Almeerse afvalvrijwilligers model op nieuwe vuilniswagens 

Nieuwe bestickering elektrisch legende vuilniswagens

Wethouder Jan Hoek presenteerde begin juli 2021 samen met Almeerse afvalvrijwilligers de eerste elektrisch legende vuilniswagen. De vuilniswagen heeft grote milieuvoordelen.

Almere heeft veel inwoners die regelmatig in hun buurt zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld de in Indonesië geboren Eka Tanjung. Op zijn YouTube-kanaal met 30.000 volgers deelt hij regelmatig ‘afvalprikvlogs’. Of de 9-jarige Dani, die zich samen met zijn moeder Cindy inzet voor Justdiggit. Dani zamelt plastic statiegeldflessen in om in Kenia op een duurzame manier water op te vangen. Vrijwilligers zoals Eka, Dani en Cindy laten zien dat we samen moeten zorgen voor een schone en duurzame stad. De gemeente is zo trots op deze vrijwilligers, dat ze model zijn op nieuwe vuilniswagens.

Duurzame vuilniswagen

De nieuwe duurzame vuilniswagen is gedeeltelijk elektrisch. Hij rijdt nog wel op biodiesel, maar volle afvalcontainers worden elektrisch geleegd. Dat zorgt ervoor dat het dieselverbruik 50% minder is dan andere vuilniswagens. Daarnaast rijden alle dieselvoertuigen van de gemeente, groot en klein, op duurzame biodiesel. Deze biodiesel zorgt voor een lagere CO2-uitstoot vergeleken met normaal diesel.