In Almere streven we naar een leeromgeving waar zowel kennis wordt overgedragen als waar het welbevinden belangrijk is. We dragen zorg voor het tijdig signaleren én handelen, in een integrale preventieve aanpak. Hierin hebben we ook oog voor de sociaaleconomische status en bestaanszekerheid.
Onze visie op onderwijs en ondersteuning omvat het ondersteuningsplan van Passend Onderwijs Almere. Maatwerk en samenwerking zijn cruciaal zijn om de randvoorwaarden voor leren te creëren voor elk kind, elke jongere, ouder en verzorger en de juiste ondersteuning te bieden.
We blijven ons inzetten om ondersteuningsstructuren te verbeteren en ouders/verzorgers actiever te betrekken bij educatie. Veiligheid, gezondheid en zekerheid zijn onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Een aandachtspunt in de basisstructuur voor ondersteuning is de overgang van jeugdzorg naar volwassenzorg, dit raakt onze mbo en hbo studenten. Ons doel is helder: een omgeving creëren waarin kinderen en jongeren kunnen groeien. We richten ons op preventie en samenwerking tussen diverse vakgebieden, gebaseerd op in de praktijk bewezen methoden.
Het perspectief op vroegtijdig schoolverlaten (VSV) verschuift. Het behalen van een diploma is niet langer het enige doel. We willen kinderen en jongeren voorbereiden op een waardevolle rol in de samenleving en hun kansen binnen het onderwijs en op de arbeidsmarkt vergroten. Ons streven is niet alleen uitval te voorkomen, maar vooral om te ontdekken wat iemand kan en wil en welke mogelijkheden dat biedt.
Almere is onze stad, onderwijspartners en jeugdhulp, jeugdzorg en (maatschappelijke) partners zijn sterk betrokken bij deze missie. Samen bouwen we aan de sociale en pedagogische basis van kinderen en jongeren. We betrekken hen bij beslissingen die hun toekomst beïnvloeden. Door naar de kinderen en jongeren te luisteren, begeleiden we hen naar een toekomst vol kansen.
Kinderen en jongeren in Almere worden versterkt in hun ontwikkeling, zowel thuis als op school als in hun vrije tijd. Ouders hebben hiervoor de juiste tools en handvatten. We willen dat Almeerse kinderen en jongeren zich ontplooien tot zelfredzame individuen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren in de samenleving met duurzame bestaanszekerheid.
In Almere streven we ernaar te handelen vanuit kennis en kunde, gedreven door een heldere visie en koers, in plaats van uitsluitend gericht te zijn op cijfers. We ontwikkelen een aanpak die gericht is op het voorkomen én begeleiden van thuiszitters. Dit betekent niet alleen focus op terugkeer naar school maar vooral door te kijken naar hun talenten en mogelijkheden. In Almere zijn er verschillende platformen gericht op de fysieke en mentale gezondheid van jongeren. Zo werken onderwijs, zorg en gemeente samen om tijdig kinderen met kans op overgewicht en motorische achterstanden te signaleren. Ook verhogen we ouderbetrokkenheid door bijvoorbeeld het aanbod van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Thuis inhoudelijk nog beter aan te laten sluiten op het voorschoolse educatie (VE) aanbod en het organiseren ouderavonden en activiteiten in het PO en VO om ouders en verzorgers te ondersteunen waar nodig.
Partners geven samen vorm aan de sterke basisstructuur voor ondersteuning, met korte lijnen naar preventieve jeugdhulp en informele netwerken. Deze structuren versterken we en de onderlinge samenwerking groeit. Daarnaast is er een aantal jeugdhulpvoorzieningen die we kunnen inzetten. De route vanuit de (voor)school daar naartoe is niet altijd inzichtelijk. We maken met alle betrokken partijen een workflow om dit in kaart te brengen. Vanaf signaal tot en met eindhulp.
Jeugd en onderwijsprofessionals in Almere zijn voldoende toegerust om te zorgen voor een gezonde, veilige en kansrijke (leer)omgeving. We faciliteren jeugd en onderwijsprofessionals in scholing en ondersteuning op groepsdynamisch werken en interprofessioneel samenwerken en samen leren. Ze krijgen training in het ondersteunen van sociaal emotionele vaardigheden.
Lucas heeft een plek in de maatschappij die betekenis vol is, voor hem en voor de maatschappij. Doordat er wordt gekeken naar zijn sterke punten en wat hij leuk vindt om te doen. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over prestatiedruk en zijn cijfers zijn niet het belangrijkst. Zijn talent telt en wat hij zelf graag wil doen. Hij leert praktische vaardigheden bij een automonteur in de buurt en helpt zo mensen om mobiel te blijven.
Dagarrangementen is een naschoolse voorziening van de Schoor en is bedoeld voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. Het programma draagt bij aan het verminderen van de draaglast en het empoweren van ouderschap. De inzet van de kinderwerkers en de ervaren positieve effecten op kinderen en gezinnen dragen bij aan het versterken van de pedagogische basis van de meest kwetsbare wijken van Almere.
Website De Schoor - dagarrangementen
In Almere beogen we dat alle kinderen gezond, veilig en kansrijk opgroeien. De Basisstructuur voor Ondersteuning in de (voor)school voorkomt dat geen kind tussen wal en schip valt. Nu is deze structuur van 0-13 met door ontwikkeling naar 0–18 en samenwerking met ouders. Zo werken we samen aan een doorgaande ontwikkelingslijn. In de basisstructuur voor ondersteuning staat de ondersteuningsvraag van het kind en de ouder centraal. We kijken naar wat er nodig is, partners werken op vraag van de (voor)school vraaggericht en interprofessioneel samen.
Website Sterke Start Almere - basisstructuur voor ondersteuning
Bij de afdeling leerplicht van de gemeente Almere werken trajectbegeleiders die jongeren helpen wanneer zij gestopt zijn met school. Zij gaan met hun in gesprek en kijken samen naar welke mogelijkheden er zijn. Dit kan zijn terug naar school, begeleiding naar werk of een andere betekenisvolle plek in de maatschappij. Hierbij wordt gekeken naar de situatie van de jongeren en diens talenten. Jongeren kunnen direct contact opnemen met de trajectbegeleiders via whatsapp, telefonisch of per mail. Ontmoet via de volgende link de trajectbegeleiders:
Website gemeente Almere - leerplicht en Doorstroompunt
We versterken de sociale en pedagogische basis. Ouders/verzorgers, jongeren en professionals profiteren van een eenduidige en overzichtelijke basisstructuur voor ondersteuning. Deze is laagdrempelig en dichtbij ingericht, denk hierbij aan leerlingenvervoer of de rol die een pedagogisch conciërge kan spelen. We sluiten in onze communicatie en ondersteuningsstructuren aan bij de behoefte van het gezin en bouwen daar een netwerk omheen. Ouders worden actief betrokken bij het leerproces van hun kinderen door middel van ouderparticipatie- en thuisprogramma's met workshops voor de ontwikkeling van jonge kinderen.