van Almere Stad Centrum

Tenderkalender

Om marktpartijen te informeren over aankomende tenders in de gebiedsontwikkeling, is er een tenderkalender opgesteld. Deze geeft een actuele stand van zaken.

Gebieden in ontwikkeling

Dat we al goed op stoom zijn kun je zien op diverse plekken in de stad. Er zijn nog veel meer plannen en dus zijn er voor ontwikkelende partijen kansen om met beide handen aan te grijpen. Almere geeft een enorme variatie aan grond uit en er zijn lege panden te vinden waar transformatie mogelijk is.

Neem een kijkje in Almere Poort. Een nieuw stadsdeel aan het water en naast een bos. Het heeft mooi strand en een prachtige jachthaven die samen een scala aan watersportmogelijkheden bieden. Het stadsdeel ligt aan de A6, vlakbij Amsterdam en 't Gooi en heeft een eigen NS station en een goede busverbinding met de andere delen van Almere. Extra interessant zijn de ontwikkelingen in de deelgebieden Europakwartier Oost en Duin.

Een ander stadsdeel dat we graag in de spotlight zetten in Almere Hout. Rust, ruimte en groen, maar wel aan de rand van een stad met alle voorzieningen. In Hout kun je wonen in villapark Vogelhorst of het dorp Nobelhorst

Almere Centrum moet een plek zijn waar je graag wilt wonen, werken, studeren, uitgaan of op een andere manier tijd doorbrengt. Komende jaren is er de kans om 5.000 woningen toe te voegen aan Almere Centrum.

Gronduitgifte

We publiceren het voornemen tot het sluiten van overeenkomsten betreffende de uitgifte van gemeentegrond en gemeentelijk vastgoed op de pagina gronduitgifte.

Transformatie

Bij transformatie verandert de bestemming van een gebouw van bijvoorbeeld bedrijvigheid naar woningbouw. Hier liggen veel kansen in Almere. Ook de jonge stad Almere is nooit af en voortdurend in beweging. Meer informatie over transformatie.

Bedrijventerreinen

Almere heeft 29 bedrijventerreinen verspreid door de stad. Bijna de helft heeft nog kavels beschikbaar waar je jouw eigen bedrijf kunt vestigen. Daarnaast zijn er veel bestaande panden die vrij zijn. De stad heeft een gunstig vestigingsbeleid en biedt aantrekkelijke prijzen.

Zelfbouw door particulieren

Almere is de grootste zelfbouwstad van Nederland; nergens vind je zo’n groot en divers aanbod met kavels waarop je zelf een huis mag ontwerpen en bouwen. Sinds 2007 zijn hier ruim 2.300 huizen zelf gebouwd. 

Almere 2.0

Met het programma Almere 2.0 investeren gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de kwaliteiten van Almere. Een stad waar inwoners trots op zijn, met plezier leven en zich naar hartelust kunnen ontplooien.

Vacatures bij gebiedsontwikkeling

Gemeente Almere is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Met veel grond in eigendom. Heb jij wel eens nagedacht over werken bij de afdeling Gebiedsontwikkeling? Een flinke commerciële afdeling waar zo’n 100 mensen werken aan de ontwikkeling van nieuwe en bestaande gebieden in Almere. Van visievorming tot het bouw- en woonrijp maken van openbare ruimtes. Het geeft je de kans om mee te groeien met een stad. Kijk voor vacatures op werkenbijalmere.nl.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening