Nieuwsbrief Cultuur

Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en evenementen binnen de Almeerse cultuursector.


Digitale kaart Cultuur in Almere

Nieuw op almere.nl/cultuur: een uitgebreide online kaart van alles wat u in Almere op het gebied van cultuur kunt beleven. Deze kaart biedt een handig overzicht van culturele organisaties, kunstenaars, podia en andere locaties zoals bibliotheken, cursuslocaties en erfgoedinstellingen. Ontbreekt een culturele aanbieder of kent u een nieuw initiatief? Geef het door via het formulier onderaan de pagina.


Subsidie aanvragen? Let op de deadline van 30 september 2019

Heeft u 30 september 2019 in uw agenda gemarkeerd staan? Dit is de uiterste datum waarop u een subsidieaanvraag voor een jaarprogramma in 2020 kunt indienen bij de gemeente. Tip: maak ruim voor deze datum een afspraak met een beleidsadviseur van het team Cultuur om uw conceptaanvraag te bespreken. Stuur vervolgens de compleet ingevulde aanvraag digitaal naar subsidiebureau@almere.nl met als onderwerp  ‘Subsidieaanvraag’. Na inzending krijgt u een ontvangstbevestiging met een kenmerk. Aanvragen die na 30 september binnenkomen en aanvragen die niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen. Zie voor meer informatie: almere.nl/subsidies.


Open Monumentendag Almere

Op 14 en 15 september doet Almere mee aan de nationale Open Monumentendag. Verschillende iconische gebouwen en locaties in Almere Haven openen hun deuren voor publiek. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar u normaal niet zo snel komt en om meer te horen over de geschiedenis van Almere Haven. Ook het eerste monument van Almere is geopend. Meer weten? Kijk op almere.nl/openmonumentendag of download de digitale flyer.

Open Monumentendag Almere is nog op zoek naar vrijwilligers! Geïnteresseerd? Meld u hier aan! 


Stadsbeiaardier Gerda Peters in Litouwen

In juli opende de Almeerse stadsbeiaardier Gerda Peters in Litouwen het Vilnius Carillon Festival. Ze verzorgde het openingsconcert op het klokkenspel van de Dominikonai terwijl ze begeleid werd door saxofonist Sarina Brouwer. Ook was Peters te zien op de Litouwse televisie en werd een artikel gepubliceerd ter promotie van het festival. In oktober treedt Peters als stadsbeiaardier op in Japan.


Landelijk cultuurbeleid 2021-2024

Op 11 juni presenteerde minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) haar Uitgangspunten Cultuurbeleid 2021-2024 aan de Tweede Kamer. In de komende beleidsperiode zet het kabinet in op samenwerking, vernieuwing en verbreding, met als doel het draagvlak voor cultuur te versterken. ‘Cultuur is van en voor iedereen’, vindt de minister, ongeacht leeftijd, woonplaats, culturele achtergrond of financiële positie. Om die reden wil zij, in samenspraak met gemeenten en provincies, de actieve deelname aan cultuur bevorderen met een gezamenlijk, meerjarig matchingsprogramma Cultuurparticipatie.

Ook continueert zij het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, dat kwalitatief goed cultuuronderwijs in het primair en voortgezet onderwijs bevordert. In de Basisinfrastructuur wil de minister, in overleg met de andere overheden, meer ruimte bieden aan nieuwe generaties spelers, nieuwe kunstvormen en eigentijdse genres als musical en urban arts. Naast de investeringen in vernieuwing en verbreding neemt het kabinet maatregelen om de cultuursector te versterken, zodat makers en organisaties een redelijke beloning krijgen voor hun activiteiten en kunnen werken in goede arbeidsomstandigheden. Lees hier de complete brief Uitgangspunten Cultuurbeleid.

In oktober maakt het Fonds Podiumkunsten zijn nieuwe regeling voor meerjarige subsidie bekend.


Kunstambassadeurs gezocht

Sinds het ontstaan van Almere is veel aandacht besteed aan de verfraaiing van de stad via kunstwerken in de openbare ruimte. Zo is in de loop der jaren de BuitenCollectie Almere ontstaan die inmiddels meer dan 150 kunstwerken telt. In september lanceert Stichting Polderblik het project Kunstambassadeurs, dat tot doel heeft de kennis en persoonlijke verhalen over de kunstwerken te delen met de bewoners van Almere. Met het oplettend oog van de ambassadeurs wordt ook het toezicht verbeterd, zodat de werken er goed onderhouden bij staan.

Marie-Josée Röselaers van Stichting Polderblik: ‘Iedereen in Almere kent wel een kunstwerk in de buurt. Je fietst er dagelijks langs of je hebt er een bijzondere herinnering aan. Ieder kunstwerk heeft zijn eigen verhaal. Stichting Polderblik is op zoek naar persoonlijke verhalen, interpretaties en kennis van deze kunstwerken.’  

Wilt u zelf ambassadeur worden, meer weten over een kunstwerk bij u in de buurt of meer informatie over het project Kunstambassadeurs? Informatie vindt u op polderblik.nl/kunstambassadeurs. Op zaterdag 7 september is Stichting Polderblik met een informatiestand aanwezig op de kunstmarkt van het Havenfestival, tegenover kerk Goede Rede.

Heeft u vragen over het cultuurbeleid van de gemeente Almere? Neem contact met ons op via 14 036 of info@almere.nl

Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.