Het college van burgemeester en wethouders wil op de Oostkavels 2.500 woningen bouwen. Daarvan moet de helft betaalbaar zijn. Er komt ook ruimte voor kleine bedrijven, groen en cultuur. De Oostkavels liggen aan de oostkant van het stadscentrum. Het gaat om een strook van ongeveer 200 meter breed. Deze loopt vanaf het Weerwater bij het Flevoziekenhuis tot en met het spoor.
Hier wordt de komende jaren een levendig centrumgebied aan de stad toegevoegd.
Voor de ontwikkeling hiervan heeft de gemeente verschillende mogelijke toekomstplannen gemaakt. Na een participatietraject met mensen die in de buurt wonen is daar nog een plan aan toegevoegd. Het college wil nu graag een ontwikkelrichting waarin onder meer staat dat de helft van de huizen betaalbaar moet zijn.
“Om het centrum levendig en bruisend te houden, is het belangrijk om woningen toe te voegen. Meer inwoners zorgt voor meer aanloop bij winkels en horeca. De ontwikkeling van de Oostkavels met 2.500 woningen is daarom erg belangrijk voor het stadscentrum. Zorgen dat er ruimte voor kleine bedrijven is, moet er weer voor zorgen dat meer ondernemers de ruimte krijgen om op te bloeien rondom het centrumgebied”, zegt wethouder Ontwikkeling Stadscentra Maaike Veeningen.
‘Meer dan alleen woningen bouwen’
Het gemeentelijke monument De Voetnoot moet een verbinding gaan vormen tussen het stadscentrum en de Oostkavels. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van groen. Het nog te ontwikkelen Stadsweteringpark wordt onderdeel van de Oostkavels. Dat park langs wat mu de Stadswetering is, is straks 3,5 kilometer lang. Het wordt een fijne plek om uit te rusten op een bankje. Of om te bewegen en ontmoeten in een omgeving met veel water en groen.
De 50 procent betaalbare woningen moeten worden verdeeld in 30 procent sociale huur en 20 procent middenhuur/betaalbare koop. De overgebleven 1.250 huizen worden verkocht of verhuurd in de vrije sector. De woningen op de Oostkavels zijn vooral bedoeld voor studenten, starters, senioren, werkende stellen en kenniswerkers.
Sinds de bouw van het stadscentrum in Almere zijn de Oostkavels aangewezen voor ontwikkelingen. Omdat de vraag naar nieuwe woningen is gegroeid, is voor de gemeente het moment gekomen om een goed plan voor het gebied te presenteren. Een andere reden daarvoor is de gestegen vraag naar laagdrempelige werkplekken en ruimte voor kleinere ondernemingen. De verschillende uitgewerkte plannen liggen nu bij de gemeenteraad. Als die heeft besloten welk plan het wordt, wordt gestart met het maken van een planning.
Belangrijkste punten
In het plan voor de ontwikkeling van het gebied staan de eerste keuzes voor de hoofdpunten. Er staat bijvoorbeeld niet in waar de woningen en voorzieningen precies gebouwd moeten worden. Wel staat erin hoe hoog de gebouwen mogen worden, welk type woning daarin komt en hoe dicht ze op elkaar komen te staan. Als de raad een plan gekozen heeft worden inwoners weer betrokken bij het uitwerken daarvan. Daarnaast worden de nodige onderzoeken gedaan.
Het hele gebied wordt in een periode van ruim 10 jaar in fases ontwikkeld. In en rondom andere delen van het stadscentrum zijn plannen om de komende 15 jaar nog zo’n 10.000 woningen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen bij de Wisselweg, zoals de Verbinding, en de bouw van studentenwoningen als onderdeel van de campus.
Hieronder een voorbeeld hoe de woningontwikkeling op de Oostkavels eruit zou kunnen zien.
Voorbeeld illustratie woningen Oostkavels