Direct naar paginainhoud

Ruimtelijke initiatieven in Almere

Via dit formulier kun je jouw ruimtelijke initiatief melden.

Heb jij een initiatief waarvoor je een of meerdere vergunning(en) nodig hebt én lijkt die niet te passen binnen het geldende omgevingsplan? Wil je dat de gemeente Almere met je meekijkt naar wat wel kan en mag? Met het invullen van het contactformulier kijken wij naar jouw initiatief en de mogelijkheden om die verder te onderzoeken.

Soorten initiatieven

  • Bouwen
  • Verbouwen 
  • Het gebruik van een pand aanpassen
  • Een (startende) ondernemer die zich in Almere wil vestigen

Neem telefonisch contact op wanneer je als (startende) ondernemer advies en praktische informatie wilt. Je kunt het Ondernemersloket bereiken via het Klant Contact Centrum op telefoonnummer 14 036 (bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur). 
 
Met behulp van deze 2 stappen kom je erachter of jouw initiatief vergunningplichtig is en niet past binnen het geldende Omgevingsplan: 

1. Doe eerst de Vergunningcheck om te bepalen of je een of meerdere vergunning(en) moet aanvragen. Als jouw initiatief vergunningvrij is, hoef je dit formulier niet in te dienen.

Met de Vergunningcheck kan je niet het gebruik van een pand nagaan. Hiervoor ga je naar Regels op de Kaart

Heeft jouw initiatief (meerdere) vergunning(en) nodig? Voer dan ook stap 2 uit.

2. Bekijk het geldende Omgevingsplan op de locatie van jouw initiatief en ga na of het wel of niet past. Het Omgevingsplan raadpleeg je via Regels op de Kaart in het Omgevingsloket. Kom je daar niet uit? Vraag dan de Voortoets Omgevingsplan aan om te bepalen of jouw initiatief binnen het geldende Omgevingsplan past.  

Past jouw initiatief niet binnen het geldende Omgevingsplan? Heb je (meerdere) vergunningen nodig? Dan kan de gemeente Almere met jou meedenken en onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor jouw initiatief.  
Vul het contactformulier volledig in en stuur de gevraagde documenten mee. Binnen 10 werkdagen nemen we telefonisch of per mail contact met je op.

Ruimtelijke initiatieven

Initiatieven indienen
Als je (een samenvatting van) jouw ondernemingsplan upload, kunnen wij jouw aanvraag sneller beoordelen en zo nodig betere vragen stellen over jouw project.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening