Direct naar paginainhoud

Reeks integrale controles uitgevoerd bij autobedrijven in Almere

Bij meerdere integrale controles afgelopen week op dinsdag, woensdag en donderdag, zijn diverse autobedrijven geïnspecteerd. Op bedrijventerreinen in Almere Buiten, Hout, Poort, Stad en Haven zijn meerdere overtredingen geconstateerd. Gemeente Almere voerde de controles uit samen met de Politie, de Belastingdienst en het Landelijk Intelligence-en expertisecriminaliteit

Voertuigcriminaliteit (LIV)

Belangrijke overtredingen die zijn waargenomen: 
Gestolen voertuigen en auto-onderdelen:
1 gestolen auto, 1 gestolen scooter, 1 omgekatte auto, 1 gestolen motorblok, 1 gestolen autoband en 1 gestolen kentekenplaat zijn in beslag genomen.

Belastingovertredingen

De Belastingdienst heeft diverse voertuigen met openstaande belastingschulden en geschorste kentekens geïdentificeerd. Het ging om 11 voertuigen op de eerste dag en 16 voertuigen op de tweede dag. Bij meerdere bedrijven zijn onrechtmatigheden bij de bedrijfsvoorraad geconstateerd.

Milieuovertredingen

Bij meerdere autobedrijven zijn milieuovertredingen vastgesteld, zoals het onjuist opslaan van gevaarlijke stoffen, waaronder olie en accu’s. Daarnaast bleek in meerdere panden de ventilatie in spuitcabines onvoldoende. Deze zaken zijn doorgegeven aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) voor verdere afhandeling.


Andere overtredingen

  • Illegale bewoning in een bedrijfsruimten is twee keer geconstateerd. 
  • In één pand werden hennep-gerelateerde goederen gevonden.
  • In één pand werd een persoon zonder werkvergunning aangetroffen. Deze zaak is doorgegeven aan de arbeidsinspectie. 
  • De brandveiligheid was in één pand niet op orde.

Burgemeester Hein van der Loo: “Deze gezamenlijke actie toont de kracht van samenwerking. Controles zijn helaas nodig om de veiligheid en integriteit van bedrijvigheid te waarborgen, ook in de autobranche.” Wethouder Alexander Sprong vult aan: “Iedere keer blijkt dat deze onaangekondigde integrale controles effectief zijn. We kunnen snel handelen en meteen optreden.”


Integrale controles in de autobranche


De controles waren deze keer gericht op autobedrijven, want criminaliteit in de autobranche is een groeiend probleem. Criminelen maken bijvoorbeeld gebruik van gestolen voertuigen voor verschillende illegale activiteiten, zoals smokkel, witwassen of het plegen van aanslagen. Auto’s worden dan vaak omgekat, waarbij chassisnummers en kentekenplaten worden vervalst, om hun illegale herkomst te verhullen. 

Vermoedt u dat er sprake is van criminele activiteiten in een pand of in uw omgeving?  

U kunt signalen op verschillende manieren met ons delen: 
Bij de gemeente Almere via 14 036, almere.nl of door te mailen naar: meldpuntondermijning@almere.nl
Bij de politie via 0900-8844 of (bij spoed) 112; 
Bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening