Dit is de nieuwsbrief van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT), het expertisecentrum voor sport- en beweegtalent in Flevoland. We nemen je graag mee in wat we doen.


Roeien met meer riemen

Ambitieuze talenten binnen roeivereniging (RV) Pampus vinden hun weg vanuit het jeugdroeien via de wedstrijdjunioren naar de topsport. Dat geldt bijvoorbeeld voor drie oud-Pampusleden Niki, Laila en Bjorn die deze zomer olympische tickets voor Tokio hebben binnengesleept. Toch ligt de focus van de vereniging niet alleen bij talentvolle jeugdleden, maar vooral bij de breedtesport en het plezier in het roeien van elk lid. 

Roeien is een buitensport en daardoor weersafhankelijk. Van april tot en met september kunnen de leden van RV Pampus dagelijks roeien, zowel overdag als in de avonduren. De roeiwedstrijden zijn dan in volle gang en de wedstrijdploegen trainen bijna elke dag. In de wintermaanden zijn de roeimomenten beperkt door de kou, het bevriezen van het roeiwater en de vroege zonsondergang. Roeien in de avonduren is dan niet meer mogelijk. In die maanden duiken de roeiers daarom de AKT-ruimtes in van indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort.

AKT-ruimtes dagen je uit

Kersten Scheller, wedstrijdcommissaris, bestuurslid en ASM-instructeur legt uit: “Dat is het moment om de alternatieve trainingsmogelijkheden op de wal op te zoeken, zoals hardlooptrainingen en roeien op roeimachines. De AKT-ruimtes zijn een prima aanvulling en creëren nieuwe mogelijkheden. De diverse, speelse en verrassende inrichting biedt veel ruimte voor creativiteit en daagt de trainers en sporters keer op keer uit. 

De AKT-ruimtes spreken erg aan. Je durft toch meer op judomatten. En hoewel de meeste roeiers niet van contactsporten houden, is de ervaring heel waardevol. De sporters worden uitgedaagd, geprikkeld en moeten grenzen overwinnen. Op een speelse manier ontstaan onderlinge competities. De gezamenlijke oefeningen stimuleren de teamgeest en ploegleden groeien naar elkaar toe.”

Gevarieerd en veelzijdig bewegen

Roeien is een technische sport en de beweging is eenzijdig en cyclisch. Met het Athletic Skills Model als handleiding voor gevarieerd en veelzijdig bewegen daagt RV Pampus jeugdleden uit om andere bewegingsvormen te ontdekken. Dit bevordert hun ontwikkeling en stimuleert om nog meer talenten te ontdekken. Door die veelzijdige ontwikkeling verbetert de roeitechniek.


Naschoolse lessen AKT van start

Maandag 23 september zijn de naschoolse lessen van het AKT weer gestart. Kinderen konden zich inschrijven voor een AKT-les op een locatie bij hem of haar in de buurt. Het AKT is de plek waar alle kinderen na schooltijd op hun eigen niveau kunnen bewegen. Het biedt zes gratis naschoolse lessen verspreid over diverse locaties in Almere. Nieuw dit jaar is de locatie Nobelhorst. Dit schooljaar bieden we 1.100 plekken aan over geheel Almere, waar kinderen elke week een gratis extra kwalitatief beweegmoment krijgen. Er is op sommige locaties nog plek! Kijk voor meer informatie en inschrijven op sportiefalmere.nl.


AKT-Sportexperience komt eraan

Op dinsdag 22 oktober 2019 (herfstvakantie) organiseert het AKT voor de tweede keer de AKT-Sportexperience. Het doel is om Almeerse jeugd van 9 tot en met 14 jaar inzicht te geven in sporten die zij leuk vinden (motivatie) en waar zij goed in zijn (motorische vaardigheid). Na de Sportexperience krijgen de deelnemers de kans om nog drie proeflessen te volgen bij een van de aanwezige sportverenigingen. Zo hopen we dat kinderen hun passie in sport en de juiste sport(vereniging) weten te vinden!

Net als vorig jaar zijn de sporten ingedeeld in clusters in de verschillende ruimtes in het Topsportcentrum en het indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort. Denk hierbij aan balsport, racketsport, etc. Verschillende sportverenigingen uit Almere verzorgen clinics. Ook dit jaar werken we weer samen met De Schoor. Hun combinatiefunctionarissen sport begeleiden de verschillende clusters.

De inschrijving voor de AKT-Sportexperience is inmiddels geopend. Kijk hiervoor op almere.nl/sportexperience


Natuurlijke talenten zichtbaar maken

Het AKT heeft weer een opleiding Talent2Move gefaciliteerd. Deze keer waren het verschillende coaches en trainers die extra kennis opdeden in het geven van de juiste aanwijzingen. Een enthousiaste groep mensen afkomstig van onder andere atletiek-, roei, ski-, scherm- en fitnessverenigingen.

Talent2Move maakt talenten zichtbaar aan de hand van hoe iemand zich beweegt. Ieders natuurlijke motoriek is als het ware een ‘foto’ van het brein. Talent2Move maakt ook duidelijk hoe stresssignalen eruitzien en hoe je deze kunt benutten om andere talenten aan te spreken. Voor trainers en coaches is Talent2Move een hulpmiddel om sporters te analyseren via hun motoriek en lichaamskenmerken. Hierdoor kunnen ze sporters op de juiste manier laten bewegen. 


De Skills Garden is sportieve hotspot

Vol trost opende de gemeente Almere afgelopen juni de Skills Garden in het Stadswerfpark in Almere Haven. Buurtbewoners komen er om te sporten, bewegen, spelen, verblijven en ontmoeten. De locatie is ingericht volgens de visie van het Athletic Skills Model (ASM). Door de centrale ligging naast Speelhaven en sporthal Haven, ontstaat een locatie waar sportverenigingen, schoolklassen en vele anderen samenkomen. Hoe zijn de eerste ervaringen met de Skills Garden? We vroegen het buurtsportcoach Erwin Duits.

Ruim 100 bezoekers per dag

Erwin: “Ik mag samen met mijn assistent en stagiairs allerlei toffe activiteiten organiseren op de Skills Garden. De glijbaan en waveline zijn bij kinderen erg populair. Jongeren vertonen hun kunsten op de pumptrack of voetballen op het kunstgrasveld. Ouderen komen regelmatig langs voor een potje tafeltennis of jeu de boules. Buurtbewoners gebruiken de grote grastrappen vaak om elkaar te ontmoeten en om lekker op te hangen. Mijn inschatting is dat er gemiddeld tussen de 100 en 150 bezoekers per dag zijn.

Op dit moment organiseren we twee keer per week activiteiten volgens de ASM-methode. We bieden dan diverse sport- en spelvormen aan. We dagen de deelnemers vervolgens uit om de Skills Garden anders te gebruiken dan ze normaal doen. We starten ook met buurtsportclubs voor jong en oud, zoals bootcamp, looptraining en balsporten. Het doel is om uit te breiden met gerichte ASM-activiteiten rond een sport van de maand. Studenten die de ASM-opleiding volgen, gaan de uitvoering regelen.”

Uitdagingen

Grote toestroom in korte tijd betekent ook dat er uitdagingen zijn. Die liggen op twee vlakken: goed afvalbeheer door de grote belangstelling en de sociale veiligheid op de Skills Garden waarborgen. Dit laatste gaat in samenwerking met de buurtsportcoach, de jongerenwerker, de politie en handhaving.

Erwin: “Voor die uitdagingen hebben we aandacht. Over het algemeen kunnen we zeggen dat we zeer succesvolle eerste maanden hebben gehad. De Skills Garden is de nieuwe sportieve hotspot van Almere Haven. Het brengt mensen samen en daagt mensen uit. Weet je nog niet  goed wat je leuk vindt? Hier ga je zeker iets vinden! En hou je helemaal niet van sport? Dan nog is er van alles te zien en te beleven en zijn er veel nieuwe mensen te ontmoeten.”


Nieuwe ASM-instructeursopleiding

Op 3 oktober start een nieuwe ASM-opleiding in het Topsportcentrum in Almere Poort. Het Athletic Skills Model (ASM) geeft richting en biedt structuur bij het inrichten van activiteiten in de sport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. Het is een andere manier van denken over bewegen met het verbeteren van motorische vaardigheden als basis. 

Het AKT verspreidt het gedachtegoed van het ASM in Almere en legt zo de nadruk op het belang en op de kwaliteit van bewegen. Professionals van Almeerse sportorganisaties kunnen via de gemeente Almere een subsidie krijgen om de ASM-opleiding te volgen. Meer weten? Kijk op athleticskillsmodel.nl.

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.