In de toekomst komen educatie, beweging, cultuur, zorg en ontmoeting samen in één multifunctionele accommodatie. Deze schoolgebouwen worden een levendig centrum van groei, leren en bloeien.
De transformatie van onze schoolgebouwen naar multifunctionele accommodaties betekent verregaande ontwikkeling naar een breed aanbod. Educatie, beweging, natuur, ontmoeting, techniek en cultuur komen samen. Inclusie staat hierbij centraal. Iedereen, ongeacht hun behoeften, krijgt de kans om zich levenslang te blijven ontwikkelen.
Almere is een diverse stad. De multifunctionele complexen weerspiegelen de diverse mix van culturen en achtergronden. De gebouwen zijn duurzaam en drempelloos, dit betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking, maar ook om een omgeving die symbolisch openstaat voor iedereen. Ons doel is om een gevoel van gemeenschap te creëren, waar individuen met verschillende behoeften samenkomen en samen (op)groeien.
Deze multifunctionele complexen zijn onderdeel van de omgeving en nodigen uit tot ontmoeting en samenwerking. Buurtbewoners zijn actieve deelnemers die mede vormgeven aan de gebouwen en het aanbod, denk hierbij bijvoorbeeld aan schooltuinen die ook een moestuin voor de buurt kunnen zijn. Lokale ondernemers spelen een belangrijke rol door praktijklessen aan te bieden, het educatieve programma te verrijken en de bedrijvigheid in de buurt te stimuleren.
Kinderen en jongeren kunnen ook hun talenten ontdekken buiten het klaslokaal. Ze voelen zicht thuis in de multifunctionele gebouwen. Iedereen van 0 tot 27 kan gebruik maken van een passend, kwalitatief educatie aanbod. Iedereen kan er leren met en zonder ondersteuning. Daarnaast is er ruimte voor bewegen, bewegend leren, en cultuur, van gym tot revalidatie tot breedtesport, en van samen maken, leren, creëren tot exposeren.
Voor het educatief aanbod betekent dit het samenbrengen van verschillende disciplines, de multifunctionele accommodaties zijn daar uitermate geschikt voor. Dit rijke, inclusieve aanbod, wordt in samenspraak met de wijk geprogrammeerd. Hierbij worden lokale ondernemers, buurtconciërges, sociale makelaars, preventieregisseurs, Jeugdfonds, jongerenwerkers en andere spilfuncties betrokken. Naast het educatieve aanbod is er in de multifunctionele gebouwen ook zorgaanbod aanwezig zoals consultatiebureau, revalidatie, loopbaancoach, leerplicht en Halt.
Gemeenten en schoolbesturen zijn samen verantwoordelijk voor goede huisvesting van de scholen, maar hebben daarin elk hun eigen taken. Vanuit een gezamenlijk toekomstperspectief maken schoolbesturen en gemeente afspraken over strategische keuzes en investeringen op de lange termijn. Dit staat in het Integraal Huisvestingsplan (IHP), waarin duurzame ontwikkeling en het betrekken van de omgeving belangrijk zijn. Hierin worden ook andere jeugdpartners zoals JGZ en jeugdhulp bij betrokken. Dit verhoogt de betrokkenheid, inclusiviteit en het gemeenschapsgevoel.
Onze professionals werken in een veilige, gezonde en aantrekkelijke omgeving. De werkdruk in het onderwijs en in de zorg is hoog, daarom is het juist belangrijk dat de werkplek ook ruimte biedt voor ontspanning. We hebben hierin oog voor zowel de fysieke werkomgeving, als de mentale last, als houding en gedrag op de werkvloer.
Dankzij de gemakkelijke toegang tot sport en culturele activiteiten in en rond de school, kan Tatjana haar talenten verder ontwikkelen. De samenwerking tussen verschillende partners is hierbij belangrijk. Tatjana kan nu gebruik maken van educatieve, culturele en sportieve activiteiten waar ze anders geen toegang toe zou hebben, zowel binnen als buiten de school. Hierdoor bouwt ze zelfvertrouwen op, maakt ze nieuwe vrienden op het voetbalveldje en breidt ze haar sociale kring uit.
Veel scholen bieden extra naschoolse activiteiten aan vanuit het programma School en Omgeving, zodat ieder kind de kans krijgt talenten te ontdekken buiten het klaslokaal. Een dag waar naast het reguliere educatieve aanbod ook extra activiteiten worden aangeboden heet een Rijke Schooldag. De Haven Academie is zo’n programma voor de leerlingen van zes basisscholen en de middelbare school in Almere Haven. Op alle scholen wordt na schooltijd een programma aangeboden in samenwerking met maatschappelijke organisaties.
Op de Montessori Campus kunnen kinderen van 0 – 18 jaar onderwijs volgen op dezelfde, vertrouwde plek. Hier is ruimte om zelf talenten te ontdekken en door de inspirerende omgeving wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld om meer en verder te leren. Kinderen ontwikkelen zich op een manier die het beste bij ze past: binnen, buiten, zittend, liggende, bewegend of onderzoekend. Ze worden hierin begeleid door een coach. Kinderopvang, primair- en voortgezet onderwijs zijn één organisch geheel op de Montessori Campus.
Sport en Cultuur in Almere is een initiatief van de gemeente Almere. Via dit platform kunnen sport- en cultuuraanbieders hun (educatief)aanbod voor jong en oud gratis online zetten. Zo is dit aanbod vindbaar en beschikbaar voor een breed publiek. Ook vinden de verschillende aanbieders elkaar via dit platform. Professionals uit de stad kunnen op deze manier gemakkelijk doorverwijzen naar het beschikbare aanbod.
Website Sport en Cultuur Almere
We zijn nu al gestart met de voorbereidingen van het realiseren van nieuwe schoolgebouwen. Nieuwe schoolgebouwen worden altijd duurzaam gebouwd. Over 4 jaar hebben we in de bestaande stad twee nieuwe scholen opgeleverd: de Brede Buurtschool Zuid in Stedenwijk en De Meergronden. Ook zijn we dan bezig met de ontwikkeling en realisatie van twee andere nieuwbouwprojecten: de Brede Buurtschool Noord in Stedenwijk en de scholen in Molenbuurt. In projectplan Pampus is het uitgangspunt dat we onderwijshuisvesting gaan verbreden, bijvoorbeeld in de vorm van een campus.