Dit is de nieuwsbrief van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het expertisecentrum op het gebied van sport- en beweegtalent in Flevoland. We nemen je graag mee in wat we doen.

2019: op naar een sportief jaar!

We zijn inmiddels alweer een aantal weken onderweg in 2019 en ook dit jaar belooft weer een sportief AKT-jaar te worden.

Nog steeds sporten wekelijks 900 kinderen bij de AKT Naschoolse lessen en ook de 10 AKT Sportdagen in mei en juni beloven weer spectaculair te worden. Ruim 4.000 leerlingen van Almeerse basisscholen komen dan naar Almere Poort voor een sportieve dag. Ook staan er weer diverse opleidingen en platformbijeenkomsten op de agenda.

Hoogtepunt van 2019 wordt de realisatie van de Skills Garden in Almere Haven. Meer informatie hierover volgt in het voorjaar.

We kijken er naar uit om samen met jou weer te mogen werken aan talentenontwikkeling!

Sander Kikkert over breed motorisch opleiden van jeugdbadmintonners

Badminton Topsport Flevoland (BTF) richt zich op aankomende badmintontalenten van diverse verenigingen die zich verder willen ontwikkelen. Binnen de jeugdopleidingen van de BTF School en de BTF Academy wordt een breed motorische ontwikkeling gezien als een enorme meerwaarde. Sander Kikkert, trainer bij BTF, legt uit waarom: “Omdat badminton een vrij eenzijdige sport is (één dominant been en één dominante arm) is breed motorisch opleiden van de jeugd uitermate belangrijk. Ze worden hierdoor sterker, sneller en maken andere beslissingen in hun eigen spel. Dit is dan ook een belangrijke manier om de sporters te sturen en te helpen groeien in hun sportcarrière. Door de jeugd niet alleen goed te maken in badminton maar ook als allround sporter willen wij ons als BTF onderscheiden.”  

“Afhankelijk van de leeftijd en niveau maak ik mijn keuzes voor de soort training en probeer ik het altijd zo toe te passen dat de spelers allemaal onwijs veel plezier hebben tijdens de training. Ook probeer ik ze ervoor of erna bewust te maken van wat ze trainen en kunnen bereiken met de oefeningen”, legt Kikkert uit. Daarnaast toont hij andere trainers de principes van veelzijdig bewegen zodat zij dit weer binnen hun eigen trainingen toe kunnen passen. “Er wordt door de voorzitters van de BTF zelfs gekeken of het mogelijk is extra trainingen in te zetten om iedereen tot allround badmintonner op te leiden!”.  

Als partner van Almere Kenniscentrum Talent maakt BTF ook gebruik van de binnenruimtes in het Olympiakwartier. “Doordat de ruimtes zijn ontworpen om juist breed motorisch op te leiden kun je er van alles doen en kun je, afhankelijk van het niveau van de sporters, materialen gebruiken die de intensiteit of de moeilijkheidsgraad verhogen”, vertelt Kikkert. “De sporters vinden de zalen ook fantastisch! Zoveel verschillende materialen om mee te spelen en gek te doen. Zo kunnen ze bijna overal wel schieten, klimmen, springen, stoeien en nog veel meer.”  

Wil je meer weten over het partnerschap van AKT of het gebruik van de AKT ruimtes in Almere Poort? Neem contact met ons op via akt@almere.nl

Almeerse Kim Kalee Nederlands Kampioen

In de kerstvakantie stonden de Nederlandse fietskampioenschappen op de baan op het programma in Apeldoorn. De Almeerse Kim Kalee deed het voortreffelijk en pakte de titel op de 500 meter sprint bij de junioren. Nederlands kampioen!  

Het unieke aan de prestatie van Kim is dat zij slechts twee jaar actief is in deze sport. Ze werd in 2016 gespot tijdens de TeamNL dag in Almere (voorheen NOC*NSF Talentherkenningsdag) en werd uitgenodigd voor een vervolgprogramma bij de KNWU. Met twee jaar later deze Nederlandse titel als gevolg.

Kim: van harte gefeliciteerd!

Talententraining uitgebreid

De AKT-ruimtes in Poort bieden een unieke kans voor sportverenigingen, talentcentra en onderwijsinstellingen om te werken aan de veelzijdige opleiding van hun sporters en leerlingen. Op dinsdagmiddag trainen de Badminton Topsport Academy (BTF) en het RTC Windsurfen gezamenlijk. Dankzij Topsport Flevoland zijn daar nog eens drie individuele sporters bij aangesloten. Dat maakt dat badmintonners, windsurfers, een motorcrosser, een skiër en een andere badmintonner gezamenlijk trainen: uniek!

AKT Naschoolse lessen in het speciaal onderwijs

‘Ieder z’n talent’ is waar het AKT voor staat. Na een succesvolle pilot vorig jaar is ‘SportXtra’ nu vast onderdeel van het AKT naschoolse programma. Deze les is er speciaal voor de leerlingen uit het speciaal onderwijs en vindt plaats op de Olivijn. We zijn dan ook trots dat hier elke week twintig kinderen aan meedoen. Kijk voor meer informatie over de AKT Naschoolse lessen op sportiefalmere.nl

AKT actief op social media!

Wij zijn ook actief op Twitter en Facebook. Hier houden wij je op de hoogte van onze activiteiten. Volg jij ons ook? @AKTAlmere

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.