Direct naar paginainhoud

Erfgoedcafé: De gelaagde geschiedenis van Almere

Altijd al benieuwd geweest hoe het landschap van Almere er in andere tijden heeft uitgezien? Neem een kijkje in het verleden door middel van hedendaagse innovatieve onderzoekstechnieken. Erfgoedhuis Almere nodigt je op donderdag 25 april om deze boeiende lezing bij te wonen. 

Afgelopen december is een innovatief onderzoek uitgevoerd met een drone en een magnetometer bij enkele landbouwkavels bij Almere Oosterwold. Hierbij zijn prehistorische geulen in de ondergrond in groot detail in kaart gebracht. Deze oude geulen horen bij het landschap van 7000 jaar geleden dat later verdronk en Zuiderzee werd. 
In de Zuiderzeetijd zijn verschillende schepen vergaan die bij de inpoldering van Flevoland gevonden zijn. Behalve de oude scheepswrakken komt nu ook steeds meer informatie aan het licht van de oudere verdronken landschappen waar onze voorouders wonen, bekend als de Swifterbant cultuur. In deze lezing wordt ingegaan op deze gelaagde geschiedenis van Almere, Flevoland en het IJsselmeer.

Over de Expert

Seger van den Brenk van het bedrijf Periplus Archeomare is van oorsprong geoloog, maar houdt zich de laatste 20 jaar voornamelijk bezig met archeologisch onderzoek van de waterbodem, vooral in het IJsselmeergebied en de Noordzee.

Praktische Informatie

Datum: Donderdag 25 april 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Casa Casla, Weerwaterplein 3, Almere
Toegang: Gratis, maar graag vooraf aanmelden via erfgoed@almere.nl

Illustratie Almere skyline
Jouw mening