10 pensioenvragen aan ZZP'er Martijn de Vries

Martijn de Vries (net 30) woont samen met zijn vriendin en is eindbaas (directeur) bij Mediamere in Almere.

1. Bij het woord pensioen, wat komt dan meteen in je op?

"Dat is iets voor later, maar ik moet er wel eerder over nadenken. Volgens mij ga je met 65+ of 67+ met pensioen, al denk ik dat ik dan niet stop met werken. Ik ben een workaholic."

2. Houd je je met pensioen bezig?

"Ik heb altijd gezegd en als doel gesteld dat ik op mijn 30e me er meer in moet verdiepen. Ik ben net 30 geworden, dus nu is het moment. Misschien blijkt dat ik een potentiële achterstand moet inhalen."

3. Weet je het verschil tussen AOW en pensioen? 

"AOW is een ouderdomsuitkering die je cadeau krijgt van de overheid. Het is niet heel veel. Je pensioen is een aanvulling op de AOW en moet je zelf realiseren." 

4. Weet je op welke leeftijd je met pensioen gaat en hoeveel u dan krijgt? 

"Mijn officiële pensioenleeftijd weet ik niet en helemaal niet hoeveel ik dan zou krijgen. Maar ik wil zelf bepalen wanneer ik met pensioen ga, het zelf in de hand houden. Er persoonlijk voor zorgen dat ik op een gegeven moment, misschien al op mijn 50e, financieel onafhankelijk ben, vooral met een vastgoedportefeuille."

5. Ben je je ervan bewust dat belangrijke momenten in je leven als trouwen, scheiden, overlijden en baanverlies van invloed zijn op je pensioen? 

"Eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik zie wel in dat als je bijvoorbeeld uit elkaar gaat de toekomst er heel anders uitziet, ook wat betreft je pensioen. Mijn vriendin werkt in loondienst in de kinderopvang. Dat er zoiets is als nabestaandenpensioen als zij overlijdt, wist ik niet. Ik moet iets gaan regelen voor haar als ik overlijd. We hadden het er al over dat we binnenkort eens naar de notaris moeten voor advies. Chill als het straks goed geregeld is."

6. Heb je je pensioen goed geregeld? 

"Vastgoed is waardevast of stijgt zelfs, het is succesvol. Daarom geloof ik erg in een pensioen in “stenen”. Mijn bedrijfspand heb ik eerder dit jaar gekocht. Elke 5 jaar streef ik ernaar om een volgend bedrijfspand te kopen. Als ik een jaar of 50 ben denk ik meerdere panden te bezitten en financieel met pensioen te kunnen. Wat niet wil zeggen dat ik dan stop met werken. Ik heb dan inkomsten uit huur en/of ik kan een pand of mijn bedrijf verkopen met winst. Het allervetst vind ik het trouwens als mijn kinderen, die ik nog niet heb, mijn bedrijf overnemen en ik aandeelhouder blijf. Verder heb ik een eigen huis dat ik met de jaren afbetaal. Een volgend huis wil ik helemaal duurzaam maken met zonnepanelen, en ook afbetalen, zodat de maandlasten laag zijn als ik met pensioen ga."

7. Ken je mensen die hun pensioen heel goed geregeld hebben? 

"Ik ken iemand die rond zijn 40e met pensioen kon. Hij had genoeg inkomsten uit de verkoop van vastgoed en uit huurinkomsten. Ik denk dat mijn ouders het ook wel goed geregeld hebben. Zij zijn allebei in loondienst en betalen via hun werk pensioenpremie, stel ik me zo voor. We hebben het er eigenlijk nooit over, het is geen gespreksonderwerp. Mijn situatie is heel anders. Als ondernemer regel je je pensioen helemaal zelf."

8. Bekijk je het jaarlijkse overzicht van de pensioenfondsen, en is hun informatie duidelijk? 

"Ik krijg geen overzichten, omdat ik ondernemer ben, al heb ik ooit 3,5 jaar bij een rozenkwekerij gewerkt. Als ik me niet vergis, droeg ik toen pensioengeld af. Misschien sturen ze het pensioenoverzicht naar een oud adres? Ik moet er eens achteraan, wellicht vind ik meer info op de site mijnpensioenoverzicht.nl, hoor ik net."

9. Weet je bij wie je terecht kunt met vragen bij het in kaart brengen van je pensioen? 

"Ik zou beginnen met informatie googelen, hoe ik op mijn eigen manier voor pensioen kan sparen. Misschien bij een betrouwbare bank. Een klant van mij is financieel adviseur en heeft de zakelijke verzekeringsportefeuille. Ik zal het een volgende keer eens met hem over mijn pensioen hebben." 

10. Hoe ziet jouw ideale pensioen eruit? 

"Dat je genoeg geld per maand hebt om leuke dingen te doen. Zonder schulden en financiële stress. Een fijn leven waarin je elke week uit eten kunt en regelmatig met je kleinkinderen naar een pretpark kunt of iets anders leuks doet. In een mooi huis oud worden zonder geldzorgen."

Voor een volledig AOW-pensioen komt iemand aanmerking te komen als hij of zij van zijn of haar 15e tot zijn of haar AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt.