Gemeente en Amvest tekenen overeenkomst

Gemeente en Amvest tekenen samenwerkingsovereenkomst

Gemeente Almere en Amvest Vastgoed BV hebben op donderdag 21 december 2018 hun handtekening gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst Floriade. Daarmee heeft de gemeente een krachtige motor aan boord gehaald voor de ontwikkeling van het expoterrein en de stadswijk. Over drie en een half jaar zal het terrein zijn omgetoverd in een prachtig kleurrijk gebied met bomen en bloemenpracht, waar 2 miljoen bezoekers worden verwacht voor een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling. 

Het is een bijzondere gebiedsontwikkeling, omdat bij de civieltechnische werkzaamheden die begin 2019 van start gaan rekening gehouden wordt met de bomen die er al staan. Deze bomen vormen gezamenlijk één van de belangrijkste visitekaartjes van de Floriade: het Groene Stad Arboretum. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen voor de realisatie met een partner die hier veel ervaring mee heeft: Dura Vermeer. 

Definitief Ontwikkelingsplan

Uitgangspunt bij de werkzaamheden is het Definitief Ontwikkelingsplan dat onlangs door een ruime meerderheid in de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan geeft de handvatten voor de realisatie van het arboretum, het vastgoed, verkeerswegen als ook de innovaties die in het gebied een plek moeten krijgen. Floriade-wethouder Loes Ypma is uitermate tevreden over de overeenkomst. ,,Het is een belangrijke mijlpaal voor de wereldexpo en de groene en gezonde stadswijk die we hier bouwen. Hiermee toont Almere lef en zet het zichzelf nog meer op de kaart.”

Amvest investeert uiteindelijk 300 miljoen in het gebied. Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en architectenbureau Erick Van Egeraat. 

Groene Stad van de Toekomst

Al tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zal het  Floriadeterrein een beeld geven van de Groene Stad van de Toekomst. Talloze innovaties op het gebied van duurzame energie, gezonde voeding, groen en gezondheid krijgen een plaats. Dit zal met name in de voorziene iStreets het geval zijn, waarin ook het Rijk actief participeert. De bomen- en plantenbibliotheek, arboretum, met bomen en planten waarvan de botanische naam begint met een A in het noordwesten en bomen en planten met een Z in het zuidoosten wordt het visitekaartje van de autoluwe wijk. Mogelijk komt de wijk ook in aanmerking voor het predicaat botanische tuin. Een brug aan de noordzijde van het terrein zal het Floriadeterrein en de toekomstige stadswijk verbinden met de Filmwijk.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade duurt een half jaar en opent op 28 april 2022.