4e Nieuwsbrief Kenniscentrum Bedrijfsfinanciering Almere

Workshop Subsidie op zoek naar ondernemer!

Bent u als bedrijf of stichting net als vele anderen ook op zoek naar een alternatieve financieringsmogelijkheid voor uw onderneming of project? Dan nodigt het KennisCentrum BedrijfsFinanciering (KCBF) u graag uit tot deelname aan de interactieve workshop “Subsidie op zoek naar ondernemer “ op 13 maart a.s. op het Ondernemersplein Almere.

Tijdens deze interactieve workshop wordt de gratis ‘subsidie zoekmachine’ toegelicht. Samen met de aanwezige adviseurs wordt u op weg geholpen hoe u de zoekmachine op efficiënte wijze kunt gebruiken. Aan de hand van uw eigen casuïstiek/ondernemersplan gaat u tijdens de workshop zelf aan de slag met het zoeken naar passende subsidieregelingen. Na het officiële programma is er tevens gelegenheid tot het stellen van individuele vragen, gevolgd door netwerken onder genot van een hapje en drankje.

Wilt u meer weten over subsidies en dé subsidie zoekmachine? Dan is het KCBF u graag van dienst op maandag 13 maart! Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het is de bedoeling dat u uw eigen laptop of een tablet meeneemt. U kunt zich nog aanmelden.

Ondernemers in de praktijk

In 2016 stelden wij een aantal ondernemers aan u voor die met de juiste tips, adviezen en vaak ook een doorverwijzing van het KCBF een passende financiering voor hun onderneming hebben gevonden. In deze nieuwsbrief willen wij u graag kennis laten maken met 2 ondernemingen met elk een eigen bijzonder verhaal namelijk, Drive the Passion & Immersive en het bedrijf in spé Uniek Leven. 


Drive the passion/ Immersive: Gebroeders Luc en Ted Scholten

Het ondernemersbloed stroomt door de aderen van de broers Luc en Ted Scholten. Hun eerste onderneming ontstond op jonge leeftijd en bestond uit het verkopen van eigen gekweekte/ geteelde pruimen. De 2 jonge, energieke jongemannen kregen wat betreft ondernemen de smaak te pakken. Zij runnen tegenwoordig niet één maar twee ondernemingen: Drive the Passion (opgericht in 2015) en het net gestarte bedrijf Immersive.

Bij Drive the Passion kunnen zowel particulieren als bedrijven hun “droomrit” in bijzondere sportauto’s ervaren. Het nieuwe bedrijf Immersive staat garant voor een aantal uren plezierig karten met een virtual reality-bril op en daarna na te genieten met een hapje en drankje. Bij beide bedrijven staan het complete plaatje en de klantbeleving  centraal.

In 2015 heeft het KCBF kennis gemaakt met de broers die als start up tijdens het ondernemersevent “Alternatieve Financiering” hun ondernemerservaringen m.b.t. de financieringsaanvraag met zo’n 150 bezoekers hebben gedeeld. De aanloop naar de daadwerkelijke financiering voor de aanschaf van de voertuigen verliep in het begin met wat “horten en stoten”. Zij liepen bij diverse financieringsorganisaties aan tegen het feit dat rijdende voertuigen niet gefinancierd werden. De bedrijfsfinanciering voor Drive the Passion is uiteindelijk vlot gehonoreerd door Qredits microfinanciering. Zij durfde het simpelweg wel aan met de jonge starters waar anderen toch wat voorzichtiger handelden.

Door deze fijne ervaring met Qredits was het voor Luc en Ted een makkelijke keuze om voor het nieuwe bedrijf Immersive ook voor Qredits te kiezen om de financiering van het bedrijfspand te bespreken. Daarbij ervaren zij het ook als heel fijn dat er flexibiliteit getoond wordt en dat er een coach is aangewezen die hen begeleidt bij het hele traject. Heb je ondernemersdromen? Het advies van Luc en Ted is “gewoon doen”. Daarnaast zijn ze van mening dat een ondernemer echt moet rondshoppen en voor een passende financiering moet gaan, maar ook altijd rekening dient te houden met een risicomarge voor het te financieren bedrag. Er kan altijd iets onvoorzien gebeuren en dit kun je beter incalculeren, aldus de broers.

“Calculeer ook onverwachte uitgaven op bij je financieringsaanvraag. Een onderpand en inbreng van eigen vermogen zijn ook van belang bij het indienen van een financieringsaanvraag.”

Familiebedrijf Uniek Leven, Wim van Leeuwen en dochter Stefanie van Leeuwen


Uniek Leven is een familiebedrijf in oprichting in het nieuwe gebied Oosterwold. Wim van Leeuwen en zijn dochter Stefanie zijn de initiatiefnemers van Uniek Leven. Primair was het idee dat het een zorgboerderij zou worden, waarbij ouderen met lichte dementie verzorging kunnen krijgen van mensen met een verstandelijke beperking.

Op eigen kracht heeft deze familie veel weten te bereiken. Waar zij zelf geen raad mee wisten, hebben zij experts om advies gevraagd. Dit geldt ook voor hun financieringsvraag. De financiering van de zorgboerderij bleek risicovol en de doelen moesten worden bijgesteld. Voor de commerciële haalbaarheid van de zorgboerderij was meer nodig dan passie en een goed hart. Uiteindelijk is het businessplan met een aantal zaken uitgebreid namelijk; de woonfunctie van de zorgboerderij is aangevuld met een horecagelegenheid, waarvan een deel wordt ingericht als trouwlocatie, er zullen gewassen worden verbouwd die o.a. in de horeca worden verwerkt en zal er klein vee aanwezig zijn waar in horeca gebruik van gemaakt kan worden zoals eieren van de eigen kippen.

Gebied Oosterwold is nog in aanbouw en de familie Van Leeuwen is daar goed van doordrongen. Samen met toekomstige buren proberen zij het gebied niet alleen voor zichzelf maar voor alle Almeerders uniek te maken. De kavel waar deze hechte familie gaat bouwen, ligt naast het natuurmonument De Groene Kathedraal, aan het Kathedralenpad vlak bij fietsknooppunt 94. Een leuke fietsroute waar ook Uniek Leven onderdeel van wordt.

De fase van heel veel zaken uitzoeken is aangebroken. De hypotheekaanvraag is ingediend, diverse vergunningen worden aangevraagd. Maar ook wordt gedacht aan een bodemonderzoek en de oriëntatie op de meest geschikte partners voor de aanleg van o.a. de riolering, internet en electra. Dit alles moet worden uiteengezet voor de juiste financiering kan worden gekozen. Zonder de steun en advies van het KCBF rondom de oriëntatie op de juiste financieringsorganisatie die het risico aandurfde was de familie er ook gekomen, maar zij zeggen zelf, zij zouden niet weten hoe lang dit zou hebben geduurd. Ondanks dat ze het idee van een zorgboerderij hebben moeten laten varen, hebben zij met behulp van de creatieve adviseurs van het KCBF naar eigen zeggen, alsnog een manier gevonden om hun droom werkelijkheid te maken.

Er staat hen nog veel te doen omdat zij willen uitgroeien van eenmanszaak naar een coöperatie waar de hele familie in meedraait en ieder familielid een eigen taak/ bezigheid heeft. Het helpen van ouderen met een lichte vorm van dementie door lichtelijk gehandicapte werkzoekenden is voor Wim nog steeds een droom die hij werkelijkheid wilt laten worden. Maar dan wel als het commercieel haalbaar is.

“Schrijf een gedegen plan, laat je hart spreken maar vergeet het commerciële aspect niet want dit is juist voor een financierende partij van belang. Jouw passie snappen zij wel, het moet voor hen niet te veel risico’s omvatten wat logisch is. Zoek de juiste kennis bij elkaar en laat experts doen waar zij goed in zijn zodat jij je kunt richten op waar jouw hart ligt. Maar wees vooral flexibel. Het is een groot avontuur en juist daar kies je als ondernemer voor.”

Erwin Steur, adviseur Kenniscentrum Bedrijfsfinanciering, panellid tijdens informatieavond “Professionaliseren en Financieren”


Hoe kun je als kunstenaar ook ondernemer zijn? Die vraag stond centraal tijdens de lezing Professionaliseren en Financieren in KAF, de Kunstlinie Almere Flevoland

Tijdens deze avond, georganiseerd door Start Up Almere, werden de mogelijkheden van professionaliseren en financieren voor Culturele ondernemers besproken. In het panel werden interessante stellingen behandeld waarop ondernemers en de panelleden vervolgens over in discussie met elkaar gingen. Daarnaast zijn tijdens de borrel natuurlijk de nodige financieringsvragen beantwoord! Al met al een zeer interessante en vruchtbare avond!

“ Culturele ondernemers hebben evenals anderen ook financieringsbehoeften. Het was een inspirerende avond waaruit bleek dat kunstenaars graag meedenken over de mogelijkheden tot financiering. De aanwezigheid van een Klankbordgroep die met hen mee kon denken werd zeker gewaardeerd. Een geslaagde bijeenkomst,” aldus Erwin Steur.

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.