Dit is de nieuwsbrief van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het expertisecentrum op het gebied van sport- en beweegtalent in Flevoland. We nemen je graag mee in wat we doen. In deze nieuwsbrief vertellen we meer over:

  • Ski Racing Development team traint in Almere
  • AKT Partners ontvangen materiaaltas
  • Werkbezoek Gemeente Aalst (Belgïë)
  • Fysiek actieve kinderen zijn sneller op de MQScan
  • AKT Sportdagen
  • Almeerse cursisten geslaagd
  • Trainer RTC Windsurfen over veelzijdig bewegen en de AKT ruimtes

Skitalenten trainen in Almere

Trainen onder zeeniveau om later te presteren op de berg: het Ski Racing Development team doet dat vanaf juni in Almere vanuit de gedachte dat de ontwikkeling van het atletisch vermogen de sporters later op de skipistes van pas komt. Reden voor het Ski Racing Development team - een alpine talententeam van de skibond (NSkiV) met ook een aantal Flevolandse sporters - om voor een groot deel van hun zomerprogramma gebruik te maken van de innovatieve AKT-trainingsruimtes in het multifunctionele Indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort. Klik hier om verder te lezen

AKT Partners ontvangen materiaaltas

De negen Almeerse sportverenigingen die in maart het AKT partnership hebben ondertekend, hebben de afgelopen week allemaal een unieke materiaaltas ontvangen. Met deze tas zijn zij nog beter in staat om op locatie bij de vereniging een breed motorisch aanbod voor de leden in te richten. We wensen de clubs veel plezier en succes toe met deze materiaaltassen!

Gemeente Aalst (België) op werkbezoek in Almere

Een delegatie sportmedewerkers van de gemeente Aalst (België, 80.000 inwoners) heeft dinsdag 8 mei de gemeente Almere bezocht. Onze zuiderburen waren twee dagen in Nederland en zochten daarbij naar inspiratie voor hun gemeentelijk sportbeleid. Tijdens het werkbezoek hebben wij onze sportnota gepresenteerd, met daarin onder andere aandacht voor het AKT. De middag werd afgesloten met een bezoek aan de playground Poort, waar de teamleider buurtsportcoaches en de buurtsportcoach van De Schoor bevlogen vertelden over het werken met, successen en de uitdagingen van een playground.

Fysiek actieve kinderen zijn sneller op de MQScan

Onderzoek wijst uit dat fysiek actieve kinderen sneller zijn op de MQScan. Recent heeft bewegings- en gezondheidswetenschapper Iris van Gestel daar in SportsKnowhowXL een artikel over geschreven. Dit is gedaan op basis van de input die in Almere is verzameld tijdens de AKT Sportdagen.

Klik hier om het artikel te lezen

AKT Sportdagen

We hebben er inmiddels zes achter de rug. Nog vier te gaan! In totaal 4.000 leerlingen maken deze weken kennis met sport en bewegen, onder de deskundige leiding van de combinatiefunctionarissen sport en studenten van het MBO College Poort, Sport & Bewegen. Ook wordt de MQScan afgenomen. Een scan die inzicht geeft in de beweegvaardigheid van leerlingen. Omroep Flevoland maakte daar onlangs een item over, welke hier is te bekijken. 

Almeerse cursisten geslaagd

De ‘K’ van Kenniscentrum is een belangrijke pijler van het AKT. We zijn daarom blij dat we de afgelopen periode weer een grote groep mensen hebben kunnen opleiden. De instructeursopleiding Athletic Skills Model en de cursus Talent2Move werd door in totaal 30 mensen succesvol afgelegd. In het najaar staan er weer nieuwe opleidingen op het programma.

Robbert-Jan van Velzen (trainer RTC Windsurfen) over veelzijdig bewegen en de AKT ruimtes

"Veelzijdig bewegen; niet alleen in de AKT ruimtes, ook in de openbare ruimte van Almere, is voor de RTC windsurfers tijdens de groeispurt een belangrijk onderdeel van hun fysieke trainingsprogramma. Van basketballen op de Playground tot Mountainbiken op het Skillspark en van indoor-trampolinespringen tot wandklimmen in de Boulderhal.

Rond hun 16e jaar, aan het einde van de groeispurt, willen de jonge windsurftalenten graag de transitie van het lichte jeugd- naar het veel zwaardere senioren-materiaal maken. Om de jonge atleten voor te bereiden op deze fysieke aanslag op hun lichaam trainen we vooral hun coördinatie- en aanpassingsvermogen om efficiënter hun volledige lichaam te leren gebruiken bij zware inspanningen. Door de variatie in sporten en beweegvormen kunnen we meer trainingsuren maken tijdens een groeifase waarin hun lichaam behoefte heeft aan een voorzichtiger trainingsprogramma.

Sinds we drie jaar geleden op het RTC Windsurfen veelzijdig bewegen hebben opgenomen in ons trainingsprogramma zien we geen uitval meer door overbelastingsblessures na de transitie naar het senioren-materiaal. Voor ons is dit de grootste meerwaarde van veelzijdig en gevarieerd bewegen.

Prettig aan de AKT ruimtes; door de inrichting en het kleurgebruik nodigen de ruimtes uit om te gaan bewegen. Sporters krijgen bij binnenkomst instant motivatie om te gaan sporten. De kruisbestuiving tussen verschillende sporten en beweegvormen gaat vanzelf. Aan sport- en spelmateriaal is geen gebrek. Als trainer hoef ik geen grote rolkoffers met materialen meer mee te slepen naar de training. Alles vrij beschikbaar om mijn creativiteit als trainer de vrije loop te kunnen laten gaan."

Robbert-Jan van Velzen

AKT actief op Twitter!

Wij zijn ook actief op Twitter. Op onze twitter houden wij je op de hoogte van onze activiteiten. Volg jij ons ook? @AKTAlmere

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.