Direct naar paginainhoud

Aandacht voor de professionals

De rol van professionals in onderwijs en zorg is zo cruciaal dat we er afzonderlijk bij stil staan.

De maatschappelijke opgaven maken werken als jeugd- en onderwijsprofessional in Almere interessant maar ook uitdagend. Zeker gezien het grote tekort aan professionals in onderwijs en zorg. In de voorgaande maatschappelijke opgaven hebben we daarom ook steeds de verbinding gemaakt met: “wat betekent dit voor de professionals?”. 

Terugdringen lerarentekort

Almere is de stad met het grootste lerarentekort, dit zet de onderwijskwaliteit en het werkplezier van leerkrachten onder druk. Met verschillende initiatieven zetten we ons samen in om het lerarentekort terug te dringen. Het is belangrijk om dit te blijven monitoren en ervoor te zorgen dat de verschillende initiatieven elkaar blijven versterken. Goede leerkrachten vormen de basis voor goed onderwijs, voor de klas staan is iets om trots op te zijn.

Werken én wonen

Aandacht voor de professionals betekent het erkennen van prestaties en het waarderen van onze (vak)mensen. We willen de professionaliteit verhogen en daarmee gekwalificeerd personeel aantrekken én vasthouden in de sectoren zoals opvang, onderwijs, zorg en techniek. Almere heeft de potentie om een stad te worden waar professionals niet alleen werken, maar ook kunnen wonen. Er zijn veel (loopbaan)mogelijkheden en we stimuleren de ontwikkeling van de professionals en vakmensen in onze stad. Ook voor hun is Almere een inspirerende leeromgeving. 

Ruimte om samen te groeien

Voor professionals in onderwijs en jeugd in Almere blijft leren belangrijk, ook nadat zij zijn gekwalificeerd. Door slimmer te organiseren en samen te werken, werken we aan een gemeenschappelijk inwerkprogramma en gezamenlijke opleidingen voor medewerkers. Kennisdeling stelt ons in staat om steeds beter te reageren op verschillende leerbehoeften en zorgvragen in ons diverse Almere. Hier krijgen professionals de ruimte om samen te groeien, te leren en samen een positieve impact te maken.

Welke impact gaan we maken?

Kind en gezin

We werken aan het vasthouden en aantrekken van onderwijsprofessionals

Kinderen in Almere hebben elke dag een bekend gezicht voor de klas, ze krijgen les van een geschoolde docent. De docent werkt nauw samen en wordt ondersteund door de klassenassistent en leraarondersteuners. Lessen kunnen, gewoon, altijd doorgaan. Daarbij worden ze aangevuld door professionals uit andere vakgebieden, bedrijven en door ouders/verzorgers. We werken samen aan de aantrekkelijkheid van het beroep leraar.

Educatief aanbod

We ontwerpen onder andere een gezamenlijk inwerkprogramma

Professionals in Almere hebben voldoende perspectief in hun beroep, er is ruimte voor ontwikkeling en flexibiliteit in hun loopbaan. Ook voor hen is er voldoende educatief aanbod. Ze kunnen leren van en met elkaar en zich op een flexibele manier op verschillende niveaus kwalificeren. We ontwerpen een gezamenlijk inwerkprogramma en onderzoeken wat nodig is om een goede start te maken in het beroep en voor een interessante loopbaan.

Partners

We leggen verbinding met andere beroepsgroepen

Leren van elkaar doen professionals ook door te verbinden met andere beroepsgroepen. Dit draagt bij aan effectieve en innovatieve oplossingen en kan ook werkdruk van leraren verlagen. Anderzijds verzorgen we ook gezamenlijke traingingen, opleidingen en intervisie voor bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers en leraren van de onderbouw in het primair onderwijs. We verbinden jonge, startende professionals met meer ervaren professionals zodat die van elkaar kunnen leren. Als onderwijsregio werken we samen aan een Regionale Aanpak Personeelstekort.

