In een wereld die constant verandert, is kwalitatief sterke en toekomstgerichte educatie van essentieel belang. Wij geloven dat educatie de basis vormt voor groei, gelijkheid en kansen.
Ontmoeten, samen leren en ruimte voor talent en ambitie komen terug in onze visie op onderwijs. Door effectieve samenwerking creëren we doorlopende leerlijnen, van de voorschool tot het beroepsonderwijs en in de toekomst wellicht ook wetenschappelijk onderwijs. Daarbij leggen we de nadruk op het verwerven van zowel kennis als (basis)vaardigheden, een goede aansluiting op de arbeidsmarkt en het voorbereiden van studenten op een waardevolle rol in de maatschappij. Dit doen onderwijsinstellingen samen en in samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en de gemeente.
Een inclusieve leeromgeving vormt de basis voor een diverse en inclusieve stad zoals Almere. Ons doel is een samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen, ongeacht achtergrond, onderwijsniveau of leeftijd. Door te investeren in basisvaardigheden dragen we bij aan kansengelijkheid en geven we alle individuen in Almere de ruimte om hun potentieel te ontdekken.
Gezien de toenemende focus op technologie en transitie, is het noodzakelijk om onderwijs toekomstbestendig te maken door te experimenteren en te innoveren. Dit vereist nauwe samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Naast bestaande educatieve programma's is het van cruciaal belang om te investeren in onderzoek, innovatie en ondernemerschap, met in de toekomst uitbreiding naar wetenschappelijk onderwijs.
Kinderen in Almere ontwikkelen sterke basisvaardigheden en krijgen een brede vorming. Dit omvat sociale, motorische en cognitieve vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale geletterdheid, evenals vroege kennismaking met burgerschap. Sociale en emotionele weerbaarheid is zeer belangrijk. In Almere stimuleren we talenten, zowel binnen als buiten het klaslokaal.
Het onderwijs in Almere is flexibel, toegankelijk en sluit goed aan bij de toekomstige arbeidsmarkt. Techniek en technologie is onderdeel van het educatief aanbod. We vereenvoudigen de overgangen tussen niveaus en soorten scholen en blijven werken aan het uitbreiden van het beroepsonderwijs met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Door onderwijs op maat te bieden en doorlopende leerlijnen te creëren, nemen we hierin een eerste stap.
Om een kwalitatief educatief aanbod te maken versterken we de samenwerking tussen organisaties die dit aanbod vormgeven voor, tijdens en buiten schooltijd. Samen werken en impact maken vinden we belangrijk in Almere. Dit doen (maatschappelijke) partners direct onderling ende gemeente pakt een rol door dit te faciliteren. Hierbij vinden we het belangrijk dat ook leerlingen, studenten, ouders en bedrijfsleven worden betrokken.
De maatschappelijke opgave waar professionals voor staan is groot en betekenisvol. Professionals in Almere voelen zich hierin gesteund door randvoorwaarden zoals scholing, training en ruimte om te leren van en met elkaar. Een professional in Almere voelt ook de ruimte om het anders te doen, daarvoor is innovatief denken en handelen nodig. Hierbij stimuleren we domein overstijgend werken waarin een combinatie tussen onderwijs, welzijn, sport, cultuur en natuur bijdraagt aan het ontwikkelen van toekomstgericht onderwijs.
Yassin kan doordat hij extra taallessen heeft gevolgd flexibel instromen in een opleiding die bij hem past. Nu kan hij zijn talenten blijven ontwikkelen en een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast blijft hij bijleren op het gebied van taal.
VVE Thuis bestaat uit activiteiten zoals spelletjes, knutselen, verhaaltjes en liedjes, (online)voorleesboeken, en het buitenspelen die helpen om de (taal) ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ze sluiten aan bij het thema dat op dat moment op de voorschool, het kinderdagverblijf of de basisschool wordt behandeld, zoals bijvoorbeeld “lente”. Thuis doen ouders/verzorgers daarna samen met hun kind ook activiteiten die met de lente te maken hebben. Bij ieder nieuw thema is er een ouderbijeenkomst. Ouders ontvangen het nieuwe thema en krijgen uitleg over de activiteiten die in een werkboekje staan. Het werkboek krijgen ouders mee naar huis en zij krijgen informatie over de ontwikkeling van hun kind.
Website De Schoor - VVE Thuis voor peuters en kleuters
Het Taalcentrum Almere biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot 18 jaar die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, inclusief nieuwkomers en kinderen die niet Nederlandstalig zijn opgevoed. Het Taalcentrum biedt verschillende niveaus voor diverse doelgroepen.
De International School Almere biedt Engels onderwijs voor kennismigranten en arbeidskrachten die geen Nederlands spreken of schrijven. International Primary School Almere biedt zowel Nederlandstalig als internationaal basisonderwijs aan. Nederlandse leerlingen krijgen er al vanaf groep 1 Engelse les. Op de International School Almere kunnen Nederlandse leerlingen internationaal voortgezet onderwijs volgen. De voertaal op school is Engels.
Website International School Almere
Op het mbo college Almere bepalen studenten techniek hun eigen leerroute, met een persoonlijke coach. De student bepaalt zelf het niveau en tempo en heeft de mogelijkheid om te verdiepen, te verbreden, te vertragen of te versnellen. Het onderwijs is modulair opgebouwd, zo kunnen studenten het hele jaar door hun diploma halen waarna ze startklaar zijn voor de arbeidsmarkt.
Website ROC van Flevoland - Toekomstgericht Techniekonderwijs
Binnen deze periode van de LEA verstevigen we de sociale, motorische en cognitieve basisvaardigheden van de kinderen die opgroeien in Almere. Dit is ook een aandachtspunt van de onderwijsinspectie, met een nieuwe standaard Basisvaardigheden (OP0) kijkt de inspectie in het funderend onderwijs naar het curriculum voor Nederlandse taal, rekenen-wiskunde en burgerschap. We integreren technologie in het educatief aanbod door het ontwikkelen van speelse en interactieve leerervaringen. Zo leggen we een basis voor technologische geletterdheid en digitale vaardigheden. We hebben een dekkend aanbod voor beroepsoriëntatie op techniek en een doorlopende leerlijn techniek. Deze doorlopende leerlijn willen we flexibel vormgeven zodat verschillende doelgroepen zich kunnen ontwikkelen richting de arbeidsmarkt. Dit vraagt goede samenwerking en heldere afspraken tussen onderwijsinstellingen en bedrijven. Lessen die we hierbij leren gebruiken we voor andere tekortsectoren. Daarnaast wordt verkend of vanuit het bedrijfsleven een bijdrage geleverd kan worden aan het Taalcentrum voor kinderen van kennismigranten die daar terecht komen.
We creëren een inclusieve omgeving waarin alle kinderen en jongeren worden gestimuleerd om hun talenten te ontdekken, sociale vaardigheden te ontwikkelen en bij te dragen aan een diverse en inclusieve samenleving. Ze kunnen zich ontwikkelen van vakmens tot wetenschapper.