Dit is de nieuwsbrief van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het expertisecentrum op het gebied van sport- en beweegtalent in Flevoland. We nemen je graag mee in wat we doen.

AKT tekent pact AGGA

Wethouder Aldrik Dijkstra en ondertekenaars Pact Aanpak Gezond Gewicht Almere

Op 29 november heeft het AKT het pact ‘Aanpak Gezond Gewicht Almere’ (AGGA) ondertekent in het bijzijn van wethouder Dijkstra. Met deze ondertekening sluit het AKT bij een groot netwerk van partijen die zich bezighouden met het bevorderen van de gezondheid van kinderen, specifiek in Almere Buiten. Het AKT kan vanuit haar visie op sport & bewegen haar bijdrage leveren. Kijk voor meer informatie over Aanpak Gezond Gewicht Almere en het pact op www.almere.nl/agga 

Opleidingen afgerond

De afgelopen weken zijn twee opleidingen, georganiseerd door het AKT, afgerond. Tien vakdocenten van het Prisma hebben de opleiding Talent2Move gevolgd. Eind november rondden twaalf mensen de instructeursopleiding Athletic Skills Model (ASM) af. Deze groep bestond uit vakdocenten, trainer/coaches en buurtsportcoaches.

TeamNL Talentdag

TeamNL Talentdag

Op zondag 25 november organiseerde NOC*NSF in de Topsporthal in Almere de TeamNL Talentdag. Dit was dé landelijke zoektocht naar nieuw Olympisch talent. In totaal hebben 177 jongeren (waaronder 22 uit Almere) tussen de 12-18 jaar zich in Almere laten testen op de profielen snel & explosief, lang & sterk en uithoudingsvermogen. De talentvolste jongeren krijgen deze periode een uitnodiging om bij één van de deelnemende sportbonden mee te doen binnen een talentprogramma.

De jeugdige sporters die deelnamen doen nu al goed mee in een bepaalde tak van sport, maar kunnen wellicht succesvoller zijn in een andere sport. Veel kinderen in Nederland beoefenen van jongs af aan een enkele sport en weten hierdoor niet dat ze mogelijk meer potentie hebben in een andere sport. Het is soms best mogelijk om op latere leeftijd nog een overstap naar een andere sport te maken en dan in die de top te bereiken. Het kan ook gaan om jongeren die nu wellicht nog geen sport beoefenen, maar wel over de voor een bepaalde sport belangrijke kenmerken beschikken. Daarom organiseerde NOC*NSF deze dagen in Nederland. Eerdere edities hebben ruim 100 talentvolle sporters opgeleverd die nu nog in de verschillende opleidingsprogramma’s van sportbonden zitten. Eén van de Almeerse voorbeelden hiervan is Kim Kalee, nu actief binnen het baanwielrennen.

Naschoolse lessen AKT groot succes

De AKT naschoolse lessen zijn net als voorgaande jaren een groot succes. Inmiddels zijn een kleine negenhonderd kinderen wekelijks actief bij een van de ruim vijftig lessen die er wekelijks plaatsvinden op tien locaties in de stad. Geïnteresseerde kinderen kunnen zich nog altijd inschrijven via www.sportiefalmere.nl.

Succesvolle eerste editie AKT Sportexperience

AKT Sportexperience in het Topsportcentrum. Foto Fred Rotgans

Bijna honderd Almeerse kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar deden in de herfstvakantie mee aan de AKT Sportexperience van het Almere Kenniscentrum Talent: een sportevenement waar een combinatie werd gemaakt tussen de sporten die kinderen leuk vinden om te doen én de sporten waar ze goed in zijn. Negentien Almeerse sportverenigingen verzorgden clinics: van triathlon tot badminton en van zeilen tot American Football. Na de Sportexperience hebben de deelnemers een brief met daarin hun persoonlijke resultaten ontvangen. Er was ook de mogelijkheid om kennis te maken met één specifieke sport bij de Almeerse sportverenigingen. Van deze mogelijkheid hebben ruim twintig kinderen gebruik gemaakt. De eerste editie smaakt naar meer!

Op naar 2019!

Het jaar 2018 nadert zijn einde en we mogen terugkijken op een fantastisch sportief jaar voor het AKT. Een deel van de werkzaamheden hebben we in een factsheet verwerkt, te vinden via deze link. Ook 2019 belooft weer een mooi jaar te worden, met als absoluut hoogtepunt de realisatie van de nieuwe playground in Almere Haven. In onze eerste nieuwsbrief van 2019 informeren we u verder over onze plannen.

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.