Professionals

We hebben aandacht voor het welzijn van onze professionals

Professionals in Almere voelen zich gewaardeerd en krijgen de aandacht die ze verdienen. Dit gaat over meer dan alleen waardering in arbeidsvoorwaarden. Het gaat om oog voor vakmanschap en professionaliteit, meer contact met de schoolleiding en kortere lijnen. Scholen zijn voldoende robuust, waardoor leraren van elkaar kunnen leren en taken kunnen verdelen. Dit in samenwerking met en ondersteund door klassenassistenten, leraarondersteuners en vakspecialisten. Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit en houden we het werken in het onderwijs ook voor de komende generatie(s) leerkrachten aantrekkelijk.

Daarnaast gaan we onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om talenten aan te trekken en vast te houden voor onderwijs, zorg en techniek. Welke voorwaarden zijn voor deze vakmensen belangrijk? We onderzoeken het aantrekkelijk maken van wonen in Almere en voorrangsregels voor bijvoorbeeld kinderopvang.

Wat betekent dit voor Ravi?

Ravi merkt dat zijn leerkrachten hem goed kennen en hem helpen met leren en plezier maken op school. De extra aandacht van de leraarondersteuner, die nu in het derde jaar van de PABO zit, heeft hem flink geholpen met rekenen. Ook zijn ouders zijn blij met de fijne samenwerking met de leerkrachten. Ravi vond het ook leuk dat een medewerker van een ICT-bedrijf onlangs een robot mee naar school bracht waar ze zelf mee mochten spelen. 

Filmpje Lokaal Educatieve Agenda

Versterken wat we al doen

Andersom Almere 

Andersom Almere verbindt scholen met externe professionals en vakdocenten. Zo kan er bijvoorbeeld op een vast tijdstip in de week educatief aanbod worden geboden door één of meerdere externe partijen, waardoor leerkrachten zijn vrij geroosterd. Andersom Almere helpt op deze manier de werkdruk te verlagen. Er zijn ook andere scenario’s mogelijk, welke wordt ingezet hangt af van de uitdaging van de betreffende school.

Website Andersom Almere

Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional

In deze opleiding wordt kennis gemaakt met verschillende pedagogische visies, leren studenten hoe ze de ontwikkeling van het kind kunnen stimuleren en ontwikkelen zij coachingsvaardigheden. Er wordt geleerd hoe (meertalige) taalontwikkeling te bevorderen, ontwikkelingsachterstanden te signaleren en leerprocessen te begeleiden. Zo kunnen de afgestudeerde pedagogisch educatief professionals aan de slag als pedagogisch coach of lerarenondersteuner.

Website Windesheim Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional 

Onderwijs Ambassadeurs

Een onderwijsambassadeur werkt zelf buiten het onderwijs of is met pensioen en wil zich graag één dag per week inzetten voor het onderwijs. Een onderwijsambassadeur wordt meestal gekoppeld aan een vaste groep en leerkracht. Ook is het mogelijk een koppeling te maken met een schoolleider of intern begeleider. Door te helpen met allerlei taken van een leerkracht en het inzetten van eigen expertise, werkervaring en talenten ontstaat een waardevolle kruisbestuiving voor school, leerkracht en leerling. 

Website Onderwijsambassadeurs

Waar staan we over 4 jaar?

We maken de doorstart van het noodplan lerarentekort naar de regionale aanpak personeelstekort. We lopen voorop met onze aanpak. Er is een eenduidige visie en goede samenwerking op basis van solidariteit. We bieden alle (ook toekomstige) leerkrachten een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. We dragen bij aan een positief imago van het beroep door gezamenlijk goede voorwaarden te creëren, zoals bijvoorbeeld woningen. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wélke voorwaarden dit precies zijn, voordat we daarmee aan de slag gaan. Daarna zorgen we ervoor dat dit zo snel mogelijk gerealiseerd wordt.

Illustratie Almere skyline
Geef jouw mening