Skip to content

Evenementen

Informatie evenementen

Erfgoedhuis Almere organiseert diverse activiteiten. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie op een rij. 

LET OP!

Vanaf donderdag 30 mei, start het Erfgoedcafé om 16:00 uur.

Uit analyse van de enquêtes die vorig jaar zijn uitgedeeld onder de bezoekers van het Erfgoedcafé, is gebleken dat men het Erfgoedcafé eerder zien starten. Dit gaat in op donderdag 30 mei. De lezing start dan om 16:00 uur.

Erfgoedcafé 30/5 - Klimaat in de Steentijd

Let op! Vanaf deze maand start het Erfgoedcafé om 16:00 uur!

Wist je dat er 10.000 jaar geleden in het gebied waar nu Almere ligt ook mensen leefden? In wat voor klimaat leefden deze Jagers en Verzamelaars? Ontdek dit tijdens de lezing in Erfgoedhuis Almere!


Archeologisch onderzoek van de afgelopen decennia toont aan dat het gebied in en rond Almere al tienduizenden jaren lang wordt bewoond. Is het klimaat in die lange periode – de Steentijd– ‘stabiel’ gebleven of zijn er veranderingen geweest? Zijn er archeologische aanwijzingen voor eventuele gevolgen van klimaatveranderingen op het leven van de toenmalige bewoners? Willem-Jan Hogestijn is de stadsarcheoloog van Almere en vertelt op Hemelvaartsdag meer over dit onderwerp!

Locatie Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten
Datum 30 mei 2019
Start lezing 16:00 uur (ca. 45 min.)
Einde borrel 17:15

Erfgoedcafé 27/6 - Beladen erfgoed: archeologie uit de Tweede Wereldoorlog

Aan de hand van zijn eigen ervaringen als archeoloog op kampterreinen in binnen- en buitenland zal Ivar Schute de dilemma’s en spanningsvelden schetsen die er aan dergelijk onderzoek kleven. Hoe is het om kampen op te graven? Kan dat zomaar? Wat doe je met persoonlijke eigendommen of voorwerpen van Duitsers?

Ivar Schute (53) is als archeoloog werkzaam in de archeologische monumentenzorg. Vanaf 1992 was hij verantwoordelijk voor de archeologische begeleiding van bouwwerkzaamheden rond Berlijn, als projectleider bij de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1995 werkt hij als prospectiearcheoloog bij RAAP. Op die basis heeft hij vanaf 2008 archeologisch onderzoek uitgevoerd in kamp Amersfoort, kamp Vught en het joodse doorvoerkamp Westerbork. Verder voerde hij geofysisch onderzoek uit naar massagraven in Bergen Belsen en nam hij deel aan de archeologische opgravingen in de vernietigingskampen Treblinka en Sobibor. In Sobibor maakte hij namens het Ministerie van VWS deel uit van het internationale onderzoeksteam dat in 2014 de funderingen van de gaskamers lokaliseerde en blootlegde.

 

 

Locatie Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten
Datum 27 juni 2019
Start lezing 16:00 uur (ca. 45 min.)
Einde borrel 17:15

Kinderactiviteiten tijdens de zomervakantie

Wist je dat 10.000 jaar geleden hier ook al mensen leefden? En wist je dat jouw huis op de bodem van de Zuiderzee staat? Ontdek meer over de geschiedenis van onze stad in het Erfgoedhuis Almere. Tijdens de zomervakantie organiseert het Erfgoedhuis knutselactiviteiten, films en rondleidingen op maat voor kinderen. 

Toegang en activiteiten zijn gratis. Kom je ook?

Locatie Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten
Datum 16 juli t/m 22 augustus 2019
Openingstijden 13:00 - 16:00 uur
Wat vindt u van onze website?