Skip to content

Buurtpreventen dragen bij aan veiligheid van de stad

24 juni 2019

De officiële afsluiting van de European Focus Day - een dag waarop in heel Europa aandacht werd besteed aan preventie van woninginbraken - vond woensdag 19 juni in Almere plaats. Daar werden de Almeerse buurtpreventieteams persoonlijk geprezen door burgemeester Weerwin. “Iedere inbraak is er één teveel. Naast de politie en toezichthouders hebben we júist de inwoners nodig uit de eigen wijk die hun straten en mensen kennen. Jullie als vrijwillige buurtpreventen dragen bij aan de veiligheid van onze stad en dat is groots”, zo uitte Weerwind zijn dankbaarheid. Tijdens de afsluiting werden de buurtpreventieteams in het zonnetje gezet, werd de nieuwe 360-graden preventievideo gelanceerd en ontmoetten de teams elkaar onder het genot van een goede, zomerse barbecue.

Aantal woniningbraken gehalveerd

Door de inzet van politie, handhavers, wijkagenten en -coördinatoren en vrijwillige buurtpreventieteams is het aantal inbraken gehalveerd (2018 t.o.v. 2013). Burgemeester Weerwind benadrukte daarom het belang van deze samenwerking van deze groepen: “Samen maken we de stad, samen zijn we Almere.” Ook haakte Sybren van der Velden, landelijke coördinator woninginbraken van de Politie hierop aan: “Alle inspanningen die we met elkaar leveren, doen we niet voor onszelf, niet voor de gemeente, niet voor de politie, maar voor die slachtoffers buiten. Want het heeft een enorme impact als iemand slachtoffer wordt van een woninginbraak. En samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers van woninginbraken beperkt blijft.”

Lancering 360-graden video over preventie

Tijdens deze officiële afsluiting werd ook de nieuwe 360-graden video gelanceerd door Marjoke Korff de Gidts, adviseur woninginbraak van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Deze virtual reality-video, die de burger met een speciale bril bekijkt, laat zien hoe de kans op een woninginbraak verlaagd kan worden door het treffen van de juiste maatregelen. Burgemeester Weerwind mocht als eerste de video ervaren. Korff de Gidts overhandigde daarna 10 VR-brillen voor de buurtpreventieteams, zodat die ingezet kunnen worden bij voorlichtingsmomenten. Wijkagenten en buurtpreventen reageerden enthousiast op de video: “Wauw, je zit er echt in”, aldus één van hen.

Jaarlijkse European Focus Day

Met 25 aangemelde activiteiten door heel Nederland en de daarbij behorende (social) media-aandacht was de eerste European Focus Day een feit. Vanaf nu zal elke derde dinsdag in juni in het teken staan van woninginbraakpreventie. “Oftewel, tot volgend jaar”, aldus Van der Velden.

Wat vindt u van onze website?