Direct naar paginainhoud

QR-code bij Slavernijmonument: audiotour neemt je mee in slavernijverleden

Het Slavernijmonument in het Mandelapark krijgt een QR-code. Deze wordt op vrijdag 28 juni om 12.00 uur onthuld in aanloop naar de herdenking van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij, op zondag 30 juni. Door de code met de camera van een telefoon te scannen en de link te openen, word je met een Nederlands- of Engelstalige audiotour meegenomen in het Nederlandse slavernijverleden. De tour is bedacht door Almeerder Patrick Mezas, die ook als kunstenaar het Slavernijmonument heeft ontworpen en gemaakt.

“Deze QR-code legt aan Almeerders en bezoekers uit wat het betekent om beroofd te worden van je vrijheid voor dwangarbeid. En welke gevolgen het heeft gehad dat gezinnen systematisch uit elkaar werden gerukt, ook voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten. Het is belangrijk dat we als samenleving nader tot elkaar komen en begrip voor elkaar krijgen. Educatie over dit deel van het Nederlandse verleden hoort daarbij. Als gemeente dragen wij dit initiatief daarom een warm hart toe”, zegt wethouder Maaike Veeningen van Diversiteit en Inclusie.

Ontvoerd

De tour begint met de ontvoering van Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen door Europese landen, waaronder Nederland. “Een gruwelijke, systematisch uitgevoerde praktijk tijdens de trans-Atlantische slavenhandel, welke enkele eeuwen heeft geduurd”, is te horen in de audiotour. De ontvoeringen gebeurden door aanvallen op Afrikaanse dorpen of bondgenootschappen met Afrikaanse leiders, die gevangengenomen mensen verkochten.

De ontvoerde mensen werden vervolgens meegenomen naar landen als Amerika, Suriname en het Caribisch gebied. De tocht over de oceaan werd gemaakt onder verschrikkelijke omstandigheden met mishandelingen, honger en ziektes. “Deze geschiedenis van ontvoering en slavernij heeft diepe littekens nagelaten”, is verder te beluisteren in de tour.

“Ik ben heel blij met de onthulling van deze QR-code waar ik maanden aan heb gewerkt. Ik heb het gevoel dat het Slavernijmonument nu eindelijk ècht af is! Ik hoop dat dit monument, nu met QR-code, bijdraagt aan de kennis en bewustwording van het Nederlands slavernijverleden”, zegt Patrick Mezas.

Handelswaar in ruil voor tot slaaf gemaakten

Op het monument zijn vele facetten van de slavernij en ook de welvaart die dit Nederland bracht, uitgebeeld. Een daarvan is een schip van de West-Indische Compagnie (WIC), waarover uitleg wordt gegeven in de tour. Ze werden ook wel de 'slavenhalers' genoemd. Zo’n schip vertrok met handelswaar naar West-Afrika, waar tot slaaf gemaakte Afrikanen werden geruild voor onder meer vuurwapens, buskruit, textiel, kaurischelpen, ivoor en goud. De slachtoffers werden over de oceaan meegenomen om slavenarbeid te verrichten op een van de vele suiker-, koffie-, cacao-, of katoenplantages.

De WIC-schepen waren berucht vanwege hun rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Een handel die systematisch en bewust gezinnen uit elkaar rukte en daarmee blijvende emotionele en psychische schade veroorzaakte, ook bij de nakomelingen van deze mensen.

“Het Nederlands trans- Atlantische slavernijverleden is een onderdeel van onze geschiedenis en erfgoed. Lange tijd is deze geschiedenis onderbelicht gebleven. Als we willen uitgroeien tot een inclusieve natie, dan moeten wij ook deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis onder ogen zien. Alleen zo kunnen wij naar een gelijkwaardige samenleving toe waar plek is voor iedereen en ruimte om samen te helen”, aldus Anneke Dalger van de Stichting Comité 30 juni-1 juli Almere.
De tour is te beluisteren via de QR-code.

QR-code audiotour slavernijverleden

Illustratie Almere skyline
Jouw mening