100e werknemer Floriade Werkbedrijf

Dylan vindt zijn droombaan

Dylan de Vos (27) is de 100e Almeerder die via het Floriade Werkbedrijf aan het werk gaat. Het is voor hem niet zomaar een werkplek. Het is de baan waar hij al tien jaar naar verlangt en hard voor heeft geknokt.

Dylan is zijn loopbaan als matroos begonnen. “Tijdens mijn werk maakte ik ook flyers over de boottochten en een uitleg-video over de motoren.” Het smaakt naar meer. Hij volgt opleiding na opleiding. Zijn droom: een baan in de audiovisuele wereld.

Gevoel niet mee te mogen doen

Met zijn diploma’s op zak gaat Dylan enthousiast solliciteren. Het ontbreekt hem niet aan doorzettingsvermogen. “Ik heb honderden brieven verstuurd.” Zijn gebrek aan werkervaring en de coronacrisis spelen hem parten. Hij raakt gaandeweg dieper in de put. “Steeds maar weer horen dat je het niet bent geworden. Bekenden die alsmaar vragen of je werk hebt. Ik voelde me gestrest. Het was alsof ik er niet bij mocht horen.” 

Laaghangende schouders 

Als het Floriade Werkbedrijf regelt dat Dylan op gesprek mag komen bij Baljetgroep Events & Facilitymanagement gaat hij er met laaghangende schouders heen. “Ik was al zo vaak afgewezen. Ik voelde me gelukkig direct op mijn gemak.” 

Inmiddels werkt Dylan bij de Baljetgroep en assisteert hij bij de live-registraties van bijeenkomsten voor de gemeente en Floriade. “Ik help bij het maken van technische verbindingen. Ik monteer videobeelden, bijvoorbeeld over het Floriade Werkbedrijf. Ik ben trots op mezelf. Ik heb mijn droombaan gevonden.”

Baljetgroep: “Iedereen verdient een kans”

“Mensen helpen zit bij ons in het DNA.” Directeur Gerry Baljet glimt van trots als hij over zijn bedrijf spreekt en nog meer als hij vertelt over de mensen die bij hem werken. 

De Baljetgroep in Almere bestaat in oktober 30 jaar. De werkzaamheden lopen uiteen van het bedenken, faciliteren en regisseren van evenementen tot het online uitzenden van bijeenkomsten. “Veel bijeenkomsten die over de Floriade gaan, verzorgen wij. Dylan helpt daar goed bij. Hij snapt direct wat de bedoeling is.” 

Graag mensen helpen 

De directeur vindt het normaal om mensen uit de uitkering te helpen aan werk. “Niets is zo erg als op een verjaardagsfeest moeten zeggen dat je nog steeds geen baan hebt.” Het mes snijdt aan twee kanten. “We vinden het belangrijk dat mensen lekker in hun vel zitten. Daar investeren we in. Dat krijgen we ook dubbel en dwars terug. De mensen die wij een kans geven, zijn enorm loyaal.”

Floriade Werkbedrijf bereikt mijlpaal

Het Floriade Werkbedrijf heeft al 100 mensen aan werk geholpen. Wethouder Froukje de Jonge is blij met deze mijlpaal: “Mensen tot bloei brengen door ze kansen, opleiding en de mogelijkheid van een baan te bieden. Top!” 

De gemeente, Randstad en UWV zetten zich bij het Floriade Werkbedrijf samen in om uiteindelijk 350 mensen uit de uitkering te krijgen. “We gebruiken de werkgelegenheid die de Floriade biedt ook voor mensen die een extra zetje nodig hebben op de arbeidsmarkt. En ze krijgen perspectief op een vaste baan en dus een nieuwe toekomst”, vertelt de wethouder. 

Perspectief geven 

Bedrijven die voor de wereldtuinbouwtentoonstelling werken, gebruiken met de zogeheten SROI-verplichting vijf procent van hun omzet om mensen voor een halfjaar te helpen aan werk. Daarna krijgen deze medewerkers een contract of worden ze bemiddeld naar een andere baan. Dat lukt omdat het Floriade Werkbedrijf goed kijkt wie het beste past bij een baan. Als het nodig is, krijgen de medewerkers ondersteuning van een jobcoach en loopbaanadvies. “Ieder talent is een belofte”, stelt Diana Speerstra, regiomanager bij het UWV. “Deze belofte wordt zichtbaar in de Floriade-praktijk en vertaalt zich naar een betaalde baan.”

Via het Floriade Werkbedrijf hebben werkzoekenden zich ontwikkeld tot secretaresse, huismeester, groenmedewerker, inkoper, cateringmedewerker, gastheer, administratief medewerker, bouwmedewerker en projectondersteuner. Heel vaak (75%) lukt het om mensen aan een vaste baan te helpen. Hierdoor heeft het Floriade Werkbedrijf al voor zo’n 2,9 miljoen aan uitkeringen bespaard. 

Werk kan wereld van verschil maken 

“Met het Floriade Werkbedrijf creëren wij kansen voor mensen die klaar zijn voor een stap naar werk”, aldus Martijn Janssen, directeur bij Randstad. Een baan kan voor iemand een wereld van verschil maken. “Betekenisvol werk doen, is een bepalende factor voor geluk.” 

floriadewerkbedrijf@almere.nl