Skip to content

Lerarentekort

Jongeren op school

Goed onderwijs is de beste garantie voor verdere ontwikkeling, persoonlijk, maatschappelijk en economisch. Kwaliteit op school valt of staat bij de juiste mensen voor de klas. Juist daar lopen we de komende jaren tegen problemen aan. Het onderwijs vergrijst en de arbeidsmarkt trekt aan. Als er niets verandert, dreigt een stevig lerarentekort, ook in Almere. De eerste tekenen hiervan zien we nu al, met alle gevolgen van dien. Lesuren staan onder druk en leerlingen krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen.

Lerarentekort: De Challenge (8-10 februari)

Landelijk, regionaal en lokaal denken betrokkenen na over mogelijke oplossingen. Simpele ingrepen zijn er daarbij niet. Daar is het probleem gewoonweg te complex voor. De gemeente en de Almeerse scholen roepen daarom in februari 2019 de denkkracht op van de stad. Van ouders, studenten, docenten, politici, ondernemers, creatievelingen, techneuten en alle anderen die een bijdrage willen leveren. Iedereen merkt namelijk direct of indirect de gevolgen van het lerarentekort. Van 8 tot en met 10 februari brengen we ieders kennis en creativiteit bij elkaar in een driedaagse challenge. Dit gebeurt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Masterclasses helpen de deelnemers om in teams te komen tot de inzichten en doorbraken die nodig zijn. Dit is een innovatieve manier van werken die past bij de Almeerse ambitie om maatschappelijke opgaven samen aan te pakken.

Wat weten we eigenlijk over het lerarentekort?

Het lerarentekort is complex en kan door veel dingen worden beïnvloed. Als je het probleem in kaart wil brengen, waar begin je dan? Wat kun je veranderen om het probleem op te lossen? We hebben een overzicht gemaakt om je op weg te helpen. Keep calm! We leggen het stap voor stap uit met feiten en cijfers. Hier zie je een schematisch overzicht van het lerarentekort (klik voor vergroting). De nummers in het overzicht verwijzen naar de nummers van de datablogs hieronder.

schematisch overzicht lerarentekort
Lerarentekort - De Challenge
Wat vindt u van onze website?